Σωματεία ΛΑΡΚΟ: 40 ημέρες για να φέρουμε τα πάνω κάτω

40 ημέρες για να φέρουμε τα πάνω κάτω.

 Ξεκινήσαμε.

Δραστηριότητες Σωματείων μέχρι 12/5/24.

Για την ανατροπή της απόφασης της κυβέρνησης για κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ και την ένταξη των εργαζομένων στα προγράμματα ανεργίας.

  

 •  2/4/24 Τρίτη 11.00 πμ πραγματοποιήθηκε κοινή συνεδρίαση των σωματείων της ΛΑΡΚΟ όπου με ομοψυχία και επιχειρηματολογία απορρίφθηκε το σχέδιο της Κυβέρνησης να κλείσει την ΛΑΡΚΟ και να πετάξει τους εργαζόμενους στα προγράμματα ανεργίας.
 1. 3/4/24 Τετάρτη 10.30 πμ πραγματοποιήθηκαν ΓΣ όπου με ομοφωνία, ομοψυχία και επιχειρηματολογία απορρίφθηκε το σχέδιο της Κυβέρνησης να κλείσει την ΛΑΡΚΟ και να πετάξει τους εργαζόμενους στα προγράμματα ανεργίας.
 2. 3/4/24 Τετάρτη 17.00 μμ πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο υπουργείο εργασίας όπου τα σωματεία  καταγγέλλοντας την στάση του υπουργείου απορρίψαμε το σχέδιο της Κυβέρνησης.
 3. 5/4/24 Παρασκευή στις 20.00 πμ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ από την οποία βγήκε Επιτροπή Αγώνα δίπλα στα σωματεία.
 4. 6/4/24 Σάββατο στις 18.00 μαθητές του γυμνασίου Λάρυμνας προσήλθαν για συζήτηση στο σωματείο εργαζομένων ΛΑΡΚΟ.
 5. 7/4/24 Κυριακή 12.00 μμ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τις τοπικές κοινότητες Λάρυμνας – Μαρτίνου – Μαλεσίνας – Ακραιφνίου – Κοκκίνου. Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο Δήμαρχος  Λοκρών και  αντιδήμαρχοι των δημοτικών ενοτήτων Ορχομενού και Λοκρών. Η σύσκεψη κατέληξε στην διεξαγωγή λαϊκών ενημερωτικών συγκεντρώσεων  σε κάθε χωριό με θέμα την ΛΑΡΚΟ.
 6. 7/4/24 Κυριακή 21.00 μμ  πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με  σωματεία και  φορείς της Λοκρίδας. Για την επιτυχία της απεργιακής συγκέντρωσης και της συναυλίας αλληλεγγύης με τους Γιώργο Νταλάρα και Φωτεινή Βελεσιώτου, την Τετάρτη 17/4/24 στις 12.30 στην παραλία της Λάρυμνας, βγήκε κοινό κάλεσμα από τους: Σωματεία εργαζομένων ΛΑΡΚΟ – Αγροτικός Σύλλογος Αταλάντης – Σωματείο Εργαζομένων ΕΖΑ – Σωματείο Εργαζομένων Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν.Φθιώτιδας – Συνδικάτο Γάλακτος  Τροφίμων και ποτών Ν. Φθιώτιδας – Συνδικάτο Μετάλλου Ν.Φθιώτιδας – Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαμίας – Σωματείο Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Αταλάντης –  Εμπορικός Σύλλογος Αταλάντης – Σωματείων – Σωματείο Συνταξιούχων Μαρτίνου – Σωματείο Συνταξιούχων Λάρυμνας – Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας – Αγροτικός Σύλλογος Αταλάντης – Σωματείο Χειριστών ΛΑΡΚΟ
 7. 8/4/24 Δευτέρα 10.00 πμ στα γραφεία του Σωματείου θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τις γυναίκες εργαζόμενες της ΛΑΡΚΟ και γυναίκες εργαζομένων.
 8. 9/4/24 Τρίτη 19.00 μμ στον κινηματογράφο Ίλιον του οικισμού ΛΑΡΚΟ σύσκεψη με εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές.
 9. 10/4/24 Τετάρτη 18.00 μμ πλατεία Λάρυμνας Λαϊκή συγκέντρωση.
 10. 11/4/24 Πέμπτη 9.30 πμ Δημαρχείο Μαλεσίνας Λαϊκή συγκέντρωση.
 11. 11/4/24 Πέμπτη 18.00 μμ  πλατεία Μαρτίνου Λαϊκή συγκέντρωση.
 12. 12/4/24 Παρασκευή 10.00 πμ περιοδεία στην Αταλάντη
 13. 12/4/24 Παρασκευή 20.00 μμ πλατεία Ακραιφνίου Λαϊκή συγκέντρωση.
 14. 13/4/24 Σάββατο 10.00 πμ περιοδία στην πόλη της Λαμίας και συνέντευξη τύπου στις 11.30 στην πλατεία Ελευθερίας.
 15. 13/4/24 Σάββατο 19.00 μμ πλατεία Κοκκίνου Λαϊκή συγκέντρωση.
 16. 14/4/24 Κυριακή 11.00 πμ στα γραφεία του Σωματείου συνεδρίαση διοικητικού συμβουλίου και επιτροπών αγώνα για έλεγχο και επίλυση τυχόν προβλημάτων.
 17. Δευτέρα 15/4/24 πρωί – απόγευμα αυτοκινητοπορεία στα χωριά γύρω από το εργοστάσιο.
 18. Τρίτη 16/4/24 πρωί απόγευμα αυτοκινητοπορεία στα χωριά γύρω από το εργοστάσιο.
 19. 17/4/24 Τετάρτη στις 12.30 μμ παραλία Λάρυμνας απεργία, απεργιακή συγκέντρωση και συναυλία αλληλεγγύης με τους Γιώργο Νταλάρα και Φωτεινή Βελεσιώτου.
 20. 17/4/24 Τετάρτη στις 12.30 μμ παραλία Λάρυμνας καθορισμός απεργιακής πρωτομαγιάτικης συγκέντρωσης.
 21. 18/4/24 Πέμπτη κοινή συνεδρίαση των σωματείων, εκτίμηση της κατάστασης, συζήτηση και πρόγραμμα δράσης για την επιτυχία της πρωτομαγιάτικης συγκέντρωσης.
 22. 1η Μάη Απεργία και απεργιακή συγκέντρωση.
 23. 2/5/24  κοινή συνεδρίαση των σωματείων, εκτίμηση της κατάστασης, συζήτηση και πρόγραμμα δράσης μέχρι τις 12/5/24

