«Βουτιά» του υδράργυρου, πολλά Μποφόρ και χιόνια στο «αντίο» του Ιανουαρίου – Οι συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας

Αισθητή πτώση της θερμοκρασίας έως και κατά 10 βαθμούς Κελσίου, θύελλες και χιόνια θα αποτελέσουν το σκηνικό του καιρού από αύριο, Κυριακή, 28 Ιανουαρίου μέχρι και την Τετάρτη, 31 του μηνός.
Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, η ψυχρή αυτή εισβολή που θα επηρεάσει την χώρα μας από την Κυριακή, θα είναι η ισχυρότερη συγκριτικά με τις τρεις προηγούμενες με κύρια χαρακτηριστικά τις χιονοπτώσεις που θα κατέβουν σε αρκετά χαμηλά υψόμετρα- ίσως χιονίσει και στα βόρεια προάστια της Αττικής, τους θυελλώδεις ανέμους και την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.

Σε ανάρτησή του στο Facebook, o Γιάννης Καλλιάνος, σημειώνει πως η αλλαγή του σκηνικού θα σημειωθεί από αύριο και θα επηρεάσει τη χώρα μας μέχρι την Τετάρτη, με πτώση της θερμοκρασίας από τη Δευτέρα. Όπως αναφέρει στην αρχή της ανάρτησης του ο κ. Καλλιάνος «Από την Κυριακή έως την Τετάρτη, θα επηρεάσουν τη χώρα μας ψυχρές αέριες μάζες από τα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει ο υδράργυρος κατά 8-10 °C κατά μέσο όρο για τις περισσότερες περιοχές σε σχέση με τις μέγιστες θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών. Από τη Δευτέρα θα υποχωρήσει λίγο ακόμα η θερμοκρασία. Ειδικά, τα πιο κρύο 24ωρα θα είναι αυτά της Δευτέρας, της Τρίτης και της Τετάρτης, όπου κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών, οι χιονοπτώσεις θα κατέβουν αρκετά χαμηλά υψομετρικά».,

Ολόκληρη η ανάρτηση Καλλιάνου

https://www.facebook.com/meteo.kallianos/posts/940033814150537?ref=embed_post

 

Καντερές: Η πιο ισχυρή ψυχρή εισβολή

Ανάρτηση σχετικά με την πρόβλεψη του καιρού έκανε και ο μετεωρολόγος Νίκος Καντερές, ο οποίος σημείωσε ότι η νέα αυτή ψυχρή εισβολή θα είναι η πιο ισχυρή συγκριτικά με τις τρεις προηγούμενες.

Όπως σημειώνει στην ανασκόπηση του φετινού Ιανουαρίου ο κ. Καντερές: «Από αύριο Κυριακή προβλέπεται βαθμιαία η τέταρτη ψυχρή εισβολή του μήνα που θα έχει κύρια χαρακτηριστικά την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας απο 6 έως 10 βαθμούς σε ολόκληρη τη χώρα και τους πολύ θυελλώδεις βοριάδες έως 9 μποφόρ στο Αιγαίο.Βεβαίως θα σημειωθούν βροχές,θα εκδηλωθούν τοπικές καταιγίδες και θα πέσουν χιόνια.Σε ότι αφορά τον υετό θα επηρεαστουν βασικά Θεσσαλία,ανατολική και κεντρική Στερεά, Σποράδες, Εύβοια, Πελοπόννησος, Κυκλάδες, Κρήτη και Δωδεκάννησα. Αυτή τη φορά Ήπειρος,νησιά Ιονίου,Μακεδονία,Θράκη και βόρειο Αιγαίο θα έχουν λίγα φαινόμενα.Το κρίσιμο χρονικό διάστημα θα είναι από το βράδι της Δευτέρας έως το πρωι της Τετάρτης. Από την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου έως και 7 Φεβρουαρίου απουσία υετού. Τα χιόνια θα πέσουν στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές των αναφερομένων διαμερισμάτων της χώρας. Ειδικότερα για το Λεκανοπέδιο Αττικής προβλέπονται χιονοπτώσεις, αλλά για αυτές είναι μέριμνα της αρμοδίας επιτροπής διαχείρισης των εντόνων καιρικών φαινομένων του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας,για τον προσδιορισμό. Η ψυχρή αυτή εισβολή θα είναι η ισχυρότερη συγκριτικά με τις 3 προηγούμενες».

Η ανάρτηση του κ. Καντερέ

https://www.facebook.com/KanteresNikos/posts/786535366822019?ref=embed_post

Σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία

Εν τω μεταξύ το μεσημέρι του Σαββάτου συνεδρίαση η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με αντικείμενο την επιδείνωση του καιρού, η οποία σύμφωνα με το δελτίο της ΕΜΥ θα εκδηλωθεί σε δύο κύματα.

Το 1ο κύμα θα εκδηλωθεί αύριο Κυριακή 28/01 και το 2ο- το οποίο εκτιμάται ότι θα είναι και εντονότερο- από το μεσημέρι της Δευτέρας 29/01.

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής έλαβαν μέρος ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, ο  Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος  Θεόδωρος Βάγιας, ο Διοικητής του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ), Υποστράτηγος Δημήτριος Μπριόλας, και τα μέλη της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου, Ευθύμιος Λέκκας (πρόεδρος ΟΑΣΠ), Θεόδωρος Κολυδάς (Διευθυντής της ΕΜΥ), Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος (Διευθυντής Ερευνών  Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών), Δημήτριος Ζιακόπουλος (μετεωρολόγος) και Χριστίνα Σούζη (μετεωρολόγος).

Η Επιτροπή θα συνεδριάσει στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας εκ νέου αύριο το μεσημέρι στις 12:00  και στις 13:00 θα πραγματοποιηθεί Διυπουργική Επιτροπή με στόχο τον  επιχειρησιακό συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων υπουργείων και φορέων.

Συστάσεις προς τους πολίτες

Παράλληλα συστάσεις απηύθυνε η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προς τους πολίτες  να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Επιπλέον τίθενται σε εφαρμογή τα επιχειρησιακά σχέδια, για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση χιονοπτώσεων και πλημμυρών καθώς και των συνοδών τους φαινομένων, ενώ οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών που αναμένεται να εκδηλωθούν τα φαινόμενα, έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και περαιτέρω κλιμάκωσης εφόσον απαιτηθεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν προβλήματα από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων η ΓΓΠΠ συστήνει στους πολίτες:

 • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
 • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
 • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
 • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
 • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
 • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
 • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

 • Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:
 • Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
 • Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
 • Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
 • Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
 • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
 • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή :

 • Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
 • Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)
  Έκτακτο δελτίο Επιδείνωσης Καιρού από την ΕΜΥ

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ) που εκδόθηκε σήμερα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), βαθμιαία επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός καθώς δύο διαταραχές, η πρώτη την Κυριακή (28-01-24) και η δεύτερη από το μεσημέρι της Δευτέρας (29-01-24) και την Τρίτη (30-01-24) θα επηρεάσουν τη χώρα. Εντονότερα φαινόμενα θα εκδηλωθούν από την δεύτερη διαταραχή.

Κύρια χαρακτηριστικά θα είναι η αισθητή πτώση της θερμοκρασίας κατά την διάρκεια του τριημέρου Κυριακής – Τρίτης (της τάξεως των 10 βαθμών Κελσίου) και οι χιονοπτώσεις κυρίως στα ανατολικά προσήνεμα της χώρας από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα.

Παράλληλα θα επικρατήσουν θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο και θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα νότια θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr
Click to Hide Advanced Floating Content
Click to Hide Advanced Floating Content