Χαιρετισμός του Γιάννη Σταθά για την 80η Επέτειο Καταστροφής Δροσοπηγής Φλώρινας

Χαιρετισμός του Δημάρχου Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας

 Γιάννη Σταθά για την 80η Επέτειο Μνήμης της Καταστροφής της Δροσοπηγής Φλώρινας

              Η κωμόπολη Δροσοπηγή του Δήμου Φλώρινας, ριζωμένη στις πλαγιές της οροσειράς Βέρνου, είναι ένα από τα 14 αναγνωρισμένα μαρτυρικά χωριά της Δυτικής Μακεδονίας. Κατά την διάρκεια της Κατοχής αποτελούσε λόγω της γεωγραφικής της θέσης ορμητήριο και καταφύγιο της Αντίστασης. Στην Δροσοπηγή μάλιστα πραγματοποιήθηκε η περιφερειακή συνδιάσκεψη του ΕΑΜ Φλώρινας με την παρουσία και συμμετοχή άνω των 500 αντιπροσώπων των αντιστασιακών οργανώσεων ΕΑΜ/ΕΛΑΣ.

Στις 4 Απριλίου 1944 τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής περικύκλωσαν την Δροσοπηγή και στη συνέχεια την παρέδωσαν στις φλόγες και την κατέστρεψαν ολοσχερώς, εκτελώντας τους κατοίκους που δεν κατάφεραν να διαφύγουν. Οι υπόλοιποι κάτοικοι διέφυγαν στο βουνό και όταν επέστρεψαν δεν βρήκαν τίποτα όρθιο, παρά μονάχα λίγα σπίτια και το καμπαναριό. Με τα ελάχιστα μέσα που διέθεταν επανακατοίκησαν το χωριό τους, ενώ το 1951 ο οικισμός μεταφέρθηκε στη νέα χαμηλότερη τοποθεσία που βρίσκεται σήμερα.

Ως Δήμαρχος Διστόμου-Αράχοβας-Αντίκυρας, ως Αντιπρόεδρος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της περιόδου 1940-1945, αλλά και ως μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Πολεμικών Οφειλών, καταθέτω στέφανο τιμής στη μνήμη των εκτελεσμένων της Δροσοπηγής και μεταφέρω ένα μήνυμα στον Δήμαρχο Φλώρινας, κ. Βασίλειο Γιαννάκη:

Όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσοι διέπραξαν εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας πρέπει να πληρώσουν.

Με τιμή,

Ο Δήμαρχος Διστόμου Αράχοβας Αντίκυρας

Ιωάννης Σταθάς

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr
Click to Hide Advanced Floating Content