«Τεχνητό κρέας»: Γιατί η Ιταλία απαγόρευσε την παραγωγή και πώλησή του

Νόμο με τον οποίο απαγορεύει την παραγωγή και πώληση «τεχνητού κρέατος» πέρασε το ιταλικό κοινοβούλιο, προκαλώντας τις αντιδράσεις εκπροσώπων της βιομηχανίας εναλλακτικών πρωτεϊνών.

Συγκεκριμένα, η Ιταλία απαγόρευσε δια νόμου τη χρήση τροφίμων και ζωοτροφών που παράγονται στο εργαστήριο, μια κίνηση που σηματοδοτεί την αποφασιστικότητα της δεξιάς κυβέρνησης της Τζόρτζια Μελόνι να υπερασπιστεί τη γαστρονομική παράδοση της χώρας.

Ο νόμος που ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο την Πέμπτη (16/11) απαγορεύει επίσης τη χρήση όρων που περιγράφουν τα φυτικά προϊόντα ως κρέας. Ο υπουργός Γεωργίας Φραντσέσκο Λολομπριγκίτα
νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα υποστήριξε την απόφαση, προσθέτοντας ότι ελπίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ακολουθήσει με παρόμοιους κανόνες.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το καλλιεργημένο ή κυτταρικό κρέας δημιουργείται με τη συγκομιδή κυττάρων από ζωντανά ζώα και την παροχή θρεπτικών συστατικών σε αυτά, ώστε να αναπτυχθούν σε βιοαντιδραστήρες πριν τελικά γίνουν ένα έτοιμο για κατανάλωση προϊόν. Η ΕΕ μέχρι στιγμής δεν έχει εγκρίνει την πώληση κρέατος που έχει καλλιεργηθεί στο εργαστήριο, ενώ μόνο η Σιγκαπούρη και οι ΗΠΑ έχουν δώσει το πράσινο φως. Οι μεγαλύτερες προκλήσεις για την αναδυόμενη βιομηχανία είναι η κανονιστική έγκριση και η περαιτέρω ανάπτυξή της.

Το Good Food Institute Europe, το οποίο εκπροσωπεί τη βιομηχανία εναλλακτικών πρωτεϊνών, αντέδρασε στην ιταλική απαγόρευση.
«Το νομοσχέδιο αυτό όχι μόνο στερεί από τους καταναλωτές την επιλογή, αλλά και απομονώνει την Ιταλία από τις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας που προσφέρει αυτή η ανερχόμενη βιομηχανία», δήλωσε η Francesca Gallelli, σύμβουλος δημοσίων σχέσεων στο GFI Europe.

Clickable image
Clickable image
e-sterea-white

Η ενημέρωση στη Στερεά Ελλάδα

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr
Click to Hide Advanced Floating Content