Το άγχος των διακοπών
Οι διακοπές αποτελούν αυτονοήτως το γεγονός που περιμένει κάθε εργαζόμενος άνθρωπος. Η ανάγκη για ξεκούραση καθώς και η ανάγκη για απόδραση από μία απαιτητική καθημερινότητα ωθούν τους εργαζόμενους να περιμένουν πως και πως την ημέρα που θα πάρουν την άδειά τους. Τι γίνεται όμως όταν κάποιοι από αυτούς έχουν άγχος για τις διακοπές τους;
Καταρχήν πρέπει να διευκρινιστεί πως το άγχος των διακοπών δεν είναι διόλου ασυνήθιστο. Πολλές φορές μάλιστα αφορά τις γυναίκες οι οποίες δεδομένων των κοινωνικών/πολιτιστικών νορμών που ισχύουν δύνανται να ρυθμίζουν τα των διακοπών μίας οικογένειας ή ενός ζεύγους. Μάλιστα, έχει παρατηρηθεί εκ μέρους των ειδικών πως το άγχος των διακοπών μπορεί να επηρεάσει ακόμα και το κύκλο μίας γυναίκας.
Σε κάθε περίπτωση για να εξακριβώσουμε ποια είναι τα αίτια πρόκλησης του άγχους διακοπών μπορούμε να σκεφτούμε κάποια από τα ερωτήματα που απασχολούν όσους αυτό προσβάλλει. «Που θα πάμε;», «Θα συμπέσουν οι άδειες μας;», «Που θα αφήσουμε τα παιδιά;», «Ποιος θα ποτίζει τα φυτά;» είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα που μπορούν να απασχολούν όποιον ή όποια ετοιμάζεται να φύγει για διακοπές. Με λίγα λόγια, η «σωστή οργάνωση» των διακοπών ως στόχος λειτουργεί σαν ένας αγχογόνος παράγοντας.
Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που δημιουργούν το άγχος των διακοπών όμως. Το οικονομικό θέμα είναι ένας από αυτούς. Σίγουρα σε περιόδους όπου οι τιμές αυξάνονται και τα εισοδήματα συμπιέζονται, οι διακοπές μπορούν να γίνουν ακριβές και αυτό τις καθιστά αιτία πρόκλησης άγχους. Τέλος, άγχος για τις διακοπές μπορούν να νιώθουν όσοι ή όσες θεωρούν πως δεν έχουν την κατάλληλη εμφάνιση για να βγουν σε μία παραλία.
Σημασία έχουν κάποιες πρακτικές συμβουλές για την αντιμετώπιση του άγχους των διακοπών. Η πρώτη και σημαντικότερη όλων είναι η μείωση των προσδοκιών που μπορεί να τρέφει κάποιος ή κάποια από τις διακοπές του/της. Προφανώς όπως έχει αναφερθεί ήδη οι διακοπές αποτελούν ένα διάλειμμα στην εργασιακή καθημερινότητα και αυτό σημαίνει πως μπορεί να συνδέονται στο μυαλό ορισμένων ανθρώπων με στιγμές ξέφρενης διασκέδασης, με έρωτες ή με ευκαιρίες παντός είδους. Στην πραγματικότητα όμως πολλές από τις προσδοκίες που μπορεί να συνδέονται με τις διακοπές είναι αδύνατο να πραγματοποιηθούν.
Ένας άλλος τρόπος για να ξεπεραστεί το άγχος των διακοπών είναι η αποστασιοποίηση του ατόμου που το νιώθει από την τηλεόραση και γενικά από οθόνες παντός είδους. Αυτό διότι η τηλεόραση ενισχύει την απραξία ενός ατόμου ενώ το σημαντικότερο το ωθεί να συγκρίνει τη δική του ζωή με τις εικονικές ζωές άλλων. Είναι προφανές πως αυτή η σύγκριση λειτουργεί επιβαρυντικά για τη ψυχολογία ενός ατόμου.
Τρίτη συμβουλή καταπολέμησης του άγχους των διακοπών είναι η δημιουργία ενός προγράμματος διακοπών. Μέσα σε αυτό το πρόγραμμα θα εντάσσονται δραστηριότητες που κάνουν το άτομο να περνάει ευχάριστα και δημιουργικά την ώρα του. Δραστηριότητες οικιακού χαρακτήρα όπως η περιποίηση του κήπου ή ομαδικές δραστηριότητες όπως τα αθλήματα μπορούν να αποτελούν μέρος της αποφόρτισης από το άγχος των διακοπών και όχι μόνο.
Σε κάθε περίπτωση, οι διακοπές είναι η ευκαιρία για ανάπαυλα και για «γέμισμα των μπαταριών». Η ευκαιρία που έχει κάθε εργαζόμενο άτομο να κάνει πράγματα που δε μπορεί να κάνει στην καθημερινότητά του καθώς και να γνωρίσει νέους τόπους και νέους ανθρώπους. Είναι άσχημο να σπαταλώνται αυτές οι ευκαιρίες εξαιτίας του άγχους των διακοπών.
https://www.mednutrition.gr/portal/lifestyle/psyxologia/2667-to-agxos-ton-kalokairinon-diakopon