Το Μουσείο της Θήβας είναι σκέτη αφορμή για μονοήμερη

Ένα εξαιρετικό αρχαιολογικό μουσείο, πέντε χιλιάδες χρόνια Ιστορίας, και δύο μαγικοί καταρράκτες στα πέριξ. Εσύ ακόμα να πεταχτείς μια μονοήμερη στη Θήβα;

Μόλις μια ώρα και κάτι έξω από την Αθήνα, το μουσείο της Θήβας είναι ένα από τα καλύτερα αρχαιολογικά μουσεία στην Ελλάδα. Και το λέμε αυτό χωρίς καμία διάθεση υπερβολής. Ακόμα και καμία ιδιαίτερη αγάπη να μην τρέφεις για τα μουσεία εν γένει, εδώ θα δεις να ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια σου όλοι οι μύθοι που έχεις ακουστά για την επτάπυλη πόλη του Οιδίποδα, με τις δυσλειτουργικές της οικογένειες, την σφήκα της και τα αινίγματά της, το μυστηριώδες αλφάβητο και την αμφιβόλου ηθικής ανάμειξή της στους περσικούς πολέμους. Εντάξει, αυτά τα δύο τελευταία δεν είναι καθόλου μύθοι, αλλά θα αφήσουμε και κάποιες λεπτομέρειες να τις μάθεις εκεί επιτόπου.

Τι θα δούμε στο μουσείο;

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θήβας αφηγείται μια Ιστορία πέντε χιλιάδων χρόνων, ξεκινώντας με αινιγματικές σφήκες – αγαλματίδια και καταγραφές τροφίμων του παλατιού γραμμένες σε Γραμμική Β’, και φτάνοντας στους πύργους Καταλανών και Ναβαρραίων που (στοίχημα ότι δεν ήξερες πως) ζούσαν και βασίλευαν, στην κυριολεξία, εδώ τον 14ο αιώνα.

Στο ενδιάμεσο, θα περάσεις μπροστά από ελεφάντινα ειδώλια της εποχής του χαλκού (το 2000 π.Χ. είναι περίπου αυτό, για όσους δεν τα πάνε καλά με τις ορολογίες), χάλκινα κράνη του 500 π.Χ., χρυσά κοσμήματα της ελληνιστικής περιόδου, αδριάντες Ρωμαίων αυτοκρατόρων, βυζαντινά ψηφιδωτά, βενετσιάνικα νομίσματα και πήλινους λουλάδες της οθωμανικής περιόδου.

Και δεν είναι μόνο αυτό: Ο εξώστης του μουσείου λειτουργεί και ως σύντομη διαδρομή, αν έχεις περιορισμένο χρόνο στη διάθεσή σου, ή θέλεις να κάνεις μια γρήγορη επανάληψη στο τέλος. Αν τον ακολουθήσεις ως εκεί που τελειώνει, θα σε βγάλει σε έναν στεγασμένο αρχαιολογικό χώρο στα θεμέλια του μουσείου, για να δεις ένα σπίτι της τρίτης χιλιετίας π.Χ., τάφους του 17ου αι. π.Χ. και τη θεμελίωση του μυκηναϊκού τείχους της Καδμείας.

Και τι άλλο έχει να κάνουμε εδώ γύρω;

Λιγότερο από ένα μισάωρο οδήγησης από το μουσείο, οι καταρράκτες της Πέτρας είναι εξίσου καλός λόγος να εκδράμεις προς τα εδώ. Φωλιασμένοι σε ένα πανέμορφο, καταπράσινο τοπίο κοντά στην Αλίαρτο, με πανεύκολη πρόσβαση (5-7 λεπτά σε βατό μονοπάτι από εκεί που αφήνεις το αυτοκίνητο) είναι το τέλειο σημείο για να στήσεις το πικνίκ σου –θα βρεις και ξύλινα τραπεζάκια του πικνίκ σε όλη τη διαδρομή.

Μια τέλεια μονοήμερη στους καταρράκτες της Πέτρας

Κείμενο – φωτογραφίες: Ηρώ Κουνάδη

Θυμόμαστε όλοι τον χαμό που είχε επικρατήσει πριν από μερικά χρόνια, όταν τα social media διέδωσαν το μυστικό του καταρράκτη στην Πεντέλη, έτσι; Η αποκάλυψη πως τα φαντασμαγορικά φυσικά τοπία δεν βρίσκονται μόνο σε άλλα γεωγραφικά διαμερίσματα, και δεν χρειάζονται απαραίτητα τρεις ώρες πεζοπορίας για να τα προσεγγίσεις, άνοιξε την πόρτα για εξερευνήσεις στην ευρύτερη γειτονιά μας. Ήταν ζήτημα χρόνου να προκύψουν κι άλλες, ακόμα εντυπωσιακότερες αποκαλύψεις.

Να, οι καταρράκτες της Πέτρας για παράδειγμα. Πιθανότατα έχει πάρει το μάτι σου τα βιντεάκια που κυκλοφορούν, και δείχνουν μια ανετότατη διαδρομή, χωρίς πολύ περπάτημα, που καταλήγει σε ένα τοπίο μαγικό. Μπορεί αυτή την εποχή οι καταρράκτες να μην έχουν πολύ νερό (στα πιο… γεμάτα τους, όπως τους βλέπουμε στο παρακάτω βίντεο, βρίσκονται στις αρχές της άνοιξης) αλλά κι αυτό που πέφτει τώρα κελαρύζοντας από ένα ύψος που ξεπερνά τα 20 μέτρα και δημιουργεί λιμνούλες ανάμεσα σε αιωνόβια πλατάνια φτάνει και περισσεύει για να συνθέσει ένα σκηνικό καρτποσταλικό.

Αν έχεις διάθεση για λίγα αρχαία ακόμα, ένα 40λεπτο από το μουσείο η Ακρόπολη και το Αρχαίο Θέατρο του Ορχομενού είναι ένας από τους πιο ενδιαφέροντες αρχαιολογικούς χώρους… δίπλα μας. Το εντυπωσιακό θέατρο χρονολογείται από τον 4ο αιώνα π.Χ., ενώ για να σκαρφαλώσεις από εδώ ως την Ακρόπολη και να δεις τα τείχη και τον πύργο που έχτισαν οι Μακεδόνες, η πεζοπορία θα σου πάρει περί τη μία ώρα. Ακριβώς κάτω από την Ακρόπολη γεννήθηκαν κατά τον μύθο οι Τρεις Χάριτες, οι οποίες αργότερα έλουζαν εδώ την Αφροδίτη, στα νερά της πηγής τους που αναβλύζει μέχρι σήμερα, κι είναι ένας όμορφα διαμορφωμένος χώρος αναψυχής.

Στον δρόμο για τον Ορχομενό, μια στάση αξίζει να κάνεις στο Ακραίφνιο, όπου δεν σώζονται πολλά από το Ιερό του Απόλλωνα Πτώου, που ήταν κάποτε ένα από τα ισχυρότερα μαντεία της Ελλάδας, αλλά στο δρόμο για εδώ θα βρεις ένα παρατηρητήριο με φαντασμαγορική θέα της λίμνης Υλίκη από ψηλά.

in2life

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr
Click to Hide Advanced Floating Content