Πρόεδρος Ερμή Σχηματαρίου: «Κάναμε όνειρα και υπερβάσεις, όταν οι άνεμοι ήταν κόντρα σε όλα»

Ο πρόεδρος του Ερμή Σχηματαρίου, Θεοφάνης Φλώτσιος, μίλησε αποκλειστικά στο e-sterea.gr, σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που κύλησε γύρω από το καμάρι της Βοιωτίας.

Ο κ. Φλώτσιος αποδέχθηκε την πρόσκληση του E-Sterea.gr και μίλησε για την ιστορική χρονιά του Ερμή Σχηματαρίου, που έφτασε στο Final Four της Elite League Ερρίκος Ντυνάν, ενώ αναφέρθηκε και στο μέλλον που επιφυλάσσεται για την ομάδα της Βοιωτίας.


Αναλυτικά όλα όσα είπε:


-Πρόεδρε, ολοκληρώθηκε μία ιστορική χρονιά για τον σύλλογο με την παρουσία του στο Final Four. Πώς βιώσατε όλη αυτή τη χρονιά στον Ερμή Σχηματαρίου;


«Αρχικά θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους αφανείς ήρωες του ΔΣ που με ανέχτηκαν μία ακόμη χρονιά. Ο αντιπρόεδρος κ. Κανέλλος, του οποίου η αγάπη για την ομάδα είναι αδιαμφισβήτητη. Η κ. Τριανταφύλλου, η οποία έχει αφιερωθεί σε ένα πολύ ευαίσθητο κομμάτι όπως είναι αυτό της Κύδων και μας γεμίζει με περηφάνεια η αφοσίωσή της, η κ.Μάμαλη, η οποία δεν έλειψε ποτέ από τις ακαδημίες μας και ήταν πάντα εκεί για να αφουγκράζεται τις σκέψεις των  γονέων. Η κ. Κυριαζή, που προσφέρει πολύτιμα της υπηρεσίες της  ως εξωτερικός συνεργάτης της ομάδας. Τα μέλη του ΔΣ, κ. Κορλός και κ. Παπακυριακού, οι οποίοι έχουν βάλει το δικό τους λιθαράκι και είναι οι άνθρωποι που συνδέουν το χθες και με το σήμερα. Ο κ. Τελκής, που αυτά τα χρόνια που οι απαιτήσεις της ομάδας είναι μεγάλες, είναι δίπλα μας και στηρίζει με τον τρόπο του όσο οι συνθήκες το επιτρέπουν. Οι κ. Φάνης Αζακάς και  Σωτήρης Λαθήρας, των οποίων η βοήθεια είναι υπερπολύτιμη. Ο κ. Τζώλος που είναι η φωνή και η εικόνα της ομάδα μας. Ένα παιδί, που προσφέρθηκε μόνο του για να μας προσφέρει τις υπηρεσίες του και μέχρι και σήμερα κάνει πολλά περισσότερα από αυτά που του έχουμε ζητήσει. Νιώθω τυχερός και περήφανος που τον έχω δίπλα μου σε όλα. Όσον αφορά τη χρονιά που πέρασε, ήταν μία σεζόν με μεγάλες συγκινήσεις, μία χρονιά που μας χάρισε όμορφες στιγμές, μία χρονιά που μας έκανε ακόμη σοφότερους. Μία σεζόν που ανεβάσαμε τον πήχη ψηλά και βάλαμε ακόμη ψηλότερα το Σχηματάρι στον μπασκετικό χάρτη σε ένα Final Four που η ομάδα μας αδικήθηκε κατάφορα. Όμως,  επειδή το χθες δεν το άλλαξε κανείς,  ας μείνουμε στο ότι η ομάδα απέκτησε φίλους και θαυμαστές σε όλη την Ελλάδα. Αυτή η αναγνώριση, πιστέψτε με, δεν αγοράζεται».


Εν συνεχεία, ο κ. Φλώτσιος, πρόσθεσε:
«Ήταν μία χρονιά που ξεκίνησε εφιαλτικά για εμάς, αφού κάναμε 0/3 και όπως καταλαβαίνεις ότι υπήρχε πίεση και στεναχώρια. Ξέραμε όμως τις δυνατότητες της ομάδας και τι μπορούν να πετύχουν οι αθλητές που επιλέξαμε για να βρίσκονται στον Ερμή. Μία χρονιά που μας δίδαξε πως τίποτα δεν τελειώνει αν δεν πάψεις να πιστεύεις και να προσπαθείς. Ξεκίνησε λοιπόν η σεζόν με 0/3 και τελείωσε με δύο νίκες μακριά από την Basket League. Για ακόμη μία χρονιά κρατήσαμε τον λόγο μας και ανεβήκαμε ένα σκαλοπάτι ακόμα πιο ψηλά».


-Επιτρέψτε μου να σας πάω απευθείας στα… βαθιά, γιατί είναι κατ’ εμέ και αυτά που έχουν μεγάλη σημασία. Παρόλο που η ομάδα κατάφερε να πάει στο Final Four, δε θεωρείτε πως ήταν «φτωχή» η παρουσία του κόσμου στα Άνω Λιόσια συγκριτικά πάντα με ό,τι πετύχατε;


«Είναι όντως πολύ στενάχωρο το ότι η ομάδα μας πήγε σε αυτή τη γιορτή του μπάσκετ και η προσέλευση του κόσμου ήταν τόσο μικρή. Η αλήθεια είναι πως θέλαμε να έχουμε περισσότερο κόσμο. Αυτή η ομάδα δικαιούται με όσα έχει πετύχει να έχει τη στήριξη όλων. Στο Σχηματάρι ήρθα 11 ετών και μέχρι σήμερα δεν θυμήθηκα ποτέ άλλος αθλητικός σύλλογος να έχει κάνει τόσο περήφανο αυτό τον τόπο. Είμαι ευλογημένος που μία μικρή κουκίδα στον χάρτη σήκωσε ανάστημα και έβαλε με αξιοπρέπεια το όνομα της περιοχής σε χιλιάδες σπίτια μέσω είτε του Action24, είτε του YouTube. Νιώθω περήφανος που αυτή η περιοχή πλέον εκτός από βιομηχανίες έχει και μία ομάδα. Το Σχηματάρι πλέον, δεν είναι τα διόδια, αλλά ο Ερμής. Και εδώ θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους βιομήχανους της περιοχής που όχι απλά μας στήριξαν, αλλά έχουν γίνει και φίλαθλοι της ομάδας μας. Ο Ερμής δεν είναι ο Φλώτσιος, δεν είναι ο Κανέλλος, δεν είναι ο εκάστοτε παράγοντας, αλλά είναι η σημαία του τόπου μας. Ένας αθλητικός σύλλογος επαρχίας σε αυτό το επίπεδο, είναι πολλά περισσότερα από μία ομάδα. Ο Ερμής πρέπει να είναι το καμάρι κάθε δημότη. Ξέρετε πόσα παιδιά της ευρύτερης περιοχής μας σπουδάζουν μακριά και νιώθουν περήφανα όταν μιλούν για την ομάδα μας; Δε γνωρίζετε αν δεν το ζήσετε. Παιδιά από την περιοχή μας που σπουδάζουν στην Καβάλα, στην Κομοτήνη, στην Κρήτη κ.ο.κ, όταν αποκλείσαμε την Ελευθερούπολη έστελναν συγκινητικά μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το πόσο υπερήφανοι νιώθουν».


