«Αποικία» των ΗΠΑ η Ουκρανία: Δίνει το 50% των εσόδων από σπάνιες γαίες, πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Την τελική συμφωνία, με ημερομηνία 24/2, ΗΠΑ – Ουκρανίας είδαν οι Financial Times και την παρουσιάζουν.

«Ναι» από τον Ζελένσκι στο σχέδιο των ΗΠΑ όπου μετατρέπουν την Ουκρανία σε μια νέα «αποικία».

Σύμφωνα με τους Financial Times, που έχουν γνώση της τελικής συμφωνίας, θα δημιουργηθεί ένα ταμείο στο οποίο η Ουκρανία θα συνεισφέρει το 50% των εσόδων από τη «μελλοντική οικονομική εκμετάλλευση» των κρατικών ορυκτών πόρων, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Το ταμείο θα επενδύσει σε έργα στην Ουκρανία.

Παράλληλα, εξαιρούνται οι ορυκτοί πόροι που ήδη συνεισφέρουν στα ταμεία της ουκρανικής κυβέρνησης. Αυτό σημαίνει ότι η συμφωνία δεν καλύπτει τις υπάρχουσες δραστηριότητες της Naftogaz ή της Ukrnafta, των μεγαλύτερων παραγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου της Ουκρανίας.

Ωστόσο, δεν έχει καμία αναφορά σε εγγυήσεις ασφαλείας των ΗΠΑ ενώ εκκρεμεί ακόμα η τελική απόφαση, καθώς η συμφωνία θα πρέπει να περάσει από το κοινοβούλιο της Ουκρανίας.

© 2023 – E-Sterea.gr

Click to Hide Advanced Floating Content
Click to Hide Advanced Floating Content
e-sterea.gr