Τράπεζες: Πότε μηδενίζουν οι προμήθειες, τι ισχύει με αναλήψεις μετρητών

Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος, σχολίασε τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τον προϋπολογισμό του 2025, αμέσως μετά την εξειδίκευση των μέτρων από τον υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη.

Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι το συνολικό κόστος των μέτρων για το 2025 ανέρχεται στα 350 εκατ. ευρώ. Από αυτά, 100 εκατ. ευρώ αφορούν τον φορέα επαναμίσθωσης, άλλα 100 εκατ. το πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου», ενώ οι προμήθειες με τη στενή έννοια του όρου ανέρχονται σε 130 εκατ. ευρώ. Οι υπόλοιπες δράσεις, που περιλαμβάνουν θέματα όπως τα ΑΤΜ, φτάνουν περίπου τα 20 εκατ. ευρώ. Ειδικά για τον ΕΝΦΙΑ, το κόστος για τις τράπεζες σε περίπτωση που κρατήσουν κλειστά τα ακίνητα εκτιμάται στα 10-20 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά τις τραπεζικές προμήθειες, ο κ. Τσάπαλος διευκρίνισε τις αλλαγές που πρόκειται να εφαρμοστούν. Η πληρωμή λογαριασμών, που σήμερα κοστίζει 0,6 ευρώ, θα γίνεται πλέον χωρίς καμία χρέωση. Για την αποστολή και λήψη χρημάτων έως 5.000 ευρώ, η χρέωση θα μειωθεί από τα 2,5-5 ευρώ σε μόλις 0,5 ευρώ. Οι χρεώσεις για φόρτιση προπληρωμένων καρτών, που σήμερα είναι 1 ευρώ, επίσης καταργούνται.

Αναφορικά με τις αναλήψεις μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας σε απομακρυσμένες περιοχές και νησιά, όπου υπάρχει μόνο ένα ΑΤΜ, η προμήθεια, που μέχρι τώρα κυμαινόταν από 0 έως 3 ευρώ, θα καταργηθεί πλήρως. Ο κ. Τσάπαλος τόνισε ότι, εφόσον σε μία δημοτική ενότητα υπάρχει μόνο ένα ΑΤΜ, η προμήθεια παύει να ισχύει είτε η συναλλαγή γίνεται με κάρτα της ίδιας τράπεζας είτε με κάρτα άλλης τράπεζας.

Εμβάσματα

Στα εμβάσματα τέθηκε ανώτατο πλαφόν στα 0,50 ευρώ έως 5.000 ευρώ. Παρόλα αυτά η ρύθμιση αυτή ισχύει μόνο για τα εμβάσματα μέσω του Internet και του Μobile Banking. Τα εμβάσματα στα γκισέ των τραπεζών εξακολουθούν να έχουν τις ίδιες υψηλές χρεώσεις.

Για παράδειγμα η αποστολή 2.000 ευρώ σε κάποιον που διατηρεί λογαριασμό σε άλλη τράπεζα χρεώνεται από την τράπεζα κοντά στα 9 ευρώ ενώ το κονδύλι μεγαλώνει ανάλογα και με το ποσό του εμβάσματος. Η μόνη διαφορά στο τιμοκατάλογο αφορά την εξίσωση των προμήθειων στις άμεσες και μη άμεσες πληρωμές.

Πληρωμή Λογαριασμών

Η προμήθεια στην πληρωμή λογαριασμού η οποία είναι περίπου στα 0,60 ευρώ, μηδενίζεται εφόσον η συναλλαγή γίνει μέσω Internet Banking. O πολίτης εφόσον αποφασίσει να κάνει την πληρωμή εντός του τραπεζικού καταστήματος θα χρεωθεί κανονικά προμήθεια ανάλογα με το τιμολόγιο της κάθε τράπεζας.

 

Οι δικαιούχοι των μειώσεων

Όσο αναφορά τις νέες προμήθειες για τα εμβάσματα και τις μηδενικές πληρωμές των ΔΕΚΟ, δεν ισχύουν για όλους αφού μένουν εκτός οι επιχειρήσεις, οι οποίες μάλιστα κάθε μήνα κάνουν δεκάδες πληρωμές και μεταφορές.

Η νέα ρύθμιση αφορά μόνο τα φυσικά πρόσωπα και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Βέβαια το μεγαλύτερο κομμάτι των προμηθειών οι τράπεζες το λαμβάνουν από εταιρικές συναλλαγές όπως έκδοση επιταγών, μισθοδοσίες, έξοδα τήρησης λογαριασμών όψεως οι οποίες εννοείται δεν «αγγίχτηκαν».

Οι προμήθειες που η κυβέρνηση «έβαλε νερό στο κρασί της»

Το θέμα των τραπεζικών προμηθειών δεν είναι κάτι καινούριο. Είχαν προηγηθεί πριν από περίπου ενάμισι χρόνο τα «μπινελίκια» του προηγούμενου Υπουργού Οικονομικών και νυν υπουργού Μεταφορών, στις προτάσεις που έκανε για την μείωση των προμηθειών σε κάποιες συναλλαγές και συγκεκριμένα η μείωση των προμηθειών σε 12 συναλλαγές. Από την τότε πρόταση η κυβέρνηση έβαλε νερό στο κρασί της για τις οκτώ…

 

Οι προμήθειες που δεν μειώθηκαν

· Προμήθεια αποστολής χρημάτων (έμβασμα) σε τράπεζες εκτός Ευρωζώνης.

· Συνδρομή πιστωτικής κάρτας (κοντά στα 30 €) είναι σήμερα

· Προμήθεια επανέκδοσης χρεωστικής – πιστωτικής κάρτας λόγω λήξης και λόγω κλοπής, απώλειας ή φθοράς. Η αντικατάσταση λόγω φθοράς ή απώλειας είναι μία από τις προμήθειες που έμεινε ανέγγιχτη από την κυβέρνηση και έτσι εάν κάποιος χάσει την κάρτα θα πρέπει να πληρώσει 5 € για να την επανεκδώσει.

· Προμήθεια έκδοσης αντιγράφων κίνησης λογαριασμών/δανείων/πιστωτικών καρτών.

· Έξοδα αξιολόγησης αιτημάτων δανείων.

· Έξοδα νομικού και τεχνικού ελέγχου αιτημάτων δανείων

· Έξοδα συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες στο εξωτερικό (επιβάρυνση για τη μετατροπή συναλλαγών εξωτερικού σε ευρώ).

· Προμήθεια για αγορά χρεογράφων του Ελληνικού Δημοσίου.

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr