Σύνδρομο του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου: Μήπως οι γιορτές σας… αρρωσταίνουν;

Μήπως το χριστουγεννιάτικο κλίμα… σας αρρωσταίνει; Ποιο είναι το σύνδρομο του χριστουγεννιάτικου δέντρου και πώς θα το αντιμετωπίσετε

Πολλοί είναι αυτοί που έχουν ήδη στολίσει καθώς μας χωρίζουν μόλις 15 ημέρες από τα Χριστούγεννα! Αν έχετε παρατηρήσει εκ τότε κάποια περίεργα συμπτώματά, όπως πόνο ή φαγούρα στα μάτια, βήχα και φτέρνισμα, είναι πιθανό να υποφέρετε από το «Σύνδρομο του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου».

Το σύνδρομο αυτό φέρεται να οφείλεται στη γύρη και τους μύκητες που αναπτύσσονται στα πραγματικά έλατα που βάζουμε στο σπίτι μας ή στους μικροοργανισμούς που παγιδεύονται στα πλαστικά «φύλλα» των ψεύτικων – ενώ το ίδιο επικίνδυνα είναι και τα λαμπιόνια και τα λοιπά στολίδια που κρατάμε όλο τον υπόλοιπο χρόνο σε πατάρια και αποθήκες.

«Τα συμπτώματα είναι παρόμοια με αυτά εποχικών αλλεργιών, και περιλαμβάνουν φτάρνισμα, βήχα, καταρροή και δάκρυα στα μάτια», επεσήμανε η επικεφαλής των Κλινικών Υπηρεσιών της Leightons Opticians, Kiki Soteri, μιλώντας στην Daily Express.


Πώς θα στολίσετε… με ασφάλεια

Για την αντιμετώπιση του συνδρόμου δεν υπάρχει κάποια γνωστή θεραπεία, αλλά συνίσταται να παίρνουμε κάποια προληπτικά μέτρα:

  • Τα ψεύτικα δέντρα πρέπει να τα καθαρίζονται καλά πριν τα στήσουμε με ηλεκτρική σκούπα, για να απομακρυνθεί η περισσότερη σκόνη και άλλα αλλεργιογόνα.
  • Τα πραγματικά δέντρα, μπορούμε να τα βγάλουμε σε εξωτερικό χώρο, και μετά από ένα ελαφρύ τίναγμα να τα ξεπλύνουμε με άφθονο νερό. Έπειτα αφήνουμε το φυτό και το χώμα του να στεγνώσει για λίγες ώρες, προτού το φέρουμε μέσα στο σπίτι
  • Καλό είναι να τοποθετείτε το δέντρο σε χώρο με σταθερή θερμοκρασία, ούτε πολύ υψηλή ούτε πολύ χαμηλή.
  • Προστατέψτε τα χέρια σας με μακρόστενα γάντια όταν τοποθετείτε και στολίζετε το δέντρο.

dnews

Clickable image
Clickable image
e-sterea-white

Η ενημέρωση στη Στερεά Ελλάδα

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr
Click to Hide Advanced Floating Content