Εγκατάλειψη Mirage 2000-5 στην Τανάγρα: Ποια είναι η γυναίκα-πιλότος, φόβος και τρόμος των Τούρκων

Η εμπειρία, η εκπαίδευση και οι ικανότητες της γυναίκας πιλότου του αεροσκάφους Mirage 2000-5 το οποίο… λαχτάρισε τους πάντες σήμερα το μεσημέρι, ήταν τα στοιχεία εκείνα που απέτρεψαν τα χειρότερα.

Η ανακοίνωση της Πολεμικής Αεροπορίας ανέφερε:

«Τη Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024 και περί ώρα 13:46, κατά τη διάρκεια της τροχοδρόμησης, μετά την προσγείωση από εκπαιδευτική πτήση, ο ιπτάμενος εγκατέλειψε επιτυχώς το αεροσκάφος M2000-5 στην 114 Πτέρυγα Μάχης, στην Αεροπορική Βάση Τανάγρας.

Ο Ιπτάμενος του αεροσκάφους μεταφέρεται στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, για προληπτικούς λόγους»

Σύμφωνα με τον ειδικό αμυντικό αναλυτή , Αντιπτέραρχο εα. Κωνσταντίνο Ιατρίδη, οποίος μίλησε στο Mega, το πρόβλημα προέκυψε πιθανότατα από βλάβη στο σύστημα φρένων.

Σημείωσε δε πως η πιλότος λειτούργησε πολύ σωστά με βάση το πρωτόκολλο αντίδρασης σε τέτοιες περιπτώσεις.

Ποια ήταν η πιλότος

Σύμφωνα με τον ίδιο πρόκειται για ιδιαίτερα ικανό στέλεχος της Πολεμικής μας Αεροπορίας, η οποία μάλιστα σε πρόσφατη διεθνή άσκηση στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συγκέντρωσε άκρως επαινετικά σχόλια για την παρουσία της.

Το Μega ανέφερε επιπλέον ότι η 30χρονη πιλότος του Mirage, είναι εκείνη που «τρέμουν» οι Τούρκοι.

Σε παλιότερη συνέντευξη είχε μοιραστεί την αγάπη της για τους αιθέρες και τις συνθήκες που την οδήγησαν στην Σχολή Ικάρων.

«Η αγάπη μου για τα αεροπλάνα δημιουργήθηκε από την παιδική μου ηλικία, όταν έβλεπα τα μαχητικά να πετάνε πάνω από χωριό μου. Μεγαλώνοντας θαύμαζα πολύ το επάγγελμα και όταν έμαθα για τη Σχολή Ικάρων αποφάσισα ότι θέλω να γίνω Ιπτάμενη.

Ο κίνδυνος είναι μέρος αυτού του επαγγέλματος και καλούμαστε καθημερινά να το διαχειριστούμε και να το αντιμετωπίσουμε. Αυτός είναι και ο λόγος που η εκπαίδευσή μας γίνεται μέσα σε αυστηρά πλαίσια ώστε να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε επικίνδυνες καταστάσεις.

Στην ΠΑ δεν υπάρχουν διακρίσεις μεταξύ σε άνδρες και γυναίκες. Στον κοινωνικό μου περίγυρο όμως υπάρχουν πολλοί που αντιμετωπίζουν με έκπληξη ότι υπάρχουν Ιπτάμενες στα μαχητικά», είπε.

Ποιο ήταν το αεροσκάφος που αντιμετώπισε το πρόβλημα

Τα M2000-5 είναι μέρους του προγράμματος απόκτησης συνολικά 25 αεροσκαφών αυτού του τύπου. Tα 15 αποκτήθηκαν από τη Γαλλία, ενώ τα υπόλοιπα 10 είναι αεροσκάφη Μ2000 της ΠΑ, τα οποία αναβαθμίστηκαν σε Μ2000-5, στο εργοστάσιο της ΕΑΒ.

Η αναβάθμιση περιλάμβανε την αντικατάσταση του συνόλου του ηλεκτρονικού εξοπλισμού και των μεταφερόμενων όπλων, μετατρέποντάς το σε ένα από τα ικανότερα αεροσκάφη αναχαίτησης.

Τεχνικά χαρακτηριστικά/Επιδόσεις

  • Πλήρωμα: 1
  • Κινητήρας: by pass turbofan SNECMA M53 P2 jet engine with afterburner/Ώση: 9.8 τόνοι (21,400 λίβρες)
  • Εκπέτασμα Πτερύγων: 9.13μ
  • Μήκος: 14.36μ
  • Μέγιστη ταχύτητα: 2,530χλμ την ώρα ή 2.2 Mach
  • Μέγιστο ύψος: Πάνω από 15,240μ. ή 50.000 πόδια

newsbomb

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr
Click to Hide Advanced Floating Content