ΤΕΜΠΗ: Συγκλονιστικές μαρτυρίες επιβατών – «Σπάσαμε τα τζάμια για να βγούμε»

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των επιβατών των τρένων που συγκρούστηκαν στην Λάρισα το βράδυ της Τρίτης (01.03.2023).

Οι επιβάτες περιγράφουν τις δραματικές ώρες που έζησαν όταν τα τρένα συγκρούστηκαν στα Τέμπη, στο ύψος της Λάρισας, με τους νεκρούς μέχρι στιγμής να φτάνουν τους 32.

Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία μιας επιβάτιδας του βαγονιού 3 η οποία αναφέρει πως για να καταφέρει να βγει, και αυτή και άλλοι, έσπασαν τα τζάμια του τρένου.

Όπως λέει, η μια μεριά του τρένου διαλύθηκε και έφυγε στον γκρεμό, ενώ στο 3 βαγόνι ήταν και μωρό με τη μαμά του, που ευτυχώς σώθηκαν και οι 2.

Άλλοι επιβάτες έχουν καταθέσει πως άκουσαν φρενάρισμα, ενώ άλλοι πως ένιωσαν απλά τη σύγκρουση.

«Ακούσαμε το φρενάρισμα και μετά είδαμε φλόγες στα πλαϊνά των παραθύρων» λέει χαρακτηριστικά ένας άνδρας.

«Οι εικόνες που αντίκρισα μόλις βγήκα από το βαγόνι ήταν απίστευτες, τραγικές. Είδα παντού φλόγες, είχαν λιώσει κομμάτια μεταλλικά από τα βαγόνια και πολλοί συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους, δεν πρόλαβαν να βγουν έξω», είπε μια άλλη γυναίκα στο ΑΠΕ.

Μάλιστα, όπως λέει ο ίδιος καθώς κατεβαίνει από το λεωφορείο με το οποίο επέστρεψε μαζί με άλλους επιβάτες στη Θεσσαλονίκη, από τύχη είναι ζωντανός καθώς η θέση του ήταν στο δεύτερο βαγόνι, που τυλίχθηκε στις φλόγες, ωστόσο τελικά κάθισε στο πέμπτο βαγόνι. «Τα έχασα στην αρχή, όπως και οι περισσότεροι επιβάτες, αλλά προσπάθησα να κρατήσω την ψυχραιμία μου για να βοηθήσω τους συνεπιβάτες μου να βγουν από το βαγόνι. Όλοι γίναμε ένα για να βοηθήσουμε», περιέγραψε συγκινημένος. «Πολλοί δεν αντιλήφθηκαν τι ακριβώς είχε συμβεί, διότι κοιμόντουσαν. Κι εγώ κοιμόμουν και με τάραξε ένα απότομο φρενάρισμα. Αργότερα, όμως, όταν συνειδητοποιήσαμε τι έγινε, προσπαθήσαμε να βγούμε από το βαγόνι και όταν τα καταφέραμε, είδαμε το χάος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μια μητέρα, με ανακούφιση και μεγάλη συγκίνηση αγκάλιασε την κόρη της μόλις κατέβηκε από το λεωφορείο. «Προσπαθούσα να επικοινωνήσω μαζί της και δεν μπορούσα, είχε χάσει το κινητό της. Ευτυχώς μαζί της ήταν ένας συνάδελφός της και τη βοήθησε να βγει από το βαγόνι. Δεν μπορώ ακόμα να συνέλθω, είναι πραγματικά τραγικό αυτό που συνέβη», τόνισε. Η κόρη της κ. Καραδιαμάντη έκανε τελικά εισαγωγή στο νοσοκομείο καθώς χτύπησε στην πλάτη αφού προηγουμένως της περιέγραψε πώς κατάφεραν οι πυροσβέστες να τους βγάλουν έξω από το βαγόνι ρίχνοντας σχοινιά και απεγκλωβίζοντάς τους.

«Γυναίκες έκλαιγαν, φώναζαν και ευτυχώς κάποιος κατάφερε να ανοίξει την πόρτα και βγήκαμε καθώς είχε πολύ καπνό. Προσπάθησαν να πλησιάσω στα πρώτα βαγόνια και ήταν όλα μια μάζα», ανέφερε ένας άλλος από τους διασωθέντες.

Ελαφρά τραυματισμένη, μια νεαρή κοπέλα που ήταν στο δεύτερο βαγόνι, βγήκε από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ συνοδευόμενη από τους γονείς της. Το μόνο που κατάφερε να ψελλίσει είναι πως είναι καλά. «Δεν θυμάμαι τίποτα, ακολούθησα δύο παιδιά και βγήκα, έσπασαν τα τζάμια», ανέφερε.

Στο βαγόνι υπήρχαν νέα παιδιά, φοιτητές, οι οποίες τις πρώτες στιγμές βοήθησαν πολύ τον κόσμο να απεγκλωβιστεί, όσο μπορούσαν. Αυτό καταθέτει και ένας νεαρός, ο οποίος είπε πως αφού στο δικό του βαγόνι βγήκαν οι επιβάτες, πήγε και στα υπόλοιπα για να βοηθήσει όσο μπορεί.

Ένας άλλος άνδρας ανέφερε πως τα πρώτα δευτερόλεπτα της σύγκρουσης όλοι κατάλαβαν πως έγινε κάτι πολύ κακό. Το βαγόνι που επέβαινε πήρε κλίση 45 μοίρες και πολλοί έπεφταν. Όπως λέει, στο δικό του οι πόρτες άνοιξαν ενώ σε άλλα όχι, ενώ κάποια βαγόνια πήραν φωτιά.

Συγγενείς επιβατών που ακόμα δεν έχουν βρεθεί ζουν μέσα στην αγωνία. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση μιας μητέρας, η οποία μιλώντας σε δημοσιογράφους και με έκδηλη την αγωνία της, δήλωσε πως παίρνει το παιδί της τηλέφωνο και δεν το βρίσκει.

Όπως είπε, μέχρι στιγμής δεν έχει καμία ενημέρωση από κανέναν.

NEWSIT

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr
Click to Hide Advanced Floating Content
Click to Hide Advanced Floating Content