Πώς ψηφίζουν οι κάτοικοι εξωτερικού στις εκλογές ΣΥΡΙΖΑ
Για τους κατοίκους εξωτερικού η ψηφοφορία θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά, από το Σάββατο 23 Νοεμβρίου στις 23.59 μέχρι τις 19.00 ώρα Ελλάδος της Κυριακής 24 Νοεμβρίου.
Δικαίωμα ψήφου έχουν τα μέλη και όσοι εγγραφούν ως μέλη μέχρι και την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου στις 14.00 ώρα Ελλάδας.
Εικόνες από το εκλογικό κέντρο που θα ψηφίσει ο Τσίπρας – Ικανοποιητική η συμμετοχή
Εικόνες από το εκλογικό κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ 26ο Δημοτικό σχολείο Αθηνών που στις 12:00 θα ψηφίσει ο Αλέξης Τσίπρας.
Σύμφωνα με τους υπευθύνους των δύο εκλογικών κέντρων η προσέλευση είναι πολύ μεγαλύτερη των δύο προηγουμένων διαδικασιών. Ψηφίζουν μέσω τάμπλετ και εφαρμογή του Υπουργείου Εσωτερικών.
Πού ψηφίζουν οι 4 υποψήφιοι για την προεδρία
Ο Απόστολος Γκλέτσος θα ψηφίσει στις 11.30 π.μ. θα ψηφίσει για τις εσωκομματικές εκλογές, στο εκλογικό κέντρο της ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Παγκρατίου, στο 41ο Δημοτικό Σχολείο, Φιλολάου 163.
Ο Παύλος Πολάκης θα ψηφίσει στην κάλπη της ΟΜ Μοσχάτου στις 11.30 πμ, στο Πολιτιστικό Κέντρο Μοσχάτου-Ταύρου, στην συμβολή των οδών Σολωμού και Κωνσταντινουπόλεως. ? Το απόγευμα θα παρακολουθήσει τα εκλογικά αποτελέσματα στη λεωφόρο Συγγρού 318.
Ο Σωκράτης Φάμελλος θα ψηφίσει στις 10:30 στα γραφεία του κόμματος στη Θέρμη, στη Θεσσαλονίκη (Ταβάκη 6). Θα παρακολουθήσει τα αποτελέσματα στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην οδό Λεωνίδου στην Αθήνα.
Ο Νικόλας Φαραντούρης, θα ψηφίσει για τις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στην Παλλήνη στις 10:30 και συγκεκριμένα στο Παλαιό Δημαρχείο Παλλήνης (Φειδιππίδου 25).
Πού θα ψηφίσει ο Αλέξης Τσίπρας
Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας θα ψηφίσει στις 12:00 στο 26ο Δημοτικό σχολείο Αθηνών, Φωκίωνος Νέγρη 63, στην Πλ. Βικτωρίας.
Τα προγνωστικά
Οι δημοσκόποι δεν κάνουν εκτιμήσεις για τον νικητή των προεδρικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή, εκτιμώντας μόνον ότι φαβορί πρέπει να θεωρούνται οι Φάμελλος και Πολάκης, και πως πιθανότατα θα χρειαστεί και δεύτερος γύρος την 1η Δεκεμβρίου. Αποφεύγουν να μιλήσουν για το αποτέλεσμα, καθώς αυτή τη στιγμή ουδείς γνωρίζει τον συνολικό αριθμό αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά όσων πολιτών προσέλθουν στις κάλπες.
Σημειώνουν πάντως πως ο Σωκράτης Φάμελλος έχει στο πλευρό του το μεγαλύτερο μέρος των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στην περίπτωση που ψηφίσουν πολίτες εκτός ΣΥΡΙΖΑ, τότε θα αποκτήσει μεγαλύτερο προβάδισμα. Από την άλλη ο Παύλος Πολάκης πιθανόν να προσελκύσει μέλη και φίλους του κόμματος, που στήριζαν τον Στέφανο Κασσελάκη αλλά παρέμειναν στην Κουμουνδούρου και που επιθυμούν πιο επιθετική φρασεολογία απέναντι στους πολιτικούς αντιπάλους.
