Τι περιορίζει την πρόσβαση σε επιδοτήσεις και παροχές για την ενεργειακή μετάβαση στην επαρχία

Η Έκθεση για τα Αποτελέσματα της Έρευνας και την Τεκμηρίωση της Πλήρους Βάσης Δεδομένων Έρευνας αντικατοπτρίζει εκτενείς έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε αγροτικές περιοχές στη Μεσόγειο, στην Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα, με σκοπό να υποστηρίξουν τις τοπικές και περιφερειακές αρχές στη διαμόρφωση αποτελεσματικών στρατηγικών ενεργειακής μετάβασης. Μέσω μιας λεπτομερούς ανάλυσης συνεντεύξεων και δεδομένων ερευνών, αυτή η έκθεση παρέχει κρίσιμες πληροφορίες για το τρέχον τοπίο των ενεργειακών πολιτικών και πρακτικών σε αυτές τις περιοχές.

Η ανάπτυξη της Έκθεσης για τα Αποτελέσματα Έρευνας και την Τεκμηρίωση της Πλήρους Βάσης Δεδομένων Έρευνας έγινε με έμπειρο επικεφαλής της Giulia Viero και της Giulia Fracassi του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ενέργειας και Κλίματος (IEECP) .

Μεθοδολογία

Με τη βοήθεια εταίρων του έργου, το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκής Ενέργειας και Κλιματικής Πολιτικής και η Σχολή Επιστημών και Τεχνολογίας (FCT NOVA) ανέπτυξαν μια έρευνα 12 ερωτήσεων για να αξιολογήσουν τις απόψεις των συμμετεχόντων και την κατανόηση του ενεργειακού σχεδιασμού, καθώς και τη συμμετοχή τους στη διαδικασία . Για να βεβαιωθείτε ότι οι συμμετέχοντες απάντησαν στις πιο σημαντικές ερωτήσεις και για να προβλεφθεί η δυνατότητα των επακόλουθων ερωτήσεων σε περίπτωση που προκύψουν σημαντικά ζητήματα, επιλέχθηκαν ημιδομημένες συνεντεύξεις πάνω από εναλλακτικές μορφές συνέντευξης. Επιπλέον, αυτή η στρατηγική προτιμήθηκε έναντι των ομάδων εστίασης, καθώς θεωρήθηκε ότι ήταν ευκολότερο να συντονιστεί με έναν μικρό και ευρέως διασκορπισμένο πληθυσμό-στόχο.

Στη συνέχεια, το IEECP πραγματοποίησε ποιοτική και θεματική ανάλυση 80 ημιδομημένων συνεντεύξεων με ενδιαφερόμενα μέρη από τους οκτώ δήμους στις αγροτικές μεσογειακές περιοχές της Ελλάδας , της Ιταλίας , της Ισπανίας και της Πορτογαλίας , συγκεκριμένα στους δήμους Τοπέιρου, δήμου Αβδήρων , δήμου Piano di Sorrento. , δήμος Vico Equense , δήμος Gombrèn , δήμος Sant Quirze de Besora , δήμος Ponte de Sor και δήμος Gavião . Οι συνεντεύξεις πραγματοποιήθηκαν στις μητρικές γλώσσες από εταίρους του έργου από κάθε περιοχή μεταξύ Μαΐου και αρχές Οκτωβρίου 2024.

Βασικά ευρήματα

Μεταξύ των βασικών ευρημάτων, το IEECP εντόπισε ότι οι παράγοντες στον κοινωνικό ενεργειακό σχεδιασμό στις αγροτικές περιοχές περιλαμβάνουν περιορισμένη δημόσια συμμετοχή , έλλειψη εθελοντών και τοπικών ηγετών , χαμηλή συμμετοχή των τοπικών συμβουλίων , ανεπαρκή διοικητική ικανότητα και περίπλοκες διαδικασίες υποβολής αιτήσεων που περιορίζουν την πρόσβαση σε επιδοτήσεις και παροχές . Αυτά συνδυάζονται με τον κοινωνικό αποκλεισμό των μεταναστών που εξακολουθεί να αποτελεί μείζον πρόβλημα στις αγροτικές κοινότητες και την έλλειψη χρηματοδότησης για την υλοποίηση πρωτοβουλιών και έργων σχετικά με τη βιώσιμη ενέργεια.

