Στέβια: Πόσο πρέπει να τη χρησιμοποιούμε;
Η στέβια είναι ένα γλυκαντικό που πολλοί άνθρωποι επιλέγουν ως υποκατάστατο της ζάχαρης. Τι γνωρίζουμε για αυτήν όμως;
Καταρχήν εξάγεται από το φυτό Stevia rebaudiana που ευδοκιμεί κατά κύριο λόγο στη Βραζιλία και την Παραγουάη. Το φυτό αυτό χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια από τους ιθαγενείς της Νότιας Αμερικής. Εν προκειμένω σαν γλυκαντικό αλλά και σαν φάρμακο για τη θεραπεία εγκαυμάτων και δυσφοριών στο στομάχι.
Η στέβια που χρησιμοποιούμε εμείς κατά τη διάρκεια της καθημερινότητάς μας από την άλλη, αποτελεί το προϊόν εκχυλίσματος των φύλλων του προαναφερθέντος φυτού. Στη διάρκεια του εκχυλίσματος αυτού αφαιρούνται από τα φύλλα ουσίες που ονομάζονται γλυκοζίτες στεβιόλης.H περαιτέρω επεξεργασία των ουσιών αυτών δημιουργεί τη στέβια.
Οι γλυκοζίτες στεβιόλης είναι περίπου 350 φορές πιο γλυκοί από την επιτραπέζια ζάχαρη. Αυτό σημαίνει πως μία μικρή ποσότητα στέβια μπορεί να είναι γευστική. Επίσης, η στέβια έχει ελάχιστη θερμιδική αξία κάτι που σημαίνει πως έχει και ελάχιστες θερμίδες.
Γίνεται προφανές λοιπόν ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί από διαβητικούς ή από ανθρώπους που θέλουν να χάσουν βάρος. Μάλιστα έρευνες που έχουν γίνει δείχνουν πως η χρήση της συμβάλλει στη μείωση της γλυκόζης του αίματος σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2.
Κάποια άλλα οφέλη της χρήσης στέβια μπορούν να συνδέονται με τις μελέτες που δείχνουν ότι το γλυκαντικό συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παγκρέατος αλλά και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον, μπορεί να αποτελεί αναπόσπαστο, συστατικό μέρος μίας ισορροπημένης παιδικής διατροφής ως υποκατάστατο της ζάχαρης.
Βεβαίως η χρήση της στέβια όπως και η χρήση κάθε πράγματος στον κόσμο δύναται να έχει και παρενέργειες. Η ουσία δεν είναι εγκεκριμένη για μωρά ενώ καλό είναι να αποφεύγεται η χρήση της και από ενήλικα άτομα κατά τις περιόδους της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού.
Επιπροσθέτως, η χρήση της στέβια μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα ή αέρια σε ορισμένους ανθρώπους. Έρευνες με αντικρουόμενα αποτελέσματα δείχνουν επίσης ότι η χρήση του γλυκαντικού ενδέχεται να έχει επιπτώσεις στα νεφρά, στο καρδιαγγειακό σύστημα και στο αναπαραγωγικό σύστημα.
Σε κάθε περίπτωση, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όπως και ο αμερικανικός FDA ορίζουν την ποσότητα στέβια που πρέπει να λαμβάνει ημερησίως ένας άνθρωπος στα 4 mg ανά kg σωματικού βάρους. Η ευρωπαϊκή EFSA έχει εγκρίνει ποσότητα ίση με 29 mg ανά λίτρο για το τσάι και τον καφέ.
Πηγές:
Στέβια: Ιδιότητες, θερμίδες και παρενέργειες – HealthyLiving.gr
Στέβια: Πιθανά οφέλη και παρενέργειες υγείας – Iatropedia
Πέντε πράγματα που δεν γνωρίζατε για τη στέβια (onmed.gr)
Στέβια: Τα υπέρ και τα κατά της κατανάλωσης (onmed.gr)