«Συναγερμός» για νέα πιο θανατηφόρα πανδημία – Οι ειδικοί προειδοποιούν για τη «νόσο Χ»

«Συναγερμός» για νέα πιο θανατηφόρα πανδημία – Οι ειδικοί προειδοποιούν για τη «νόσο Χ»

Ένα εφιαλτικό σενάριο για μια νέα θανατηφόρα νόσο και μάλιστα μετά την πανδημία του Covid-19 μοιάζει να βρίσκεται προ πυλών με τους ειδικούς να έχουν σημάνει «συναγερμό».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διατηρεί μια σύντομη λίστα με «ασθένειες προτεραιότητας» που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την επόμενη θανατηφόρα πανδημία.

Οι περισσότερες από τις ασθένειες είναι ήδη γνωστές σε εμάς – ο Έμπολα, το SARS και ο Ζίκα έκαναν το κόψιμο – αλλά η τελευταία καταχώριση έχει το τρομακτικό όνομα «Ασθένεια Χ».

Ο όρος Νόσος Χ χρησιμοποιείται από τον ΠΟΥ ως σύμβολο για να περιγράψει μια ασθένεια που είναι άγνωστη στην ιατρική επιστήμη ως αιτία ανθρώπινων λοιμώξεων.

Και ως νέος παράγοντας ασθένειας – είτε πρόκειται για ιό, βακτήριο, μύκητα ή άλλο παράγοντα – πιθανότατα δεν θα υπάρχουν εμβόλια ή λίγες, εάν υπάρχουν, διαθέσιμες θεραπείες.

«Αυτό δεν είναι θέμα επιστημονικής φαντασίας», είπε στην Telegraph ο Δρ Ρίτσαρντ Χάτσετ, ειδικός για Επιδημίες. «Αυτό είναι ένα σενάριο για το οποίο πρέπει να προετοιμαστούμε. Αυτή είναι η νόσος Χ».

Επιστήμονες πιστεύουν ότι η επόμενη πανδημία την οποία αποκαλούν «νόσο Χ» θα είναι ζωονοσογόνος, που σημαίνει ότι θα προέρχεται από άγρια ​​ή οικόσιτα ζώα και στη συνέχεια θα εξαπλωθεί για να μολύνει ανθρώπους.

Σημειώνεται ότι ο Έμπολα, ο HIV/AIDS και ο Covid-19 ήταν ζωονοσογόνες επιδημίες.

«Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι υπάρχει πιθανότητα ένα συμβάν ‘νόσου Χ’ να βρίσκεται προ των πυλών», είπε στη National Post ο Dr. Pranab Chatterjee, ερευνητής στο Τμήμα Διεθνούς Υγείας στο Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health στη Βαλτιμόρη.

«Το πρόσφατο κύμα κρουσμάτων γρίπης των πτηνών H5N1 στην Καμπότζη είναι απλώς ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα», πρόσθεσε ο Chatterjee, σύμφωνα με τη New York Post.ως παγκόσμιος καταστροφικός κίνδυνος», προσθέτουν οι συγγραφείς.

Πηγή: New York Post

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr
Click to Hide Advanced Floating Content