Πηγή: ieecp.org (Europian Energy and Climate Policy)

ΠΗΓΗ  

Η έκθεση ολοκληρώνεται προτείνοντας μια σειρά δράσεων για την αντιμετώπιση αυτών των εμποδίων:

Απλοποίηση της γραφειοκρατίας στις διαδικασίες υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης, όπως η απλούστευση των αιτήσεων επιχορήγησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η παροχή σαφούς καθοδήγησης και η ψηφιοποίηση των διαδικασιών.
Κατάρτιση και Εκπαίδευση για την Ευρύτερη Κοινότητα , όπως προσαρμοσμένα εκπαιδευτικά προγράμματα που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη τεχνογνωσίας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ενεργειακή απόδοση και τη βιωσιμότητα.
Ανάπτυξη ικανοτήτων των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών , για την αποτελεσματική διαχείριση των ενεργειακών πολιτικών, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης σε ρυθμιστικά πλαίσια και τεχνικούς τομείς όπως η αποθήκευση ενέργειας και τα έξυπνα δίκτυα.
Η εγγύτητα των Κυβερνητικών Δομών Υποστήριξης στους πολίτες, όπως η δημιουργία δομών υποστήριξης για την ενίσχυση της εμπλοκής των πολιτών, ενώ παράλληλα προσαρμόζονται οι πολιτικές στις τοπικές ανάγκες.
Βελτίωση της επικοινωνίας και της συνεργασίας μεταξύ των ενδιαφερομένων, προκειμένου να διευκολυνθεί η συνεργασία μεταξύ κυβερνήσεων, ιδιωτικών τομέων, ΜΚΟ, εμπειρογνωμόνων στον τομέα της ενέργειας και πολιτών.

Στην έκθεση αυτή λήφθηκαν απαντήσεις,για το δείγμα της Ελλάδας,απο τον δήμο Αβδήρων και Τοπείρου. Τα στοιχεία της Έκθεσης που αφορούν την Ελλάδα βρίσκονται στην σελίδα 19 εως και 24 και δυστυχώς είναι μόνο στην Αγγλική γλώσσα.

Μία απο τις προτάσεις της Έκθεσης είναι και ..” η προσπάθεια προσέγγισης  των Κυβερνητικών Δομών Υποστήριξης προς τους Πολίτες • Η δημιουργία δομών υποστήριξης πιο κοντά στους πολίτες ενισχύει τη δέσμευση και διασφαλίζει ότι οι πολιτικές ανταποκρίνονται στις τοπικές ανάγκες. • Τα τοπικά συμβούλια ή οι ενεργειακοί συνεταιρισμοί μπορούν να συμβάλουν στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ της εθνικής ενέργειας στρατηγικές και ανάγκες της κοινότητας· • Αυξάνεται η διάθεση ενεργειακών δεδομένων, πόρων προγραμματισμού και συμβουλευτικών υπηρεσιών σε τοπικό επίπεδο συμμετοχή και διαφάνεια, διασφαλίζοντας ότι οι προκλήσεις στον κοινωνικό ενεργειακό σχεδιασμό μπορούν να είναι αποτελεσματικά αντιμετώπισε.”

Παράλληλα προτείνεται και  η χρησιμοποίηση του social watt ,που αν και η εναρκτήρια εκδήλωση για την λειτουργία του έγινε στην Αθήνα 26-27 Σεπτεμβρίου 2019 (είναι ευρωπαϊκή εφαρμογή) στη σελίδα στο fb έχει μόνο μία ανάρτηση και 96 ακολούθους.

Πριν ασχοληθείτε με την Έκθεση να αναφέρω ότι ένα άλλο εργαλείο κατά της ενεργειακής φτώχειας ,ονομάζεται Sinergise.com ,με έδρα την Σλοβενία και αφορά κυρίως αγρότες.

 

Έκθεση σχετικά με τα αποτελέσματα των ερευνών και την τεκμηρίωση της πλήρους βάσης δεδομένων της έρευνας για την υποστήριξη των τοπικών και περιφερειακών αρχών στη χάραξη αποτελεσματικών στρατηγικών ενεργειακής μετάβασης

Έκθεση

Απο την Χρυσάνθη Τσεπραηλίδου

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr