Tips για  την έκθεση μας στον ήλιο

Tips για  την έκθεση μας στον ήλιο

  Σε προηγούμενο άρθρο(https://e-sterea.gr/ta-ofeli-tis-iliotherapeias/) αναλύσαμε τα οφέλη της ηλιοθεραπείας. Το ερώτημα όμως είναι αν η ηλιοθεραπεία μπορεί να είναι απεριόριστη. Η απάντηση είναι ασφαλώς όχι.

 Σημαντικό είναι να κατανοήσουμε κάποιες έννοιες πριν αντιληφθούμε πόση ώρα μπορούμε να εκτεθούμε στις ακτίνες  του ήλιου. Καταρχήν, οι ακτίνες του ήλιου χωρίζονται σε τρεις τύπους. Στις ακτίνες του φωτός που είναι οι ορατές ακτίνες, στις υπέρυθρες ακτίνες που προκαλούν τη ζέστη και στις υπεριώδεις ακτινοβολίες που δεν είναι ορατές με γυμνό μάτι αλλά επηρεάζουν το δέρμα μας. Οι δε υπεριώδεις ακτινοβολίες χωρίζονται στις τύπου Α(UVA) και στις τύπου Β(UVB).

 O δείκτης που εκτιμάει πόση ώρα μπορεί να εκτεθεί το δέρμα μας με αντιηλιακό στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου χωρίς να καεί είναι το SPF. Το SPF αναγράφεται στην ετικέτα του αντιηλιακού. Αν και δεν υπάρχει κάποιος κοινός τόπος για την επιλογή του αντιηλιακού με το κατάλληλο SPF οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στα ακόλουθα συμπεράσματα:

  1. Οι άνθρωποι που καίγονται εύκολα χωρίς να μαυρίζουν πρέπει να χρησιμοποιούν αντιηλιακό με SPF 50+
  2. Αυτοί που καίγονται εύκολα μαυρίζοντας ελαφρά πρέπει να χρησιμοποιούν αντιηλιακό με SPF 30 έως 50
  3. Αυτοί που καίγονται μερικές φορές μαυρίζοντας σταδιακά και μέτρια, αντιηλιακό με  SPF 20 έως 30
  4. Αυτοί που καίγονται σπάνια και μαυρίζουν εύκολα, αντιηλιακό με SPF 15-25.
  5. Αυτοί που δεν καίγονται ποτέ και έχουν εκ φύσεως σκούρο δέρμα, αντιηλιακό  με SPF 15.

Τονίζεται πως το SPF δεν είναι το μόνο στοιχείο που πρέπει να διαβάζει κάποιος στην ετικέτα του αντιηλιακού του. Παράλληλα, θα πρέπει να βλέπει αν αυτό είναι Ευρέως φάσματος(αν προστατεύει από όλες τις υπεριώδεις ακτινοβολίες δηλαδή), αν είναι αδιάβροχο και αν διαθέτει φωτοπροστατευτικά φίλτρα.

Επιπροσθέτως υπάρχουν μερικά ακόμη tips για την έκθεση του καθενός από εμάς στον ήλιο. Πρώτα και κύρια πρέπει να αλειφόμαστε ομοιόμορφα  με αντιηλιακές κρέμες κάθε δύο ώρες, ανεξάρτητα αν κάνουμε ηλιοθεραπεία ή αν πράττουμε κάποια άλλη ενέργεια κάτω από τον ήλιο(π.χ τρέξιμο). Η επάλειψη με αντιηλιακό είναι απαραίτητη ακόμα και όταν η επιδερμίδα μας είναι μαυρισμένη. Πρέπει απαραιτήτως μάλιστα να συνοδεύεται από το κατάλληλο dress code. Εν προκειμένω από ρούχα λευκού χρώματος διότι αυτά αντανακλούν καλύτερα την ηλιακή ακτινοβολία. Αλλά και από καπέλο και μαύρα γυαλιά. Επισημαίνεται πως η ποιότητα των φακών των γυαλιών θα πρέπει να είναι προσεκτικά διαλεγμένη.

 Αξιοσημείωτο είναι πως το δέρμα μας μπορεί να καεί από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου τόσο κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής όσο και κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου. Μάλιστα το χιόνι όπως και η άμμος αντανακλούν σε μεγάλο βαθμό την ηλιακή ακτινοβολία κάτι που σημαίνει ότι τα μέτρα προστασίας από τον ήλιο πρέπει να εφαρμόζονται εξίσου σε ένα χιονοδρομικό κέντρο ή σε μια παραλία. Εφόσον μιλάμε για παραλία όμως είναι απαραίτητο η κλίση του σώματος που κάθεται σε αυτήν να είναι οριζόντια εφόσον  θέλουμε να κάνουμε ηλιοθεραπεία αρκεί να πλένουμε το δέρμα μας συχνά για να μην υποστεί έγκαυμα.

 Γενικά, κρίνεται καλύτερο να κάνουμε μπάνιο τις πρωινές και τις απογευματινές ώρες και να αποφεύγουμε την έκθεση μας στον ήλιο κατά τις ώρες 11 π.μ και 4 μ.μ. Σε κάθε περίπτωση κάθε άνθρωπος μπορεί να συμβουλεύεται τον δερματολόγο του για να κρίνει πόσες και ποιες ώρες πρέπει να εκτεθεί στον ήλιο καθημερινά.

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr
Click to Hide Advanced Floating Content