Εορτασμός Παναγίας Σκριπού Ορχομενού – photo

Εορτασμός του θαύματος της Παναγίας στον Ορχομενό

Τιμήθηκε το Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023 στον ιστορικό Ιερό Ναό της Παναγίας Σκριπούς το θαύμα της διάσωσης του Ορχομενού υπό της Υπεραγίας Θεοτόκου από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής το 1943.

Το εσπέρας του Σαββάτου 9 Σεπτεμβρίου 2023 τελέστηκε πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κ. Δημητρίου συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχη μας κ. Γεωργίου και με την συμμετοχή πολλών ιερέων, καθώς και του Ορχομένιου Αρχιδιακόνου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Ιωάννη Μπούτση. Το θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος, ο οποίος ανέφερε ότι το θαύμα της Παναγίας, η οποία έσωσε τον Ορχομενό, είναι γεγονός προσευχής. Τόνισε τη δύναμη που έχει η προσευχή φέρνοντας παραδείγματα από την Αγία Γραφή και  αναφέροντας ότι η προσευχή είναι το μεγαλύτερο καλό που μπορούμε να κάνουμε για κάθε συνάνθρωπό μας. Και αναφέρθηκε στην πίστη, η οποία, όπως λέει ο Απόστολος Παύλος, είναι “ἐλπιζομένων ὑπόστασις, πραγμάτων ἔλεγχος οὐ βλεπομένων”.

Στο τέλος του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κ. Δημήτριο για την συμμετοχή του στον εορτασμό του θαύματος της Παναγίας και ευχήθηκε σε όλους τους πιστούς Χρόνια πολλά και η Παναγία να μας σκεπάζει με τη χάρη της και να φωτίζει τις καρδιές μας.

Τα μεσάνυκτα στο σημείο της Παναγιοφάνειας τελέστηκε Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο και Σώτειρα Ορχομενίων.

Την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου τελέστηκε Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κ. Δημητρίου συλλειτουργούντων του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχη μας κ. Γεωργίου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωρεών κ. Φιλοθέου. Το θείο λόγο κήρυξε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, ο οποίος τόνισε ότι ο Χριστός στο ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας μάς αναφέρει τον τρόπο της σωτηρίας μας. Τόνισε ότι ο Χριστός είναι αυτός που σώζει το λαό του. Και η παρουσία όλων στον σημερινό εορτασμό είναι μια ευχαριστία στο Θεό, ο οποίος δια της Υπεραγίας Θεοτόκου έσωσε τον Ορχομενό. Ανέφερε ότι ο Θεός διαχρονικά όταν τον επικαλούνται, τον ιεκετεύουν οι άνθρωποι ανταποκρίνεται και σώζει το λαό του. Κι όλα αυτά τα θαύματα αποτελούν σημεία, δηλαδή, γεγονότα, τα οποία σηματοδοτούν την ερχόμενη Βασιλεία του Θεού. Η Βασιλεία του Θεού είναι η καινούρια πραγματικότητα την οποία σηματοδοτεί ο Θεός με τα θαύματα που επιτελεί δια της Θεοτόκου και των Αγίων του και φανερώνει σε όλους μας αυτήν τη νέα πραγματικότητα, που ήδη έχει ανατείλει μέσα από τη σάρκωση του Θεού και μέσα από  ολόκληρο το απολυτρωτικό του έργο.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος ανέφερε ότι φέτος συμπληρώνονται 80 χρόνια από το θαύμα της Παναγίας, η οποία προστάτεψε τον Ορχομενό. Τόνισε ότι το μήνυμα της σημερινής εορτής είναι όλοι μας να δούμε τη σχέση μας με το Θεό, να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη μας στο Θεό, ο οποίος είναι ο σωτήρας μας, αλλά και τη σχέση μας με τους συνανθρώπους μας.  Επίσης, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κ. Δημήτριο και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ωρεών κ. Φιλόθεο για την συμμετοχή τους στον εορτασμό του θαύματος της Παναγίας, ενώ δεν ξέχασε τον αείμνηστο π. Χαράλαμπο Χατζηχαραλάμπους, ο οποίος, όπως είπε, στιγμάτισε για πολλά χρόνια το χώρο αυτό της Παναγίας και ευχήθηκε να είναι αιωνία η μνήμη του. Επίσης, ευχαρίστησε τον εφημέριο του Ναού πανοσ. αρχιμ. π. Νεκτάριο Αυγέρο και όσους βοήθησαν για την ετοιμασία της εορτής. Τέλος, ευχήθηκε σε όλους Χρόνια πολλά και ευλογημένα δια πρεσβειών της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε λιτανεία από την ιστορική Εκκλησία έως το σημείο που φανερώθηκε η Παναγία ακινητοποιώντας τα τανκς των Γερμανών και αναπέμφθηκε ευχαριστήρια Δέηση προς την Υπεραγία Θεοτόκο. Στη Θεία Λειτουργία και στη λιτανεία συμμετείχαν οι πολιτικές, στρατιωτικές αρχές του τόπου και πολυάριθμοι πιστοί τιμώντας και ευχαριστώντας την Παναγία για την θαυμαστή επέμβασή της.

φωτο Λάμπρος Ρόδης; και ΙΜ

Clickable image
Clickable image
e-sterea-white

Η ενημέρωση στη Στερεά Ελλάδα

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr
Click to Hide Advanced Floating Content