Βοιωτία: Τα καφενεία της Θίσβης – Ένα νοσταλγικό κείμενο που θα σας κάνει να δακρύσετε

ΤΑ ΚΑΦΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΘΙΣΒΗΣ

Δεν ήταν ούτε ένα, ούτε δύο, κάποτε τα καφενεία στη Θίσβη, στην δεκαετία του 50 λίγο πριν το μεγάλο φευγιό για την Αμερική, αλλά οκτώ, με κάποια από αυτά να χάνονται στη μνήμη των ανθρώπων από την εποχή της Τουρκοκρατίας. Ας τα θυμηθούμε: Νικολάου Νίκος, Μιχάλης Γιάννης (Σούντης), Μαστροδήμος Θανάσης (Σεφέρος), Δούνης Παναγιώτης (Κορμάς), Αθανάσαινας Γιάννης (Τσιμπένης), Γρηάς Θανάσης, Παπαθωμάς Σπύρος, Παπαθωμάς Σωτήρης. Και επειδή οι καιροί ήταν πολύ δύσκολοι τότε, για να τα βγάλουν πέρα οι καφετζήδες έκαναν και άλλες δουλειές και έτσι κάποια καφενεία ήταν ταυτόχρονα και χασάπικα, παντοπωλεία, μανάβικα, καπηλειά και μικρά μαγειρεία.

Οι διηγήσεις του παππού μου Χαραλάμπη αλλά και οι προσωπικές μνήμες που μου άφησαν τα παλιά αξέχαστα καφενεία του χωριού μου, ξαναέρχονται αχνά στη μνήμη μου, αλλά με ευχάριστα συναισθήματα από τα παιδικά μου χρόνια. Θύμισες πολλές, όπως άνδρες να παίζουν κυρίως πρέφα, ή κολτσίνα και στις μικρές αυλές τους οι μεγαλύτεροι να πίνουν συνήθως το ουζάκι τους με τον απαραίτητο μεζέ.

Με το που με έπαιρνε ο παππούς μου μαζί του στο παλιό καφενείο, του “Παναγή του Κορμά” όλες μου οι αισθήσεις είχαν ένα ενδιαφέρον. Η όσφρηση, γεμάτη από ποικίλες μυρωδιές από καφέ, ούζο και από τις γκαζόζες “ΑΓΝΗ” που τότε ήταν το κυρίαρχο αναψυκτικό της εποχής. Η γεύση, από τα λουκούμια και τη βανίλια που σέρβιραν με συνοδεία νερού. Το λουκουμάκι στο πιατελάκι του καφέ με μια οδοντογλυφίδα και δίπλα το ποτήρι με το κρύο νερό, από το ψυγείο του πάγου, τη δε βανίλια στο κουτάλι μέσα στο νερό, που μετά έμαθα ότι το λέμε και υποβρύχιο!

Θυμάμαι επίσης τα διάφορα ζαχαρωτά και γλυκά του κουταλιού κυρίως, που θα μου μείνουν αξέχαστα! Αυτά ήταν τότε στη μόδα, για να κερνάνε τα παιδιά, και σπανίως γυναίκες, που θα ήταν σύζυγοι κάποιων θαμώνων, που θα πήγαιναν μετά την εκκλησία να κεράσουν την οικογένεια ένα γλυκό. Οι γυναίκες απείχαν από τα καφενεία, διότι ήταν περιοχή κυρίως ανδροκρατούμενη.

Στο καφενείο ο κάθε ένας από το χωριό, θα μάθανε τα νέα, τι μέλλει γενέσθαι. Θα διάβαζε την εφημερίδα του, να δει τι γίνεται στον κόσμο. Άνθρωπος που δεν σύχναζε τότε στα καφενεία, δεν θεωρείτο φυσιολογικός! Ο άνθρωπος που κλεινόταν τα βράδια σπίτι του, θεωρείτο μη κοινωνικό άτομο.

Στα καφενεία θυμάμαι να γίνονται πολύ ωραία καλαμπούρια, που μας έκαναν να ξεραινόμαστε στα γέλια και εμείς τα παιδιά. Ο αυθόρμητος τρόπος που τα έλεγαν μεταξύ τους οι καλαμπουρτζήδες, έδειχνε τον υψηλό βαθμό χιούμορ, ετοιμότητας, και πολλές φορές οι απαντήσεις ξεπερνούσαν κάθε φαντασία!

Στους γάμους τότε, δεν καλούσαν χωριανούς, θεωρούντο καλεσμένοι όλοι οι χωριανοί. Απλά ανακοίνωναν το γεγονός στο καφενείο, και την ημερομηνία του γάμου, κι από κει διαδίδετο σε όλο το χωριό.

Πολλές φορές στα καφενεία ερχόταν ο σινεματζής για να παίξει την ταινία του με ”3 δρχ. οι μεγάλοι και 1 οι μικροί”. Οι ταινίες στο καφενείο του “Τσιμπένη” που για δύο ώρες είμασταν καθηλωμένοι στους ξύλινους πάγκους και με τον χαρακτηριστικό θόρυβο της μηχανής προβολής από πίσω μας, θα μου μείνουν αξέχαστες.

Τα καφενεία, τότε, θα μπορούσες να τα χαρακτηρίσεις και σαν σχολεία, πολλά μάθαιναν οι νεότεροι από τους παλιούς, και δίνανε λύσεις στα προβλήματα τους ο ένας τ’ άλλου. Ήταν ένας χώρος χαλάρωσης, ειδικά για τους ηλικιωμένους. Ένας χώρος ψυχαγωγίας, για όλα τα θεάματα που μπορούσε να δει κανείς τότε, που τηλεόραση δεν υπήρχε. Σε αυτά φαινόταν εύκολα η προσωπικότητα ενός ανθρώπου, από τον τρόπο συμπεριφοράς του, από τα λόγια του και τις πράξεις του.

Δυστυχώς σήμερα, από τους χώρους αυτούς μας απέμειναν μονάχα κάποιες παλιές φωτογραφίες και τα ερειπωμένα κουφάρια που τα φιλοξένησαν, για να μας θυμίζουν μια εποχή ξέγνοιαστη και ρομαντική…

ΦΩΤ: Στην φωτογραφία τα απομεινάρια από το καφενείο του Παναγή του Κορμά (Η ωραία Θίσβη) σήμερα. Ένα καφενείο που σε παλιότερες εποχές έσφυζε από ζωή. Το καφενείο στο οποίο σύχναζαν τόσο ο παππούς μου ο Χαραλάμπης, όσο και ο πατέρας μου που έφυγε πρόσφατα από κοντά μας.

Θίσβη, 26 Ιούνη 2023

Δημήτριος Ε. Μιχάλης

* Αφορμή για το κειμενάκι αυτό υπήρξε η εικόνα που αντικρύζω στο καθημερινό μου πέρασμα για την πλατεία, το ερειπωμένο σήμερα καφενείο του Παναγή του Κορμά (Η ωραία Θίσβη).

ΚΊΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΘΗΒΑΣ

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr
Click to Hide Advanced Floating Content