“Στο σκοτάδι οι πολίτες Βοιωτίας και Στερεάς για το μέλλον διαχείρισης απορριμμάτων”

Γιώργος Μουλκιώτης: “Στο σκοτάδι οι πολίτες της Βοιωτίας και της Στερεάς Ελλάδας για το μέλλον της διαχείρισης των απορριμμάτων και τις ευθύνες για τις καθυστερήσεις υλοποίησης των έργων.”

Γιώργος Μουλκιώτης:

Στο σκοτάδι οι πολίτες της Βοιωτίας και της Στερεάς Ελλάδαςγια το μέλλον της διαχείρισης των απορριμμάτωνκαι τις ευθύνες για τις καθυστερήσειςυλοποίησης των έργων.

Αρνήθηκε η Κυβέρνηση τις αιτιάσεις του ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας.

Παραμένειαναπάντητο το ερώτημα «Τις Πταίει» για τις καθυστερήσεις.

Συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Βοιωτίας, Γιώργου Μουλκιώτη, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, με την οποία του ζητούσε να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις, για την διαμορφωθείσα κατάσταση των έργων του Περιφερειακού ΦοΔΣΑ και τις αυτόθροες αρνητικές εξελίξεις, που σημαίνουν και οικονομική βλάβη των δημοτών, σε συνέχεια της δημοσίευσης της πολυσέλιδης δραματικής επιστολής του Γενικού Διευθυντή του ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας, προς τους δημάρχους της περιοχής.  

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Κων. Σκρέκας, ως καθ’ ύλην αρμόδιος, επέλεξε να μην παραστεί στην Βουλή και απάντησε ο υφυπουργός κ. Νικ. Ταγαράς στη συζήτηση  της επίκαιρης ερώτησης. 

Αποδείχθηκε η πρωτοφανής καθυστέρηση για την έγκριση της ΑΕΠΟ του 3ου κυττάρου του ΧΥΤΑ Θήβας, που είχε αναδειχθεί ήδη από τις 28-9-2022 στην Βουλή και η οποία αναμένεται σύμφωνα με τον υφυπουργό σε 15 περίπου ημέρες, αναφέροντας χαρακτηριστικά  «….. η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι στις 19-12-2022 ζητήθηκαν διευκρινιστικά στοιχεία επί της ΜΠΕ από τον ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας και στις 11-1-2023 γνωμοδότησε η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων Πολιτιστικής Κληρονομιάς, κρίσιμες γνωμοδοτήσεις, που, αν δεν υπάρξουν και προχωρήσουμε χωρίς αυτές, υπάρχουν λόγοι σοβαροί ακύρωσης της διαδικασίας».

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της απάντησης και θέσης  του υφυπουργού, ήταν η άρνηση  περί ευθύνης ων υπηρεσιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για  τις καθυστερήσεις  ως προς τις ΜΕΑ Λαμίας και Χαλκίδας, αναφέροντας επί λέξει «….. απαιτείται έκδοσηεπικαιροποιημένης περιβαλλοντικής αδειοδότησης, ώστε να περιλαμβάνεται το σύνολο των εισερχόμενων αποβλήτων που περιγράφονται και τις αντίστοιχες προμελέτες, η διασφάλιση της απαιτούμενης γης, καθώς και οριστικοποίηση του χειρισμού της πράξης στο πλαίσιο ανταγωνισμού, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι οι εν λόγω μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων περιλαμβάνουν υπηρεσίες που δεν εμπίπτουν στο πλαίσιο της διαχείρισης, συσκευασίας και ιλύος. Άρα, είναι σε εκκρεμότητα ακόμα… Δεν έχει υπάρξει, αγαπητέ συνάδελφε, εξέλιξη για την έκδοση αυτών των πράξεων μέχρι αυτή τη στιγμή».

Έτσι διαφάνηκε η πλήρης διάσταση αφενός των αιτιάσεων του ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδος και αφετέρου της απάντησης της Κυβέρνησης – του Υπουργείου Περιβάλλοντος, για τις συγκεκριμένες καθυστερήσεις και ευθύνες ως προς  το 3οκύτταρο του ΧΥΤΑ Θήβας και τις ΜΕΑ Χαλκίδας και Λαμίας. 

Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι Κυβέρνηση, διά του υφυπουργού, αρνήθηκε να ενημερώσει την Βουλή, ως προς τον λόγο παραμονής σε εκκρεμότητα των υποσχέσεων του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, όπως προκύπτουν από την σχετική επιστολή του Διευθυντή του ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας Α.Ε. και συγκεκριμένα για: α) χρηματοδότηση της μελέτης εκπόνησης του νέου ΠΕΣΔΑ, β) δρομολόγηση της επισκευής του δρόμου προς τον ΧΥΤΑ Ιστιαίας, γ) δρομολόγηση της κατασκευής του κόμβου ΜΕΑ/ΧΥΤΑ Θήβας, δ) χρηματοδότηση της συμπληρωματικής χρηματοδότησης της αποκατάστασης του ΧΥΤΑ Χαλκίδας και ε) οικονομική τακτοποίηση ποσού 1.229.526,00 € που αφορά χρηματοδότηση μέρους του εξοπλισμού για τον ΧΥΤΑ Χαλκίδας από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) της Περιφέρειας.

Κατόπιν αυτών, ο βουλευτής  Γιώργος Μουλκιώτης, μεταξύ άλλων, δήλωσε: 

«Η αλήθεια για τις ευθύνες της διαπιστωμένηςκαθυστέρησης των έργων, είναι μια. Δυστυχώς στην Βουλή αποδείχθηκε, ότι υπάρχει διάστασηαπόψεων ως προς τον καταλογισμό ευθυνών μεταξύ ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας και Κυβέρνησης.

Και οι δυο πλευρές είναι εκτεθειμένες στους πολίτες της Στερεάς Ελλάδας. Ευθύνεται ο ΦοΔΣΑ ή η Κυβέρνηση;

Οι πολίτες δικαιούνται να μάθουν την αλήθεια για το «Τις πταίει» και να μην μείνει τίποτα στο σκοτάδι και την ασάφεια. Η όποια επιχειρούμενη συγκάλυψη και σκοπιμότητες,λόγω προεκλογικής περιόδου, θα αποκαλυφθεί και καταγγελθεί.»

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr
Click to Hide Advanced Floating Content