Έρχεται ακραίος σεισμός 7 Ρίχτερ: Έσπασαν 12 από τα 13 κομμάτια του ρήγματος

Σεισμός στην Κωνσταντινούπολη προβλέπεται από τον Καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιο Λέκκα, μιλώντας στο «MEGA».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο πολύ μεγάλος σεισμός θα έπρεπε να είχε εκδηλωθεί στην περιοχή ως το 2020 και όσο τα χρόνια περνούν, τόσο συσσωρεύονται οι τάσεις.

Σε επιφυλακή για τον μεγάλο σεισμό

Στην Τουρκία, Αρχές και πολίτες βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής, καθώς ο σεισμός των 4,9 Ρίχτερ, που σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας, στα Δαρδανέλια, χαρακτηρίστηκε από σεισμολόγους προάγγελος του μεγάλου σεισμού στην Πόλη.

Σύμφωνα με τον Ευθύμιο Λέκκα «υπάρχει διάχυτη η άποψη των επιστημόνων σε όλον τον κόσμο και Τούρκων ότι επίκειται ένας μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη και το τεκμηριώνουν όλες οι επιστημονικές ομάδες. Οι τελευταίοι σεισμοί που είχαμε στην Προύσα και στα Δαρδανέλια θεωρούνται από πολλούς ότι είναι το έναυσμα για την εν λόγω σεισμική δραστηριότητα στην Κωνσταντινούπολη».

Ο σεισμός πρόκειται να ξεπεράσει τα 7 Ρίχτερ

Και πρόσθεσε «το αίτιο είναι ότι ένα κομμάτι του ρήγματος της Ανατολίας που έχει 13 κομμάτια, τα 12 έχουν σπάσει. Το προτελευταίο έσπασε το 1999. Απομένει να ενεργοποιηθεί το τελευταίο κομμάτι νότια της Κωνσταντινούπολης στον υποθαλάσσιο χώρο, στον κόλπο του Μαρμαρά. Αυτό το κομμάτι έχει μήκος 65 χλμ. που μπορεί να δώσει έναν σεισμό άνω των 7 βαθμών. Είχε προσδιοριστεί ότι μέχρι το 2020 θα έπρεπε να γίνει ένας σεισμός 7 Ρίχτερ, όμως δεν έγινε και εξακολουθούν οι τάσεις να συσσωρεύονται στην περιοχή. Το ρήγμα εξακολουθεί να είναι αδρανές προς το παρόν. Μέσα σε μια 5ετια υπάρχουν πιθανότητες πάνω από 80% να σπάσει το ρήγμα και να έχουμε έναν σεισμό. Η πιθανότητα να γίνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες είναι περίπου 40%, σύμφωνα με επιστημονικούς υπολογισμούς που έχουν γίνει. Όσο περνάνε τα χρόνια συσσωρεύονται οι τάσεις και το μέγεθος μεγαλώνει. Αυτή είναι η άποψη των επιστημόνων σε όλον τον κόσμο».

i-diakopes

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr
Click to Hide Advanced Floating Content