Ανεμβολίαστοι ψάχνουν «καθαρό αίμα», μητρικό γάλα και σπέρμα για να μην «μολυνθούν»

Η αναζήτηση της «καθαρότητας» δεν περιορίζεται στο αίμα. Επεκτείνεται στο μητρικό γάλα ή ακόμη και στο σπέρμα — «το επόμενο bitcoin», όπως προβλέπουν οι συνωμοσιολόγοι.

Ενα ζευγάρι αντιεμβολιαστών που αρνούνταν να γίνει μετάγγιση αίματος στο παιδί τους στο πλαίσιο ζωτικής σημασίας επέμβασης, φοβούμενοι πως θα μολυνθεί, μια οργάνωση που φέρνει σε επαφή μη εμβολιασμένους δωρητές αίματος: η παραπληροφόρηση για τον Covid-19 δημιούργησε το κίνημα του «καθαρού αίματος», όπως ονομάζεται.

Το κίνημα διαδίδει θεωρίες συνωμοσίας, σύμφωνα με τις οποίες το αίμα ενός ανεμβολίαστου θα «μολυνθεί» αν του γίνει μετάγγιση με το αίμα ανθρώπου που έχει λάβει εμβόλιο κατά του Covid.

Οι θεωρίες αυτές δεν βασίζονται «σε καμία επιστημονική απόδειξη» τόνισε η Κάθριν Ουάλας, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο. «Αν δώσετε το αίμα ενός εμβολιασμένου σε κάποιον ανεμβολίαστο, ο άνθρωπος που δέχεται τη μετάγγιση δεν εμβολιάζεται» εξήγησε.

Αυτό όμως δεν εμποδίζει τους χρήστες του Διαδικτύου να προχωρούν στη δημιουργία τραπεζών αίματος μόνο για ανεμβολίαστους, κάτι που έχει ζητηθεί και από γιατρούς στη Βόρεια Αμερική.

Προσφάτως, ζευγάρι στη Νέα Ζηλανδία αρνούνταν να επιτρέψει να υποβληθεί το μωρό του σε σωτήρια για τη ζωή του επέμβαση επειδή φοβόταν πως θα του γινόταν μετάγγιση με αίμα εμβολιασμένου κατά του Covid.

Δικαστήριο αφαίρεσε προσωρινά την κηδεμονία του παιδιού από τους γονείς του προκειμένου να πραγματοποιηθεί η επέμβαση. Ομως η υπόθεση έγινε εμβληματική μεταξύ των αντιεμβολιαστών.

Τέτοιου είδους περιστατικά «εξαπλώνονται γρήγορα» στο Διαδίκτυο, «τραβώντας την προσοχή στις αντιεμβολιαστικές θεωρίες συνωμοσίας» σημείωσε η Κ. Ουάλας.

Σε ιδιωτικές ομάδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι υπέρμαχοι του «καθαρού αίματος» ζητούν να ασκηθεί βία εναντίον των υγειονομικών που κάνουν εμβολιασμούς, ισχυριζόμενοι, παράλληλα, ψευδώς ότι καταγράφονται μαζικοί θάνατοι εμβολιασμένων από Covid.
50 ευρώ εγγραφή

Μια οργάνωση με έδρα τη Ζυρίχη, η Safe Blood Donation, προσπαθεί να φέρει σε επαφή ανεμβολίαστους δωρητές αίματος με ανεμβολίαστους που χρειάζονται μετάγγιση.

Η οργάνωση, την οποία ίδρυσε ο Ελβετός Τζορτζ Ντέλα Πιέτρα, αναφέρει στον ιστότοπό της ότι βρίσκει αίμα για τους πελάτες της. Επισημαίνει ότι έχει παρουσία στη δυτική Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, την Ασία και την Αφρική.

«Πολλοί επιστήμονες και γιατροί έχουν πολλές ανησυχίες σχετικά με τα εμβόλια κατά του Covid, είναι πεπεισμένοι ότι εισέρχονται στο σώμα μέσω του αίματος (…) και αντιτίθενται σε αυτά» διαβεβαίωσε ο Κλίντον Ολερς, στέλεχος της Safe Blood Donation. Ενας ισχυρισμός διαμετρικά αντίθετος με τα επιστημονικά στοιχεία.

«Το αίμα των εμβολιασμένων κατά του Covid-19 είναι ασφαλές για μετάγγιση» τόνισε η Τζέσα Μέρις του αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού. Τα συστατικά του εμβολίου «δεν εντοπίζονται στο αίμα» πρόσθεσε.

Τα μέλη της Safe Blood Donation καλούνται να πληρώσουν 50 ευρώ για να εγγραφούν στην πλατφόρμα και θα δίνουν ετησίως συνδρομή 20 ευρώ. «Το κίνημα του “καθαρού αίματος” βασίζεται 100% σε παραπληροφόρηση για τα εμβόλια» σημείωσε η Κ. Ουάλας.

Η αναζήτηση της «καθαρότητας» δεν περιορίζεται στο αίμα. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπάρχουν διαφημίσεις για μητρικό γάλα από μη εμβολιασμένες γυναίκες ή ακόμη και σπέρμα – «το επόμενο bitcoin», όπως προβλέπουν οι συνωμοσιολόγοι.

Δεν είναι εύκολο να εκτιμηθεί ο αριθμός των ανθρώπων που αναζητούν αίμα ανεμβολίαστων, αλλά, σύμφωνα με ειδικούς, ο εντοπισμός του αποτελεί πρόκληση στις χώρες όπου το ποσοστό εμβολιασμού είναι υψηλό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Clickable image
Clickable image
e-sterea-white

Η ενημέρωση στη Στερεά Ελλάδα

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr