Τουρίστριες φωτογραφήθηκαν στο …Τσερνομπίλ

Τουρίστριες πόζαραν για φωτογραφία σε ένα από τα “πιο ραδιενεργά αντικείμενα” εντός της ζώνης αποκλεισμού του Τσερνομπίλ.

Ακόμα και αν δεν υπήρχε πόλεμος, το να πάει κανείς στο Τσερνομπίλ δεν θα ήταν και το πιο ασφαλές πράγμα. Ωστόσο, τουρίστριες που επισκέφθηκαν τη ζώνη αποκλεισμού του Τσερνομπίλ μπήκαν κατά λάθος μέσα σε ένα από τα πιο ραδιενεργά αντικείμενα που υπάρχουν ακόμα εκεί για να ποζάρουν για μια φωτογραφία.

Υπήρξε μια εποχή που οι τουρίστες μπορούσαν να επισκεφθούν τη ζώνη αποκλεισμού γύρω από το καταδικασμένο πυρηνικό εργοστάσιο που εξερράγη το 1986. Φυσικά, αυτό συνέβαινε πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αν και έχουν περάσει σχεδόν 40 χρόνια από την καταστροφή, δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες να επιστρέψουν πολλοί άνθρωποι στην περιοχή, καθώς είναι ακόμη γεμάτη με απομεινάρια της καταστροφής και της επακόλουθης αντίδρασης.
Το πόδι του ελέφαντα

Το διαβόητο Elephant’s Foot βρίσκεται, φυσικά, ακόμα μέσα στα ερείπια του πυρηνικού σταθμού, ενώ κάτω από το νοσοκομείο του Pripyat βρίσκεται ο ακόμα ραδιενεργός σωρός από ρούχα που ανήκαν στους πυροσβέστες που στάλθηκαν για να αντιμετωπίσουν την αρχική πυρκαγιά.

Άλλα κομμάτια εξοπλισμού βρίσκονται ακόμη διάσπαρτα στη ζώνη αποκλεισμού και είναι ραδιενεργά μέχρι σήμερα, όπως ένα μεγάλο νύχι από εκσκαφέα που χρησιμοποιήθηκε για να καθαρίσει ραδιενεργά υλικά από τα ανατιναγμένα απομεινάρια του αντιδραστήρα νούμερο τέσσερα.

Κατά τη διάρκεια μιας ξενάγησης στο Πρίπιατ το 2019, ο αρχαιολόγος Rob Maxwell έκανε μια μέτρηση του ραδιενεργού νυχιού με έναν μετρητή Geiger και διαπίστωσε ότι η μέτρηση ήταν 39,80 microsieverts ανά ώρα (uSv/h), καθιστώντας το νύχι πάνω από 100 φορές πιο ραδιενεργό από τα υψηλότερα τυπικά επίπεδα ακτινοβολίας υποβάθρου.

Υπάρχει ραδιενέργεια παντού στον κόσμο, αλλά αυτό το εγκαταλελειμμένο νύχι είναι κατά πολύ χειρότερο και ως εκ τούτου δεν είναι και τόσο καλή ιδέα να πλησιάσετε πολύ κοντά. Ωστόσο, δύο τουρίστριες που επισκέφθηκαν το Τσερνομπίλ φωτογραφήθηκαν από κοντά με το νύχι, ανεβαίνοντας μάλιστα στο εσωτερικό του και αγγίζοντας τα ραδιενεργά συντρίμμια.

Τι θα γίνει στη συνέχεια ουδείς γνωρίζει ακόμη και αν οι επιπτώσεις στην υγεία θα αποκαλυφθούν αργότερα.

newsbomb

Clickable image
Clickable image
e-sterea-white

Η ενημέρωση στη Στερεά Ελλάδα

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr
Click to Hide Advanced Floating Content