-Περίπου ένα μήνα μετά το Final Four, θα μπορούσατε να μας μιλήσετε για την απουσία του coach Οικονόμου από τον θεσμό;


«Ξέραμε εξ αρχής πως η ορκομωσία της κόρης του ήταν τον Μάιο. Όπως ξέραμε και το ότι το Final Four ήταν τον Μάιο. Δεν γνωρίζαμε, όμως, τις ακριβείς ημερομηνίες και ελπίζαμε να είναι σε διαφορετικές. Λίγο πριν τα παιχνίδια της σειράς με την Ελευθερούπολη, ενημερωθήκαμε πως η ορκομωσία της κόρης του είναι μία μέρα μετά από τον προγραμματίστηκε κόντρα στον Ηρακλή. Λόγω της διαφοράς ώρας που έχουμε με την Αμερική, ο coach δεν προλάβαινε να είναι στον αγώνα και να ταξίδευε μετά. Όποιος είναι γονιός, μπορεί να καταλάβει. Ας αναρωτηθούμε πόσοι από εμάς λείπουμε από τις σημαντικές στιγμές των παιδιών μας και τότε θα καταλάβετε την απόφασή του. Εδώ θέλω να δώσω τα συγχαρητήρια στον άμεσο συνεργάτη του, κ. Σίσκο, που κλήθηκε να μπει στα παπούτσια του και παρουσίασε την ομάδα μας τόσο ανταγωνιστική».


-Ουσιαστικά, πως βιώνει έως τώρα η κοινωνία του Σχηματαρίου αυτό που έχει καταφέρει η ομάδα;


«Έχουν έρθει πολλά παιδιά στον αθλητισμό. Πλέον η ομάδα έχει μπει στα σχολεία, στις παιδικές χαρές, αφού τα νέα παιδιά κάνουν συζητήσεις για την κάθε αναμέτρηση της ομάδας μας. Πλέον βλέπεις παιδιά με φανέλες της ομάδας και αυτό δείχνει πολλά. Σε μία κοινωνία που γενικότερα βάλλεται από παντού, εμείς φέρνουμε παιδιά στον αθλητισμό. Να ξέρετε πως “χωριό” δεν σε κάνει ούτε η γεωγραφική σου θέση, ούτε ο πληθυσμός. Χωριό σε κάνει η νοοτροπία και ο τρόπος που σκέφτεσαι. Επισημαίνω πως όσο κι αν θέλουν κάποιοι να παραμείνουν χωριό, ο  Ερμής Σχηματαρίου θα τους αποδεικνύει πως την εξέλιξή του δεν μπορεί να την εμποδίσει κανένας. Ας καταλάβουν κάποιοι πως ο Ερμής Σχηματαρίου δεν μπαίνει σε άρματα και πως έχει δύο χρώματα, το μπλε και το λευκό. Όλα τα υπόλοιπα ανήκουν σε ανθρώπους που ίσως ξέχασαν ότι έχουμε φτάσει στο 2024».


-Οι δικές σας φιλοδοξίες έφταναν ποτέ στο να διεκδικεί η ομάδα την άνοδο στην Basket League με ομάδες όπως ο Πανιώνιος και ο Ηρακλής;


«Όποιος με γνωρίζει ξέρει καλά τι ονειρεύτηκα από το πρώτο λεπτό που μπήκα στην ομάδα. Με όποιον συνεργάστηκα αυτά τα 8 χρόνια, ξέρει πως δεν βάζω ταβάνι στα όνειρα. Κάποιο το λένε εγωισμό, εγώ το λέω πείσμα και θέληση. Επειδή αυτά που λέω είναι δημόσια, ας βγει έστω και ένας να πει ότι ο στόχος δεν ήταν όλα όσα έχει πετύχει αυτή η ομάδα. Μιλούσα για Α2 όταν τα σημάδια έδειχναν διάλυση. Μίλησα για Α2 όταν η ομάδα σώθηκε προτελευταία αγωνιστική στη Γ’ Εθνική. Μίλησα για εδραίωση στα εθνικά πρωταθλήματα, όταν κάποιοι μου έδειξαν τον δρόμο του Γ’ τοπικού. Κάναμε όνειρα για υπερβάσεις, όταν οι άνεμοι ήταν κόντρα σε όλα».


Ο κ. Φλώτσιος συνέχισε λέγοντας:
«Η ομάδα εδραιώθηκε, κάποιοι μας πίστεψαν και είμαι σίγουρος πως σήμερα είναι δικαιωμένοι. Φτάσαμε δύο αγώνες μακριά από την Basket League και πιστέψτε με πως οι κατακτήσεις αυτής της ομάδας δεν έγιναν από τύχη, αλλά από όραμα και πείσμα».


