Θήβα: “Τα Βάρβαρα” από την Ένωση Μικρασιατών Θήβας – Φωτογραφίες

Θήβα: “Τα Βάρβαρα” από την Ένωση Μικρασιατών Θήβας

Τα Βάρβαρα, πραγματοποιήθηκαν στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου από την Ένωση Μικρασιατών Θήβας. Η παρουσία πλήθους κόσμου στον εσπερινό της παραμονής της Αγίας Βαρβάρας δίνει μια ιδιαίτερη σημασία σε αυτήν την παραδοσιακή εκδήλωση.

Κατά τη διάρκεια του εσπερινού, ο Ιερός Ναός γέμισε με αίσθηση θρησκευτικής ευλάβειας, καθώς ο κόσμος συγκεντρώνεται για να τιμήσει τη μνήμη της Αγίας Βαρβάρας. Η συνέχεια, ωστόσο, είναι ό,τι πιο ξεχωριστό, με το έθιμο “Τα Βάρβαρα” να αναδύεται με ένταση και χαρά.

Λίγα λόγια για ΤΑ ΒΑΡΒΑΡΑ

Το έθιμο των “Βαρβάρων” ή αλλιώς “Ασουρές” αποτελεί ένα πολύ όμορφο παράδειγμα του πώς οι παραδόσεις και τα έθιμα μπορούν να συνδυάζονται και να εξελίσσονται διαφορετικά ανάλογα με τον πολιτισμό και τις θρησκευτικές πρακτικές των κοινοτήτων.

Τα “Βαρβάρα” ή “Ασουρές” είναι ένα γλυκό που διακρίνεται για την ποικιλία των υλικών που περιλαμβάνει. Σε γενικές γραμμές, αυτό το γλυκό αποτελείται από ένα μείγμα σπόρων, όσπριων, σιταριού, ξηρών καρπών, φρούτων και άλλων συστατικών, όλα αυτά ενώνονται για να δημιουργήσουν ένα πλούσιο και γευστικό γλύκισμα. Είναι συνηθισμένο να σερβίρεται ζεστό, πασπαλισμένο με κανέλα και διακοσμημένο με ξηρούς καρπούς, ρόδι, σταφίδες και άλλα.

Στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στη Θράκη, αυτό το γλυκό γίνεται με κοπανισμένο σιτάρι, το οποίο βράζεται και ανακατεύεται με άλλα συστατικά όπως κοπανισμένο, ψημένο σουσάμι, αμύγδαλα, καρύδια, πετιμέζι, χυμό ροδιών, χουρμάδες, σύκα ή ζάχαρη. Το γλυκό αυτό, γνωστό και ως “Βαρβάρα,” συνδέεται με την εορτή της Αγίας Βαρβάρας, κατά την οποία παρασκευάζεται και διανέμεται. Συμβολίζει την πανσπερμία και αποτελεί έναν σημαντικό πολιτιστικό σύμβολο.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η παράδοση των Ελλήνων μουσουλμάνων της Θράκης, οι οποίοι επίσης παρασκευάζουν το ίδιο γλυκό κατά την Ημέρα του Ασουρέ, το οποίο στη συνέχεια μοιράζουν στους γείτονές τους. Αυτό αναδεικνύει τη διαφορετική πολιτιστική παρακαταθήκη των κοινοτήτων στην περιοχή, που ενώ ίσως μοιράζονται τα ίδια ή παρόμοια έθιμα, τα προσαρμόζουν σύμφωνα με τις δικές τους παραδόσεις και πεποιθήσεις.

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr
Click to Hide Advanced Floating Content
Click to Hide Advanced Floating Content