Ανήλικος Βοιωτός “έγδυσε” επώνυμες Ελληνίδες στην πλατφόρμα Discord

Πώς επώνυμες Ελληνίδες βρέθηκαν γυμνές στο Discord – 17χρονος από τη Βοιωτία ο διαχειριστής

Τι βρήκαν οι ερευνητές της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος – Η διακίνηση γινόταν σε chatroom, όπου αναφέρονταν τα ονοματεπώνυμα, ακόμη και οι τόποι κατοικίας των θυμάτων

Η ενδελεχής έρευνα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τη διακίνηση χιλιάδων γυμνών φωτογραφιών και βίντεο Ελληνίδων, επώνυμων και μη, καθώς και πορνογραφικού υλικού ανηλίκων διήρκησε σχεδόν έναν ολόκληρο χρόνο και οργανώθηκε έπειτα από μια ανώνυμη πληροφορία που εστάλη στο email της υπηρεσίας. Μια πληροφορία την οποία τα στελέχη της Δίωξης αξιολόγησαν ως αξιόπιστη, δεδομένου ότι περιλάμβανε σημαντικά στοιχεία για τη διακίνηση χιλιάδων αρχείων σεξουαλικής κακοποίησης και εκδικητικής πορνογραφίας. Συγκεκριμένα, αναφερόταν σε έναν τεράστιο όγκο αρχείων που διακινούνταν μέσω της σελίδας κοινωνικής δικτύωσης Discord. Πρόκειται για τη γνωστή πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων ή βιντεοκλήσεων, φωτογραφιών και κειμένου, η οποία απευθύνεται σε εφήβους και ενήλικες ηλικίας 13 ετών και άνω.



Κι ενώ η εν λόγω πλατφόρμα δημιουργήθηκε για την ανάγκη των gamers να επικοινωνούν πιο γρήγορα και άμεσα μεταξύ τους, κάποιοι σέρβερ -όπως ονομάζονται τα chatrooms- στήθηκαν αποκλειστικά για τη διακίνηση πορνογραφικού υλικού, κάτι που βέβαια απαγορεύεται από τους κανονισμούς της συγκεκριμένης πλατφόρμας.



Κάπως έτσι διακινήθηκαν χιλιάδες φωτογραφίες και βίντεο Ελληνίδων, επώνυμων και μη, ανήλικων και ενήλικων. Το παράνομο υλικό, είτε πωλούνταν από τους χρήστες, είτε το αντάλλασαν σαν να ήταν κάρτες της Panini, ανάλογα με το τι ήθελε να προσθέσει ή να αφαιρέσει κάποιος χρήστης από τη ροζ συλλογή του. Και το χειρότερο; Στην προσπάθειά τους να βάλουν περισσότερους χρήστες σε αυτή τη διαδικασία, έφτασαν στο σημείο να δημοσιεύουν μέχρι και τα ονοματεπώνυμα ανηλίκων – ενηλίκων, τις άσεμνες φωτογραφίες των οποίων είχαν στη διάθεσή τους και οι οποίες αποτελούσαν προϊόν εκδικητικής πορνογραφίας. Κάποιοι, δε, για να τσιμπήσουν οι υπόλοιποι δημοσίευαν απροκάλυπτα το ροζ υλικό, την πόλη όπου διέμεναν τα θύματα, μέχρι και τα προφίλ τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κυρίως στο Instagram. Γιατί το έκαναν αυτό; Για να δελεάσουν τους χρήστες που θα αγόραζαν το υλικό ότι θα είχαν και τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν με τα ανυποψίαστα θύματα, προσδοκώντας σε μια απευθείας γνωριμία.

Ο εντοπισμός

Η δουλειά γινόταν εύκολα και γρήγορα, με αποτέλεσμα οι επιτήδειοι να βγάζουν πολλά χρήματα από την πώληση των γυμνών φωτογραφιών και βίντεο. Οι δημιουργοί αυτών των διακομιστών ζητούσαν από τους ενδιαφερόμενους χρήστες να καταβάλουν τα χρήματα σε λογαριασμούς PayPal ή Paysafe. Ως αντάλλαγμα παρείχαν πλήρη πρόσβαση σε κλειδωμένα κανάλια, στα οποία ήταν προσβάσιμο το επίμαχο υλικό και υπήρχε η δυνατότητα να το κατεβάσουν.

Η διαδικασία για τον εντοπισμό των διακομιστών δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση, αντίθετα ήταν ιδιαίτερα χρονοβόρα. Χρειάστηκαν πολλές εργατοώρες για να εντοπιστούν οι επτά συνολικά διακομιστές της Discord, μέσα από τους οποίους διακινούνταν χιλιάδες φωτογραφίες και με ελληνικό ενδιαφέρον. Για να διαπιστωθεί αυτός ο τεράστιος όγκος δεδομένων και να μπορέσουν να ταυτοποιήσουν όλα αυτά τα θύματα ενημερώθηκε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία εξέδωσε σχετική διάταξη για τη διενέργεια ανακριτικής διείσδυσης που σημαίνει ότι αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προσποιήθηκαν τους χρήστες και πλήρωσαν για να διεισδύσουν στη σκοτεινή πλευρά της πλατφόρμας Discord και να δράσουν ως agent provocateur ώστε να ανακαλύψουν ποιοι βρίσκονται πίσω από τη διακίνηση και πώληση του πορνογραφικού υλικού στην Ελλάδα. Αυτό το υλικό, σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, ήταν τακτοποιημένο και οργανωμένο βάσει των στοιχείων και των λογαριασμών των θυμάτων στα social media.

Από την περαιτέρω διερεύνηση προέκυψε και η παρουσία περισσότερων διακομιστών, συνολικά 37, οι οποίοι λειτουργούσαν υποστηρικτικά ή συμπληρωματικά. Μεταξύ των 37 διακομιστών, είναι ο Greek Akykloforita όπως και ο Greek Akykloforita V2 για τους οποίους προέκυψε ότι δημιουργός τους ήταν ο χρήστης Karampikos#3258. Για έναν άλλον διακομιστή, τον GREEK N < EDES GR προέκυψε κάποιος χρήστης ονόματι Demon#3684.

Τα «λαγωνικά» της αμερικάνικης πρεσβείας

Για να εντοπιστούν οι παραπάνω χρήστες, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ζήτησε τη συνδρομή του γραφείου Homeland Security της αμερικάνικης πρεσβείας στην Αθήνα. Οι Αμερικανοί πράκτορες επικοινώνησαν στη συνέχεια με την Discord Inc και έτσι πολύ γρήγορα οι αστυνομικοί της Δίωξης που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν στη διάθεσή τους πλήθος διευθύνσεων IP.
Βάσει του σχετικού βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών και μετά την αξιοποίηση των ηλεκτρονικών ιχνών που προέκυψαν από την έρευνα για τους δημιουργούς και διακομιστές, άναψε το πράσινο φως για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.

ΠΗΓΗ: https://www.protothema.gr

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr
Click to Hide Advanced Floating Content