Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν αρχαίο ελληνικό ναό με απανθρακωμένα οστά

Πρόσθετες ανασκαφές στην περιοχή έφεραν στο φως της δημοσιότητας κτίρια που χρονολογούνται από τον ένατο και τον όγδοο αιώνα π.Χ.

Μια αξιοσημείωτη αρχαιολογική ανακάλυψη έγινε στην Ελλάδα, όπου οι ανασκαφείς έφεραν στο φως έναν αρχαίο ναό αφιερωμένο στην ελληνική θεά Άρτεμη, γεμάτο με μια σειρά από χρυσά και ασημένια κοσμήματα. Το σημαντικό αυτό εύρημα ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού, αναδεικνύοντας μια σημαντική ανακάλυψη για την κατανόηση της πλούσιας πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς της περιοχής.

Η αρχική ανακάλυψη ενός «μνημειώδους κτιρίου στην καρδιά του ιερού» χρονολογείται από το 2017, όπως αναφέρεται σε πρόσφατη ανάρτηση του Υπουργείου Πολιτισμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η δυναμική αυτού του ευρήματος συνεχίστηκε το 2023, όταν ένας άλλος ναός αποκαλύφθηκε, αποκαλύπτοντας «πλούσια κειμήλια» και μια ποικιλία κοσμημάτων. Πρόσθετες ανασκαφές στην περιοχή έφεραν στο φως κτίρια που χρονολογούνται από τον ένατο και τον όγδοο αιώνα π.Χ.

Οι εκτεταμένες αυτές ανασκαφές διεξάγονται κάθε χρόνο από μια ομάδα Ελβετών και Ελλήνων αρχαιολόγων, στο πλαίσιο ενός ερευνητικού προγράμματος που ξεκίνησε πριν από περίπου 15 χρόνια. Οι ανακαλύψεις του 2023 περιλάμβαναν έναν ναό του έβδομου αιώνα π.Χ., με μήκος 30 μέτρων χαρακτηριστικό μέγεθος για τους ναούς της εποχής εκείνης. Το εσωτερικό του ναού ήταν γεμάτος με διάφορες κατασκευές, όπως εστίες που χρησιμοποιούνταν ως βωμοί. Αυτός ο τελευταίος βωμός ήταν καλυμμένος με στάχτη πλούσια σε απανθρακωμένα οστά, γεγονός που υποδηλώνει τη χρήση του σε αρχαίες τελετουργίες.

Η ποικιλία των αντικειμένων που βρέθηκαν στο εσωτερικό του ναού είναι συγκλονιστική. Οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν αγγεία, καθώς και εξαίσια κοσμήματα από χρυσό, ασήμι, κοράλλι και κεχριμπάρι. Αποκαλύφθηκαν επίσης φυλαχτά που προέρχονταν από την Ασία και άλλα μέρη της Ανατολής, μαζί με χάλκινα και σιδερένια εξαρτήματα.

Τα ευρήματα αυτά στο ιερό της Αρτέμιδος παρέχουν μια βαθύτερη εικόνα των αρχαίων ελληνικών θρησκευτικών πρακτικών και της καλλιτεχνικής έκφρασης. Η ανακάλυψη όχι μόνο εμπλουτίζει την κατανόηση του παρελθόντος, αλλά προσθέτει μια νέα διάσταση στην πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας, αναδεικνύοντας την περίπλοκη και εξελιγμένη δεξιοτεχνία των αρχαίων πολιτισμών.

gazzetta

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr
Click to Hide Advanced Floating Content
Click to Hide Advanced Floating Content