-Ποιος είναι ο στόχος που θέτετε για τη νέα σεζόν;


«Ο στόχος της νέας σεζόν είναι να γίνουμε ξανά ομάδα, αφού για πολλούς και διάφορους λόγους το ρόστερ θα αλλάξει περίπου στο 70%. Στόχος λοιπόν είναι να γίνουμε ομάδα».


-Όπως είπατε αρκετές φορές, ο Ερμής βρέθηκε δύο παιχνίδια μακριά από την Basket League. Πλέον γεννάται ένα συγκεκριμένο ερώτημα. Μπορεί η ομάδα να υποστηρίξει την άνοδο;


«Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε ότι πολλές ομάδες ενώ κατακτούν την άνοδο, δεν μπορούν να κάνουν το βήμα παραπάνω. Σας απαντώ πως σίγουρα είναι κάτι δύσκολο, αλλά τί ήταν εύκολο στο να φτάσουμε έως εδώ; Τίποτα, πιστέψτε με. Πίστευε ποτέ κανείς ότι θα ρωτάγατε κάποτε τη διοίκηση αν μπορεί η ομάδα να πάει Α1; Σίγουρα πολλοί θα γελούσαν, αλλά πλέον η ερώτηση είναι υπαρκτή. Ο Ερμής, λοιπόν, θα κάνει τα πάντα για να πετύχει ακόμη μία υπέρβαση. Δεν ξέρω αν θα τα καταφέρει, αυτό που υπόσχομαι όμως είναι πως θα παλέψουμε. Και δεν υπάρχει μεγαλύτερο κίνητρο από το να θες να πετύχεις το όνειρό σου».


Ο κ. Φλώτσιος απάντησε και σε ερώτηση σχετική με το Κλειστό Γυμναστήριο Σχηματαρίου και αν αυτό θα μπορούσε να πληρήσει τις προϋποθέσεις σε περίπτωση ανόδου. Χαρακτηριστικά, ανέφερε:
«Υπάρχει ένα μεγάλο αγκάθι που λέγεται γήπεδο και ξέρουμε πως δεν μπορούμε να αγωνιστούμε στο σπίτι μας σε επίπεδο Α1, αλλά αυτό δεν θα μας στερήσει τη δίψα για να πετύχουμε ακόμη μία υπέρβαση. Κάποια στιγμή, συζήτησα ανεπίσημα την πιθανότητα αύξησης της χωρητικότητας του γηπέδου, αλλά οι πιθανότητες δεν έδειξαν να είναι με το μέρος μας».


-Έχετε δείξει ως ομάδα πως έχετε πολύ… οικογενειακή σχέση με τους χορηγούς σας. Ποιος είναι ο ρόλος αυτών των ανθρώπων που στηρίζουν τον Ερμή;


«Έχουμε πει αρκετές φορές πως ο Ερμής είναι το α’ πληθυντικό πρόσωπο, είναι το εμείς. Οι χορηγοί μας πλέον το αισθάνονται, είναι κομμάτι του συλλόγου, είναι κομμάτι της ιστορίας μας. Μία ιστορία που γράφεται καθημερινά με περήφανα και πεντακάθαρα γράμματα. Οι χορηγοί μας είναι οι αιμοδότες αυτής της προσπάθειας και νιώθουμε τυχεροί που πλέον μετά από κάθε αγώνα θα είναι το πρώτο τηλέφωνο είτε για να συγχαρούν μετά από νίκη, είτε να μας πουν ένα “δεν πειράζει, προχωράμε” σε ενδεχόμενο αρνητικό αποτέλεσμα Αυτή ίσως είναι η μεγαλύτερη νίκη του Ερμή. Μία οικογένεια που συνεχώς μεγαλώνει με κοινό παρονομαστή την εξέλιξη του συλλόγου».


