Τα θέματα που αναφέρθηκαν στη συνέντευξη Τύπου της Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων Θήβας ενάντια στο κλείσιμο του Πρωτοδικείου

Η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Θήβας ενάντια στο κλείσιμο του Πρωτοδικείου Θήβας παραχώρησε συνέντευξη τύπου την Παρασκευή 09/02/2024 στο Δικαστικό Μέγαρο Θήβας. Στη συνέντευξη μίλησαν οι κ. Σωτηρία Μανάρα – Μαυράκη, Πρόεδρος του Δ.Σ.Θ., Γιώργος Αναστασίου, Δήμαρχος Θηβαίων, Αλέκος Στάικος, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, Αντώνης Τουλουμάκος, επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, Χάρης Παπαχαραλάμπους, Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Δ.Σ.Θ. και Ευαγγελία Μίντζα, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου Δικαστικών υπαλλήλων περιφέρειας Πρωτοδικείου Θήβας.

Αναφέρθηκαν τα εξής ζητήματα:

  1. Η Συντονιστική Επιτροπή, εκ μέρους των 65 και πλέον κοινωνικών φορέων της ανατολικής Βοιωτίας, εκφράζει την κάθετη αντίθεσή της σε οποιοδήποτε σχέδιο υποβάθμισης του Πρωτοδικείου Θήβας στα πλαίσια του νέου «Δικαστικού Χάρτη», ο οποίος αποτελεί προαπαιτούμενο του ταμείου Ανάκαμψης.
  2. Το Πρωτοδικείο Θήβας εξυπηρετεί μία περιοχή με μόνιμο πληθυσμό 65.000 ανθρώπων, στους οποίους προστίθενται επιπλέον 20.000 εργαζόμενοι στη μεγαλύτερη βιομηχανική ζώνη της χώρας. Επίσης, στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου υπάρχει το Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελαιώνα, δηλαδή οι κύριες γυναικείες φυλακές της χώρας. Τέλος, το Δικαστικό Μέγαρο είναι ένα από τα πιο σύγχρονα της χώρας, με 8 δικαστικές αίθουσες. Κατά συνέπεια, το πρωτοδικείο Θήβας βρίσκεται πάνω από τον πανελλαδικό μέσο όρο από άποψης δικαστικής ύλης.
  3. Το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης περί «επιτάχυνσης απονομής της δικαιοσύνης» δεν ισχύει στη Βοιωτία, δεδομένου ότι οι δικάσιμοι που χορηγούνται είναι εξαιρετικά σύντομοι και η έκδοση αποφάσεων εξαιρετικά ταχεία.
  4. Η όποια υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Θήβας συνεπάγεται την κατάργηση νευραλγικών υπηρεσιών (πχ Εισαγγελέας Υπηρεσίας, έκδοση Πιστοποιητικών, Αρχείο, διενέργεια αρχαιρεσιών κλπ), η οποία θα επιβαρύνει χρονικά και οικονομικά όλον τον πληθυσμό της περιοχής. Συνεπώς η υπόθεση δεν αφορά μόνο τους δικηγόρους και τους δικαστικούς υπαλλήλους, αλλά την καθημερινότητα όλων.
  5. Σύμφωνα με τα παραπάνω, το σύνολο των κατοίκων της περιοχής βρίσκεται σε έντονο αναβρασμό, όπως αυτός εκφράστηκε στο πάνδημο συλλαλητήριο της 1ης Φεβρουαρίου 2024, όπου συμμετείχαν πάνω από 2.500 πολίτες. Εξάλλου, η πρώην επαρχία Θήβας έχει ήδη δεχθεί σοβαρή υποβάθμιση με τις συγχωνεύσεις άλλων υπηρεσιών (πχ ΕΦΚΑ, ΔΟΥ, Τεχνική Επιθεώρησης Εργασίας κ.α.), επομένως δεν θα ανεχθούμε ακόμη ένα πλήγμα.
  6. Καταληκτικά, ζητούμε από την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην υποβάθμιση του πρωτοδικείου Θήβας, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι η κοινωνία της Θήβας δεν πρόκειται να δεχθεί μια τέτοια εξέλιξη. Καλούμε όλους τους κατοίκους σε επαγρύπνηση, προετοιμάζοντας την συνέχιση και κλιμάκωση των μαχητικών κινητοποιήσεών μας για το δίκαιο αίτημά μας.
Clickable image
Clickable image
e-sterea-white

Η ενημέρωση στη Στερεά Ελλάδα

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr
Click to Hide Advanced Floating Content