Αν η μάχη για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ οδεύσει σε δεύτερη αναμέτρηση, τότε κρίσιμη πρέπει να θεωρείται τόσο η στάση που θα κρατήσουν οι έτεροι δύο υποψήφιοι, Γκλέτσος και Φαραντούρης, αλλά και το τι θα πράξουν στελέχη που δεν συμμετέχουν δημόσια στην διαπάλη των υποψηφίων. Οι διαπραγματεύσεις αναμένονται, όπως συμβαίνει πάντα, σκληρές, όσο και σκληρή θα είναι και η καθημερινότητα όποιου εκλεγεί πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Τι λένε οι 4 υποψήφιοι
Ο Σωκράτης Φάμελλος, ανέφερε την Παρασκευή πως «την Κυριακή ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει restart και τη Δευτέρα επιστρέφουμε στη μοίρα μας. Γιατί η μοίρα μας είναι η κυβερνώσα Αριστερά». Στις κατά καιρούς τοποθετήσεις του φάνηκε πως αναπόσπαστο τμήμα του πολιτικού του σχεδίου περιστρέφεται γύρω από τα θετικά της κυβέρνησης του Τσίπρα, ως «οδηγό» για το πώς μπορεί να πρωταγωνιστήσει το κόμμα ξανά στο πολιτικό σκηνικό. Επιχείρησε, δε, να χτίσει το προφίλ του πιο ενωτικού υποψηφίου, αλλά και του πιο «κομματικού», που επιθυμεί παράλληλα να βρίσκεται σε διάλογο με άλλα όμορα κόμματα.
Ο Παύλος Πολάκης εξαρχής θέλησε να εμφανίσει την υποψηφιότητά του ως την πιο πολιτικά προωθητική. Κατέθεσε το δικό του προγραμματικό πλαίσιο, εστιασμένο κυρίως στα πεδία της διαπλοκής και της οικονομίας, ευελπιστώντας να πιάσει το νήμα της προμνημονιακής εποχής, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για πιο επιθετική παρουσία του δημοσίου σε πυλώνες της οικονομίας και των θεσμών. Παράλληλα έκανε ένα προσεκτικό “rebranding” του εαυτού του: Έπαυσε τις εμπρηστικές αναρτήσεις προς τους αντιπάλους του στην προεδρία, αλλά και προς τους κυβερνώντες ή άλλα κόμματα, ενώ στο ντιμπέιτ επέλεξε να μην κινηθεί ενάντια στους συνυποψηφίους του, αρκούμενος να παρουσιάζει εαυτόν ως πολιτικό πρόσωπο με επεξεργασμένο και διεκδικητικό πλαίσιο.
Ο Νικόλας Φαραντούρης επιχείρησε στις τελευταίες του τοποθετήσεις να επιτεθεί σφόδρα στους δυο παραπάνω. «Φτάνει πια με τους ισορροπιστές που δεν λένε τίποτα για το μέλλον ή τους τσαμπουκάδες με τις ανέφικτες προτάσεις» είπε, χωρίς να κατονομάζει τους Φάμελλο και Πολάκη αντίστοιχα. Το βασικό του «ντεζαβαντάζ» αφορούσε τη θέση του στην ευρωβουλή, ενώ του καταλογίστηκε πως λόγω της προσχώρησής του στον ΣΥΡΙΖΑ μετά το 2019, δεν διαθέτει πλούσια κομματική εμπειρία
Ο Απόστολος Γκλέτσος από την άλλη, φάνηκε αδύναμος να ανταποκριθεί στις ανάγκες μιας τόσο δύσκολης εκστρατείας και ανέτοιμος να μιλήσει για τα σύνθετα προβλήματα που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η παρουσία του εξαντλήθηκε στα λάθη ουσίας και επικοινωνίας που έκανε, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τα όσα είπε για τους μετανάστες και εκδιδόμενες γυναίκες.
Σε κινούμενη άμμο ο ΣΥΡΙΖΑ
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να κινείται σε μονοψήφια ποσοστά, με τους δημοσκόπους να παρατηρούν στοιχεία αποσύνθεσης της βάσης ψηφοφόρων του. Η συσπείρωσή του κυμαίνεται σε ποσοστά κάτω του 40%, σχεδόν το 25% των άλλοτε ψηφοφόρων του μετακινήθηκαν στην «γκρίζα ζώνη» και παρακολουθούν τις εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό. Παράλληλα υπολογίσιμες είναι οι αμφίπλευρες απώλειές του, καθώς 15% φαίνεται να έχει μετακινηθεί προς το ΠΑΣΟΚ και ακόμα ένα 15% προς σχηματισμούς που προέκυψαν από τις τάξεις του, με κύρια κερδισμένη την Πλεύση Ελευθερίας.
Οι εκτεταμένες μετακινήσεις είναι προφανές πως δεν οφείλονται στην ουσία της πρόσφατης αποχώρησης Κασσελάκη και των υποστηρικτών του, λένε οι ίδιοι δημοσκόποι, αλλά περισσότερο στα φαινόμενα ακραία πόλωσης και εσωστρέφειας που μετέδιδε ο ΣΥΡΙΖΑ επί μήνες. Η έλλειψη σαφούς πολιτικού λόγου και στίγματος, αλλά και οι ανελέητες εσωτερικές συγκρούσεις προκάλεσαν ακόμα περισσότερα τραύματα στην αξιοπιστία του κόμματος, με αποτέλεσμα η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του είτε να απομακρύνονται είτε να αναμένουν την νηνεμία και την κατάληξη των όλων διαδικασιών.
Τα παραπάνω δεδομένα δημιουργούν σοβαρότατες προκλήσεις για τον επόμενο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Θα καταφέρει να επανασυσπειρώσει μεγάλο μέρος της βάσης του κόμματος; Θα πετύχει την ενότητα και την εσωκομματική ηρεμία; Θα παράξει πολιτικό λόγο και προτάσεις, που θα δείχνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ταυτότητα ξεχωριστή και «χρήσιμη» για την κοινωνία και όσους ευελπιστεί να εκπροσωπήσει; Θα κινηθεί αυτόνομα στο πολιτικό σκηνικό ή θα ακολουθήσει τις κοινοβουλευτικές εξελίξεις και θα περιοριστεί κοινωνικά στο πεδίο δράσης ενός μικρο-μεσαίου κόμματος; Θα κινηθεί προς την συνεργασία με άλλους σχηματισμούς του προοδευτικού χώρου ή θα επιλέξει την πλήρη πολιτική αυτονομία του;
Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Πώς ψηφίζετε
Η ψηφοφορία στα 465 εκλογικά τμήματα ξεκίνησε στις 8 π.μ. και θα ολοκληρωθεί στις 7 μ.μ.
Σημειώνεται ότι δικαίωμα ψήφου έχουν όλες και όλοι από την ηλικία των 15 ετών και άνω, που είτε είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, είτε εγγραφούν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ακόμη και σήμερα (24/11), επιτόπου στα εκλογικά τμήματα. Όσοι είναι ήδη μέλη και όσοι εγγραφούν σήμερα μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα ανά την Ελλάδα, ακόμη κι αν βρίσκονται εκτός της εκλογικής τους περιφέρειας.
Επισημαίνεται ότι οι εκλογείς θα πρέπει να έχουν μαζί τους αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης ή βιβλιάριο Υγείας.
Πολίτες άλλων χωρών, όπως της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή τρίτων χωρών ή μετανάστες και όσοι είναι κάτω των 17 οφείλουν να επιδείξουν νόμιμο έγγραφο που να προκύπτει ταυτοπροσωπία τους, καθώς και ο ΑΜΚΑ τους.