Συνελήφθησαν οι αρχηγοί των «πειρατών» της τηλεόρασης – Δεκάδες εκατομμύρια τα κέρδη

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν μετά τις απολογίες τους στην 28η ανακρίτρια δύο από τους 10 συλληφθέντες για το κύκλωμα με τα «πειρατικά» λογισμικά και μηχανήματα που «έσπαγαν» το σήμα των καναλιών που προβάλλονται με συνδρομή σε ψηφιακές πλατφόρμες.


Πρόκειται για τον φερόμενο ως «αρχηγό» του κυκλώματος και τον «υπαρχηγό». Οι υπόλοιποι οκτώ κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, ενώ κατά περίπτωση επιβλήθηκε και εγγυοδοσία.

Η διαδικασία λήψης των απολογιών ήταν μαραθώνια και κράτησε σχεδόν 11 ώρες. Η δίωξη που έχει ασκηθεί σε βάρος των κατηγορουμένων αφορά τα εξής κακουργήματα:

εγκληματική οργάνωση
παραβίαση του νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων
ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Εκτός από τους 10 συλληφθέντες, οι Αρχές έχουν συλλέξει στοιχεία για ακόμα επτά εμπλεκομένους, χωρίς ωστόσο να έχουν καταφέρει να τους ταυτοποιήσουν, ενώ εκτιμούν ότι στο κύκλωμα εμπλέκονται πολλοί περισσότεροι.

Τα κέρδη του κυκλώματος ξεπερνούν τα 24 εκατ. ευρώ


Τα κέρδη του κυκλώματος, σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, ξεπερνούν τα 24 εκατ. ευρώ, ενώ η αντίστοιχη ζημιά στις πλατφόρμες συνδρομητικών καναλιών αγγίζει τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Οι κατηγορούμενοι φέρονται να νομιμοποιούσαν τα παράνομα κέρδη τους είτε με μετρητά είτε μέσω ψηφιακών τραπεζών είτε μέσω στοιχηματικών εταιρειών.

Υπενθυμίζεται ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης προέβαιναν τουλάχιστον για 8 χρόνια στην κατ’ επάγγελμα παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας σε εμπορική κλίμακα, έχοντας πολυπληθές πελατολόγιο, τουλάχιστον 13.000 συνδρομητών, τόσο στην ελληνική επικράτεια όσο και σε χώρες του εξωτερικού.

Με αυτόν τον τρόπο προκάλεσαν οικονομική ζημία στις εταιρείες COSMOTE TV, VODAFONE και NOVA άνω των 100.000.000 ευρώ.

Η οργάνωση είχε ιεραρχική δομή, με αρχηγό, υπαρχηγό, ταμία, πωλητές
Η Ελληνική Αστυνομία προχώρησε συνολικά σε 10 συλλήψεις.

Πώς δρούσε το κύκλωμα


Σύμφωνα με τη δικογραφία, «χρησιμοποιώντας εξειδικευμένα τεχνικά μέσα, παράνομο λογισμικό καθώς και ειδικούς αποκωδικοποιητές, κατάφερναν να αποκωδικοποιούν και να αναμεταδίδουν ραδιοτηλεοπτικά προγράμματα, χωρίς να έχουν το δικαίωμα να παρέχουν τέτοιου είδους υπηρεσίες και λαμβάνοντας χωρίς την άδειά τους συνδρομές για τις παράνομες υπηρεσίες που παρείχαν, στερώντας παράλληλα τα νόμιμα κέρδη αυτών».

Προκειμένου να διευκολύνουν τη δράση τους, δημιούργησαν παράνομη διαδικτυακή πλατφόρμα (portal), στην οποία τα μέλη της, ανάλογα με την ηγετική θέση και τον ρόλο που είχαν, λειτουργούσαν ως διαχειριστές ή ως μεταπωλητές (dealers) τόσο των παρεχόμενων υπηρεσιών όσο και των συσκευών αναμετάδοσης IPTVBOXES (android boxes), που προηγουμένως είχαν εγκαταστήσει σε αυτές κατάλληλο λογισμικό.

Μάλιστα, για να προωθήσουν τις παράνομες υπηρεσίες τους, αρχικά οι πωλητές, χρησιμοποιώντας την κοινωνική τους ζωή, έρχονταν σε επαφή με το κοντινό περιβάλλον τους, όπου πωλούσαν τις συσκευές αναμετάδοσης μέσω των οποίων συνδέονταν παράνομα και εν αγνοία των εταιρειών στα τηλεοπτικά τους προγράμματα.

Στη συνέχεια προέτρεπαν τους χρήστες να διαφημίσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες σε άτομα του δικού τους κοινωνικού περιβάλλοντος, διαβεβαιώνοντάς τους ότι, λόγω των μέτρων προστασίας που έπαιρναν, δεν θα είχαν ποινικές κυρώσεις.

«Για λόγους διασφάλισης των παράνομων κερδών τους, η παροχή των υπηρεσιών τους διαχωρίζονταν σε μηνιαίες, τριμηνιαίες, εξαμηνιαίες ή ετήσιες συνδρομές. Σε περίπτωση λήξης του χρόνου που επέλεγε ο κάθε χρήστης, διακόπτονταν αυτόματα οι παράνομες παρεχόμενες υπηρεσίες και για την επανασύνδεσή τους απαιτούταν εκ νέου επικοινωνία του χρήστη-πελάτη με τα ηγετικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ανανέωση της χρονικής διάρκειας της συνδρομής και λήψη νέων οδηγιών».

Η είσπραξη των χρημάτων


Όπως προέκυψε, για την είσπραξη των κερδών τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, προκειμένου να μην κινούν υποψίες, συνήθως επέλεγαν:

είσπραξη στο χέρι
είσπραξη μέσω ψηφιακών τραπεζών που εδρεύουν στο εξωτερικό (PAYSAFE-PAYPAL-REVOLUT)
μέσω καταβολών σε τραπεζικούς λογαριασμούς δικών τους αλλά και των μελών των οικογενειών τους.

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr
Click to Hide Advanced Floating Content
Click to Hide Advanced Floating Content