Βουλγαρία: Νέα κρούσματα Αφρικανικής Πανώλης των χοίρων

Συναγερμός έχει σημάνει στις κτηνιατρικές αρχές στα βόρεια σύνορα της χώρας μετά τον εντοπισμό και νέων κρουσμάτων Αφρικανικής Πανώλης των χοίρων κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Ειδικότερα, στις 5 Ιανουαρίου 2024 μέσω του συστήματος ADIS της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κοινοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, τέσσερις (4) δευτερογενείς εστίες Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων (ΑΠΧ) σε αγριόχοιρους στη Βουλγαρία στις περιοχές Smolyan (2), Kardzhali (1) και Pazardzhik (1) σε κοντινή απόσταση από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Τα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στα ελληνοβουλγραρικά σύνορα

Στη Βουλγαρία από 01.01.2024 έως 08.01.2024, έχουν εντοπισθεί 29 εστίες σε αγριόχοιρους, οι οποίες αφορούν σε θηρευμένους αγριόχοιρους στο πλαίσιο γενικής επιτήρησης του νοσήματος στην χώρα αυτή και καμία εστία σε κατοικίδιους χοίρους.

Τα μέτρα

Προκειμένου να αποτραπεί εκ νέου η είσοδος της ΑΠΧ στη χώρα και να αποφευχθεί μια επιζωοτία, το Τμήμα Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων εφιστά ιδιαίτερα η προσοχή στις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές των Περιφερειακών Ενοτήτων στα βόρεια σύνορα της χώρας (ΠΕ Καβάλας, Δράμας, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου).

Ειδικότερα απαιτούνται άμεσες ενέργειες όσον αφορά:

1)Την ενεργοποίηση των Περιφερειακών Συντονιστικών Οργάνων με στόχο την αποτελεσματική λειτουργία των συνεργείων δίωξης και των ομάδων κυνηγών, σύμφωνα με το σχέδιο μείωσης του πληθυσμού των αγριόχοιρων.

2)Την εντατικοποίηση  της  Παθητικής  και Ενεργητικής Επιτήρησης σε αγριόχοιρους και τα υβρίδια αυτών καθώς και σε κατοικίδιους χοίρους.

3)Τον έλεγχο εφαρμογής των μέτρων βιοασφάλειας στα κυνηγετικά πεδία.

4)Την εντατικοποίηση των ελέγχων εφαρμογής των μέτρων βιοασφάλειας στις χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις με προτεραιότητα σε αυτές που βρίσκονται πλησιέστερα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

5)Την εντατικοποίηση των ελέγχων στα σημεία εισόδου στη χώρα.

in

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr
Click to Hide Advanced Floating Content
Click to Hide Advanced Floating Content