Συναγερμός από ΕΜΥ, Μeteo για φωτιές – Bοριάδες έως 9 μποφόρ

Η αυριανή μέρα, Παρασκευή 20 Ιουνίου, θα είναι η πιο δύσκολη και επικίνδυνη μέρα στην Αττική απο πλευράς καιρικών συνθηκών με τον κίνδυνο φωτιάς να είναι στο ανώτερο δυνατό επίπεδο συναγερμού, κατάσταση 5.

Μάλιστα στον σχετικό Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, η Αττική απεικονίζεται με έντονο κόκκινο χρώμα λόγω των ακραίων πυρομετεωρολογικών συνθηκών που θα επικρατούν από αύριο, Παρασκευή 21 Ιουνίου, στην Αττική.

Υψηλές θερμοκρασίες και πανίσχυροι άνεμοι που θα δυναμώνουν όσο περνάει η μέρα αποτελούν τον ιδανικό σύμμαχο για την πρόκληση πυρκαγιάς σε συνδυασμό με το παρατεταμένα άνυδρο έδαφος. Ο ακραίος κίνδυνος για εκδήλωση φωτιάς – κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) αποτελεί το μέγιστο δυνατό καμπανάκι για την προσοχή όλων μας καθώς υπό αυτές τις συνθήκες μια σπίθα εξελίσσεται ταχύτατα σε εστία που δύσκολα περιορίζεται κόντρα στους ανέμους. Oι Αρχές δεν εφησυχάζουν και ζητούν να είμαστε προσεκτικοί σε κάθε μας κίνση καθώς οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την εκδήλωση και την γρήγορη εξάπλωση πυρκαγιών.

Καμπανάκι Ζιακοπούλου για τον καιρό της Παρασκευής: «Η πιο επικίνδυνη ημέρα από πλευράς ανέμων»

Προς επίρρωση αυτής της κατάστασης και η πρόγνωση της μετεωρολόγου Νικολέτας Ζιακοπούλου που χαρακτήρισε την Παρασκευή ως την «πιο επικίνδυνη ημέρα από πλευράς ανέμων» τονίζοντας στο ERTNEWS ότι οι βοριάδες θα φτάνουν στις προσήνεμες περιοχές τα 8 μποφόρ με τις ριπές να αγγίζουν μέχρι και τα 9. Η τόσης ισχυρής έντασης άνεμοι συνδυαστικά με τις επικρατούσες υψηλές θερμοκρασίες επιτείνουν τον ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς και χρήζουν δέουσας προσοχής. Οι άνεμοι θα δυναμώνουν καθόλη τη διάρκεια της ημέρας και θα αρχίσουν να υποχωρούν σταδιακά από το Σάββατο με την πλήρη τους εξασθένηση ανήμερα του Αγίου Πνεύματος.

Κολυδάς: Το καιρικό τρίγωνο που φέρνει μεγάλη επικινδυνότητα εκδήλωσης πυρκαγιάς

Σε ανάρτησή του ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, τοποθετείται για το αυριανό δύσκολο καιρικό σκηνικό που προκαλεί αναπόδραστα μεγάλη επικινδυνότητα εκδήλωσης πυρκαγιάς. Όπως σημειώνει το καιρικό τρίπτυχο που θα επικρατήσει αύριο θα έχει ως βασικά του συστατικά το δυνατό μελτέμι, την ζέστη και την ξηρασία. Μάλιστα δίνει έμφαση και εκείνος στην υψηλή επικινδυνότητα της αυριαν΄ής μέρας λόγω του ενισχυμένου μελτεμιού της ζέστης και του ξηρού καιρού και παράλληλα εξηγεί ότι η ζέστη θα είναι αισθητή την Κυριακή και τη Δευτέρα που θα “σπάσει” πρόσκαιρα το μελτέμι .

Η ακραία επικινδύνοτητα για φωτιά που θα επικρατήσει τόσο στην Αττική όσο και στις υπόλοιπες Περιφέρειες αποτυπώνεται και στο Χάρτη του Meteo. Όπως θα διαπιστώσετε παρατηρώντας τα σημεία στο χάρτη πέραν του κινδύνου 5 για την Αττική, κίνδυνος 4 καταγράφεται και στις κάτωθι περιοχές

Περιφέρεια Πελοποννήσου

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Ηλείας, ΠΕ Αχαΐας)

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Φωκίδας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Εύβοιας συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου)

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου)

 

Κλείνουν πάρκα στην Αττική

Εν τω μεταξύ, κλειστά θα παραμείνουν αύριο, Παρασκευή (21/6) τα πάρκα και τα Άλση που βρίσκονται στην ευθύνη της Περιφέρειας Αττικής, εξαιτίας του ακραίου κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Όπως ανακοινώθηκε από την Πολιτική Προστασία, η κατηγορία κινδύνου για την αυριανή ημέρα ανήλθε στο «5(Κατάσταση Συναγερμού) Ο κίνδυνος είναι ακραίος. Ο αριθμός των πυρκαγιών που αναμένεται να εκδηλωθούν, πιθανόν να είναι πολύ μεγάλος».

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Περιφέρειας εφαρμόζεται το μέτρο «Απαγόρευσης διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων, σε περιοχές NATURA, καθώς και σε δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση».

Έτσι στο κέντρο της Αθήνας ο λόφος Φινοπούλου και το Πεδίο του Άρεως θα παραμείνουν κλειστά.

Clickable image
Clickable image
e-sterea-white

Η ενημέρωση στη Στερεά Ελλάδα

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr
Click to Hide Advanced Floating Content