Τα οφέλη της κατανάλωσης φρούτων
Τα φρούτα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος κάθε υγιούς και ισορροπημένης διατροφής. Τα οφέλη κατανάλωσής τους ποικίλλουν και θα προσπαθήσουμε να τα καταγράψουμε στο παρόν άρθρο.
Αρχικά να αναφέρουμε πως τα περισσότερα φρούτα παρέχουν φυτικές ίνες, κάλιο, βιταμίνη Α, βιταμίνη C, κάποιες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγγάνιο, ασβέστιο, φολικό οξύ και σίδηρο. Με τόσα θρεπτικά συστατικά δεν είναι να απορεί κανείς που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει την κατανάλωση 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως.
Τονίζεται ότι μία μερίδα φρούτου αντιστοιχεί σε 120-200 γραμμάρια αυτού. Εν προκειμένω μία μερίδα φρούτου μπορεί να αντιστοιχεί σε 1 μέτριου μεγέθους μήλο ή 8 φράουλες ή 15 κεράσια ή 30 ρώγες σταφυλιού ή 1 φέτα καρπούζι/πεπόνι. Μπορεί επίσης να αντιστοιχεί και σε μισό ποτήρι φυσικού χυμού.
Η κατανάλωση φρούτων είναι απαραίτητη για την καταπολέμηση φλεγμονών. Έχει παρατηρηθεί δε πως κάποια φρούτα έχουν ανεπτυγμένη αντιμολυσματική δράση. Αναφέρονται σε αυτήν την κατηγορία ο ανανάς, τα κεράσια, τα μήλα, τα μούρα και το λεμόνι.
Επιπροσθέτως η κατανάλωση φρούτων μας βοηθάει να αποφύγουμε χρόνιες παθήσεις. Τα θρεπτικά συστατικά των φρούτων είναι πιο συγκεκριμένα πολύτιμοι σύμμαχοί μας στην προσπάθεια να αποφύγουμε καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια, να μειώσουμε την αρτηριακή μας πίεση και να αποτρέψουμε την εμφάνιση καρκίνου.
Ένα άλλο όφελος της κατανάλωσης φρούτων αφορά την ομαλή κένωση του εντέρου. Προς την κατεύθυνση αυτή πρέπει να προτιμώνται οι μπανάνες, τα μήλα, το καρπούζι και τα ακτινίδια. Το καρπούζι όπως και οι φράουλες μπορούν να μας κρατήσουν ενυδατωμένους. Επιπλέον, τα φρούτα ενισχύουν την υγεία του δέρματός μας αφού διαθέτουν ισχυρά αντιοξειδωτικά και καθυστερούν έτσι τη βλάβη στα δερματικά κύτταρα. Προς την κατεύθυνση διατήρησης της υγείας του δέρματος είναι απαραίτητο εν προκειμένω να καταναλώνονται φρούτα όπως η γκουάβα, τα ακτινίδια, οι φράουλες και τα πορτοκάλια. Τέλος, τα φρούτα μας βοηθούν στην απώλεια βάρους. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει σε φρούτα που είναι περιεκτικά σε φυτικές ίνες και εμπεριέχουν λίγη ζάχαρη όπως τα φρούτα του πάθους, τα βατόμουρα και το ρόδι.
Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να αναφερθούν κάποιες συμβουλές για την κατανάλωση φρούτων:
α) Τα φρούτα πρέπει να καταναλώνονται ωμά με τη φλούδα τους
β) Πρέπει να πλένονται πολύ καλά πριν την κατανάλωσή τους
γ)Μπορούν να τοποθετηθούν σε εμφανή σημεία, έτοιμα για κατανάλωση.
δ) Πρέπει να αγοράζονται με κριτήριο την εποχικότητά τους.
Τονίζεται πως τα φρούτα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως σνακ, ως επιδόρπιο ή ως ενδιάμεσο γεύμα. Μπορούν επίσης να καταναλώνονται με τη σαλάτα ή τα δημητριακά ή συνδυαστικά με γιαούρτι, ταχίνι και ξηρούς καρπούς.
Πηγές
https://www.fmh.gr/froyta-giati-einai-toso-aparaitita-gia-tin-ygeia-soy/
https://www.onmed.gr/diatrofi/story/395737/ta-6-ofeli-apo-tin-kathimerini-katanalosi-froyton
https://mariaprokopiou.gr/ofeli-laxanikon/#:~:text=%CE%A9%CF%82%20%CE%B5%CE%BA%20%CF%84%CE%BF%CF%8D%CF%84%CE%BF%CF%85%2C%20%CE%BF%20%CE%A0%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%B9%CE%BF%CF%82,%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%B4%CF%8D%CE%BD%CE%BF%CF%85%20%CE%B5%CE%BC%CF%86%CE%AC%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%B7%CF%82%20%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%BB%CF%8E%CE%BD%20%CF%87%CF%81%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CF%89%CE%BD%20%CE%BD%CE%BF%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%AC%CF%84%CF%89%CE%BD.
https://www.sustenium.gr/%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BF%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CF%8C/%CF%84%CE%B1-%CE%BF%CF%86%CE%AD%CE%BB%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CE%BB%CF%89%CF%83%CE%B7%CF%82-5-%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%AF%CE%B4%CF%89%CE%BD-%CF%86%CF%81%CE%BF%CF%8D/