-Είδαμε πως ο coach Οικονόμου ανανέωσε με την ομάδα σας έως και το 2028 και ανακοινώθηκε αργότερα από την ομάδα της ΑΓΕΧ για τις ακαδημίες της αν δεν κάνω λάθος. Επηρεάζει αυτό την παρουσία του και το όραμά του στον Ερμή;


«Όλοι γνωρίζουμε τι σημαίνει Νίκος Οικονόμου. Όλοι γνωρίζουν τι έχει καταφέρει και πόσο αγαπάει αυτή τη ομάδα. Όποιος έχει την τύχη να τον γνωρίζει, καταλαβαίνει απόλυτα τι εννοώ. Έχει πει πολλές φορές πως εδώ είναι το σπίτι του και βλέπετε ότι με πράξεις αποδεικνύει τα λόγια του. Πριν λίγες ημέρες ένας “κύριος” ρώτησε αν έχουμε συμβόλαιο με τον coach. Σήμερα απαντώ πως ο λόγος δύο ανδρών είναι πολλά περισσότερα από ένα συμβόλαιο που σπάει με μία υπογραφή. Ο αλληλοσεβασμός και το κοινό όραμα είναι κάτι που κανένας συμβολαιογράφος δεν μπορεί να αποτυπώσει σε κανένα χαρτί. Συνεχίζω λοιπόω στην ερώτηση και λέω πως είναι τιμή για εμάς ένα τεράστιο σωματείο σε ιστορία μίας πολύ μεγάλης πόλης όπως είναι η Χαλκίδα, να θέλει να ακολουθήσει το δικό μας παράδειγμα. Ο coach πήρε την απόφαση να οργανώσει την ΑΓΕΧ στο κομμάτι των ακαδημίων και να της χαρίσει το όραμα που δεν μπόρεσε κανείς μέχρι τώρα εδώ και πολλά χρόνια. Μην ξεχνάμε πως η ΑΓΕΧ εκπροσωπεί μία μεγάλη πόλη με μεγάλες δεξαμενές αθλητών. Είμαι σίγουρος ότι ο Ερμής μόνο κερδισμένος μπορεί να βγει από αυτή την απόφαση».


-Στα τόσα χρόνια συνεργασίας σας με τον Νίκο Οικονόμου, αν σας ζητούσα να διηγηθείτε μία ιστορία, ποια θα ήταν αυτή;


«Θα μπορούσα να πω πάρα πολλά εδώ γιατί ο coach είναι ένα μεγάλο σχολείο. Θα πω δύο όμως που δεν θα ξεχάσω ποτέ. Η μία ήταν τον Φεβρουάριο του 2020. Είχαμε αγώνα στη Γ’ Εθνική με τον Άρη Θήβας, ένα τοπικό ντέρμπι με πολλές τότε ιδιαιτερότητες. Λόγω πολλών συγκυριών (τραυματισμών, ιώσεων), η ομάδα μας κατέβηκε με 7 παιδιά απέναντι σε έναν πλήρη Άρη. Ήταν απίστευτο να κοιτάς στον πάγκο και να βλέπεις μόνο δύο αθλητές. Πριν ξεκινήσει ο αγώνας του είπα πνιγμένος από το άγχος μου πως πρέπει να αναβληθεί ο αγώνας και μου απάντησε ήρεμος πως θα κερδίσουμε. Στην καθιερωμένη ομιλία στα αποδυτήρια πριν τον αγώνα δεν πίστευα όλα όσα έλεγε. Εκείνο τον αγώνα τον κερδίσαμε 81-78. Και η δεύτερη ήταν φέτος μετά την αποχώρηση του Ζακ. Όταν ο αθλητής αποφάσισε να κάνει χρήση του buy out και κοίταξα το πρόγραμμα της ομάδας, πήγα στο γραφείο του και του είπα πως θέλουμε δύο νίκες για να αποφύγουμε τα play out. Με κοίταξε με την εκνευριστική πολλές φορές ηρεμία του και μου απάντησε “Τον Μάιο θα είσαι Final Four”».

Clickable image
Clickable image
e-sterea-white

Η ενημέρωση στη Στερεά Ελλάδα

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr
Click to Hide Advanced Floating Content