Σύνταξη έως και 10 χρόνια νωρίτερα – Ποιους αφορά η διαδοχική ασφάλιση

Την έξοδο από την αγορά εργασίας ακόμη και 10 χρόνια νωρίτερα μπορούν να εξασφαλίσουν πάνω από 30.000 ασφαλισμένοι, αξιοποιώντας τις ευνοϊκές διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Real News.

Η δυνατότητα αφορά κυρίως όσους είχαν ασφαλιστεί πριν από την 31η Δεκεμβρίου 1992 σε περισσότερους από έναν ασφαλιστικούς φορείς – όπως ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και Δημόσιο – και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του τελευταίου ταμείου για συνταξιοδότηση μετά την αύξηση των ορίων ηλικίας που επέφερε ο νόμος 4336/2015.

Τι αλλάζει με τη διαδοχική ασφάλιση
Με τη διαδοχική ασφάλιση, δίνεται η δυνατότητα να εφαρμοστούν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις προηγούμενων ταμείων, εφόσον ο ασφαλισμένος δεν έχει θεμελιώσει δικαίωμα με τις διατάξεις του τελευταίου φορέα. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να συνταξιοδοτηθεί πριν τα 67 ή ακόμη και πριν τα 62 με 40 έτη ασφάλισης, που είναι τα γενικά όρια.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι
Όπως εξηγεί ο δικηγόρος Διονύσης Ρίζος στη Real News, το μέτρο μπορεί να αξιοποιηθεί από:

Μισθωτούς του ΙΚΑ

Ελεύθερους επαγγελματίες (ΟΑΕΕ – ΤΕΒΕ, ΤΑΕ, ΤΣΑ)

Ασφαλισμένους ΕΤΑΑ (μηχανικοί, γιατροί, νομικοί – ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ, ΤΑΝ)

Δημοσίους υπαλλήλους

Η αίτηση συνταξιοδότησης υποβάλλεται στον τελευταίο φορέα, αλλά εάν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις, ο e-ΕΦΚΑ εφαρμόζει εσωτερικά τη νομοθεσία του φορέα που προσφέρει τη συνταξιοδότηση, αρκεί να πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια:

Προϋποθέσεις – Τι πρέπει να γνωρίζετε
Για την εφαρμογή των διατάξεων:

Πρέπει να έχει συμπληρωθεί το όριο ηλικίας του ευνοϊκότερου ταμείου, ή

Ο ασφαλισμένος να έχει τουλάχιστον 1.000 ημέρες ασφάλισης στον ευνοϊκότερο φορέα, εκ των οποίων 300 την τελευταία πενταετία.

Ακόμα και μικρός αριθμός ενσήμων από έναν προηγούμενο φορέα μπορεί να ενεργοποιήσει το δικαίωμα, αρκεί να μην πληρούνται οι όροι του τελευταίου ταμείου.

Προσοχή στις παγίδες
Η διαδικασία απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, καθώς λάθη στην υποβολή της αίτησης μπορεί να οδηγήσουν σε καθυστέρηση ή απώλεια του ευνοϊκού καθεστώτος. Οι δυσκολίες που δημιουργεί η ψηφιακή μετάβαση του e-ΕΦΚΑ και οι εσωτερικές ασάφειες στη διαδικασία ελέγχου, καθιστούν την καθοδήγηση από ειδικό απαραίτητη.

© 2023 – E-Sterea.gr

Click to Hide Advanced Floating Content
e-sterea.gr