Χουλιάρας: Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει έναν μεγάλο σεισμό στον ελλαδικό χώρο

«Ιστορικά είχαμε τέτοιου μεγέθους σεισμούς, οπότε κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα ενός τέτοιου μεγέθους στον ελλαδικό χώρο» είπε ο καθηγητής σεισμολογίας, Γεράσιμος Χουλιάρας.

Για το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού στον ελλαδικό χώρο, μίλησε, με αφορμή τους δύο ισχυρούς σεισμούς σε Τουρκία και Συρία, ο καθηγητής σεισμολογίας, Γεράσιμος Χουλιάρας.

«Ιστορικά είχαμε τέτοιου μεγέθους σεισμούς, οπότε κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα ενός τέτοιου μεγέθους στον ελλαδικό χώρο. Υπάρχουν 3-4 τέτοια παραδείγματα ισοδύναμων μεγεθών παλαιότερα, οπότε κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει» είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ποιες οι συνέπειες

«Θα είχε μικρότερες επιπτώσεις, τα κτίριά μας είναι καλύτερα από αυτά που βλέπουμε στην Τουρκία, έχουμε καλύτερες υποδομές. Επίσης, έχουμε το ευεργετικό στη γεωδυναμική της Ελλάδας, ότι οι περισσότεροι ισχυροί σεισμοί συμβαίνουν σε υποθαλάσσιες περιοχές, οπότε το φαινόμενο εκτονώνεται».

«Τα κτίρια είναι αυτά που πρέπει να προσέχουμε, να γίνονται συνεχείς έλεγχοι στα κτίρια και τις υποδομές, είναι τα βασικά πράγματα. Αν αφοσιωθούμε σε αυτά, θα είμαστε καλά» επισήμανε ο κ. Χουλιάρας.

Όσον αφορά στους σεισμούς σε Τουρκία και Συρία, ο κ. Χουλιάρας είπε: «Είμαστε στην τέταρτη ημέρα μετά τους δύο ισχυρούς σεισμούς σε Τουρκία και Συρία, αυτό το ρήγμα είναι πολύ μακριά από την Ελλάδα για να την επηρεάσει, για να γίνει μεταφορά τάσεων, είναι πολύ μεγάλη η απόσταση».

Τέλος, εξήγησε ότι ο όρος ντόμινο δεν αναφέρεται στις τεκτονικές πλάκες:

«Το επίκεντρο είναι πάνω από 1.000 χλμ από τον ελλαδικό χώρο. Το φαινόμενο ντόμινο το είδαμε αμέσως μετά τα 7,8 Ρίχτερ, μετά τον πρώτο σεισμό, σε 9 ώρες, 1.000 χλμ πιο πάνω έγινε σεισμός 7,5 Ρίχτερ».

dnews

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr
Click to Hide Advanced Floating Content