Ξεκίνησε η καταπολέμηση των κουνουπιών στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για το έτος 2023

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για 13ησυνεχή χρονιά εφαρμόζει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης των πληθυσμών των κουνουπιών. Η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινων.  Μέριμνας  της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ενημερώνει ότι  ξεκίνησε στις 22 Φεβρουαρίου 2023 και θα συνεχίσει με εντατικό ρυθμό την εφαρμογή του προγράμματος κουνοποκτονίας στα εκτεταμένα υγροτοπικά συστήματα και στις περιαστικές περιοχές της περιφέρειας με την πρώτη παρέμβαση για φέτος να λαμβάνει χώρο στην Σκάρφεια, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας Κωνσταντίνου Μπακομήτρου και υπηρεσιακών παραγόντων. Για την καλύτερη  αντιμετώπιση του φαινομένου στις μεγάλες υδάτινες επιφάνειες χρησιμοποιούνται στους ψεκασμούς και drones.

Η καταπολέμηση των κουνουπιών σύμφωνα με την διεθνή πρακτική στηρίζεται πρωτίστως στην εφαρμογή μέτρων διαχείρισης του περιβάλλοντος για τον περιορισμό των εστιών ανάπτυξής τους. Όπως μπορεί να γίνει αντιληπτό, πέρα  από τις παρεμβάσεις που  πραγματοποιεί  η Περιφέρεια,  δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα η όλη προσπάθεια χωρίς την ενεργή συμμετοχή των Δήμων  και του συνόλου των πολιτών. Η συμβολή όλων στην εξάλειψη αυτών των εστιών  κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική. Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού των τοπικών κοινωνιών είναι αναπόσπαστο μέρος ενός προγράμματος αντιμετώπισης κουνουπιών τόσο για την προστασία των ανθρώπων από την όχληση ή τις ασθένειες των οποίων τα κουνούπια είναι διαβιβαστές όσο και για την κατάδειξη των τρόπων ή μεθόδων με τους οποίους μπορούν να συμβάλλουν και οι ίδιοι στην αντιμετώπιση αυτών των εντόμων.

Οι Δήμοι μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην αντιμετώπιση του είδους αυτού, είτε με δράσεις ενημέρωσης  είτε με δράσεις στοχευμένης καταπολέμησης μέσα στο αστικό περιβάλλον. Η φύση των αστικών εστιών αναπαραγωγής του οι οποίες είναι επί το πλείστον ανθρωπογενείς, ευκαιριακές, περιορισμένης έκτασης (π.χ. βόθροι, φρεάτια, πιατάκια από γλάστρες) μεγάλης διασποράς κυρίως μέσα σε ιδιωτικούς χώρους και επιβάλλει την αντιμετώπισή του με την εξάλειψη κάθε εστίας αναπαραγωγής του από τους ίδιους τους πολίτες.

«Καλούμε,  για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση των κουνουπιών το έτος 2023, τους Δήμους και τους πολίτες σε μια πιο ενεργό συμμετοχή  στην διαδικασία της αντιμετώπισης του προβλήματος. Όλοι μας, Περιφέρεια Δήμοι, Πολίτες  πρέπει να βρισκόμαστε σε εγρήγορση για την αντιμετώπιση του φαινομένου», δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας Κωνσταντίνος Μπακομήτρος.

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr
Click to Hide Advanced Floating Content