5η Διάλεξη «Εκρήξεις στον Ήλιο, διαστημικός καιρός και επιπτώσεις στη Γη και στο γεωδιάστημα»
Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λεβαδείας, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας και ο πολιτιστικός σύλλογος Φίλοι της Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς στο πλαίσιο των διαλέξεων με σύγχρονα θέματα διαστημικής Φυσικής και Αστροφυσικής με τον τίτλο «Ταξιδεύοντας μέσα στο ηλιακό μας σύστημα», σας προσκαλούν στην 5η διάλεξη, με τον τίτλο : «Εκρήξεις στον Ήλιο, διαστημικός καιρός και επιπτώσεις στη Γη και στο γεωδιάστημα» και ομιλήτρια την, έχουσα καταγωγή από τη Λιβαδειά, Διδάκτορα Ηλιακής Φυσικής, Διευθύντρια Ερευνών στο Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, κ. Γεωργία Τσιροπούλα, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 10 Μαρτίου 2024 στις 11 π.μ. στην αίθουσα «Κορτέση» της Εστίας Μητέρας Λιβαδειάς (Φ. Νικολάου και Ιερολοχιτών).
Είσοδος Ελεύθερη
Υπενθυμίζουμε ότι ο κύριος στόχος των διαλέξεων είναι οι μαθητές/τριες και οι συμπολίτες μας να γνωρίσουν από κοντά επιστήμονες ερευνητές διεθνούς κύρους με μεγάλη ερευνητική εμπειρία και έργο. Την επιστημονική ευθύνη φέρει ο συμπολίτης μας καθηγητής Αστροφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Λουκάς Βλάχος.
Λίγα λόγια για το θέμα της 5ης διάλεξης «Εκρήξεις στον Ήλιο, διαστημικός καιρός και επιπτώσεις στη Γη και στο γεωδιάστημα»
Ο Ήλιος δεν είναι ένα σταθερό αστέρι. Όταν είναι ιδιαίτερα δραστήριος τότε δημιουργείται μια αλληλουχία διαταραχών που μπορεί να επηρεάσει το διαστημικό περιβάλλον της Γης, αλλά και την ατμόσφαιρα και την ίδια την επιφάνεια της Γης και να έχει σημαντικές επιπτώσεις σε ένα πλήθος ανθρώπινων δραστηριοτήτων τόσο στη Γη όσο και στο διάστημα. Στην ομιλία αυτή θα αναφερθούμε στο κοντινότερό μας αστέρι, τον Ήλιο, στα εκρηκτικά φαινόμενα που συμβαίνουν στην επιφάνειά του, στην έννοια του διαστημικού καιρού και στις διάφορες δυσμενείς επιπτώσεις που μπορεί να έχει στη λειτουργία των διαστημικών και επίγειων τεχνολογικών συστημάτων αλλά και στην ανθρώπινη ζωή και υγεία. Θα αναφερθούμε επίσης στην ανάγκη για την κατανόηση αυτών των φαινομένων και την πρόβλεψή τους.
Λίγα λόγια για την ομιλήτρια ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΣΙΡΟΠΟΥΛΑ:
Η Δρ. Γεωργία Τσιροπούλα γεννήθηκε στη Λιβαδειά, όπου και ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές της σπουδές. Σπούδασε Φυσική στο ΕΚΠΑ, πήρε μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Αστροφυσική από το Πανεπιστήμιο Paris VII (Γαλλία) και Διδακτορικό Δίπλωμα με ειδίκευση στην Ηλιακή Φυσική από το ΕΚΠΑ.
Από το 2006 είναι Διευθύντρια Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, στο οποίο ξεκίνησε να εργάζεται από το 1985. Έχει επισκεφτεί για επιστημονική συνεργασία πολλά Αστεροσκοπεία και Πανεπιστήμια του εξωτερικού και για τη λήψη ηλιακών παρατηρήσεων μεγάλα ηλιακά τηλεσκόπια. Είναι εθνική εκπρόσωπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση Ηλιακών Τηλεσκοπίων και μέλος του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Ηλιακού Τηλεσκοπίου (Προκατασκευαστική Φάση). Υπήρξε, επίσης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Αστεροσκοπείου (2020-2021) και του Ευρωπαϊκού Συλλόγου Ηλιακής Φυσικής (2014-2020), Γραμματέας της Ένωσης Ελλήνων Ερευνητών, και, για πολλά χρόνια, Πρόεδρος του Συλλόγου Ερευνητών του Αστεροσκοπείου.