Κατά την διάρκεια του αγώνα το πρόγραμμα θα εμπλουτίζεται. Με ανακοινώσεις  μας και παρεμβάσεις στα ΜΜΕ θα σας κρατάμε ενήμερους.

Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε.

ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ

ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ  ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ

 

Κάλεσμα

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 

Συμμετέχουμε στην Πανελλαδική  Απεργία ενάντια στην ακρίβεια και την συρρίκνωση του εισοδήματος, για αυξήσεις στους μισθούς και μέτρα ανακούφισης.

Ενισχύουμε το μέτωπο «για να καπνίσει πάλι η τσιμινιέρα της ΛΑΡΚΟ».

Δεν θα επιτρέψουμε να ερημώσουν τα χωριά μας.

 

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 12.30 μ.μ  Παραλία Λάρυμνας

Απεργιακή συγκέντρωση και συναυλία αλληλεγγύης με τους:

Γιώργο Νταλάρα

Φωτεινή Βελεσιώτου

Η πανελλαδική απεργία στις 17/4 αποτελεί σταθμό για την αύξηση της πίεσης στην Κυβέρνηση και τους μεγαλοεργοδότες.

Σε αυτό τον σταθμό οι κάτοικοι της Λοκρίδας έχουμε την δική μας θέση, δίπλα και μαζί με ολόκληρη την Ελλάδα.

Απεργούμε και συμμετέχουμε στην απεργιακή συγκέντρωση για να:

 • Παρθούν ουσιαστικά μέτρα ενάντια στην ακρίβεια.
 • Αυξηθούν οι μισθοί και οι συντάξεις σε όλους τους κλάδους και τις κατηγορίες.
 • Υλοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων, όπως μείωση του κόστους παραγωγής, αποζημιώσεις για την απώλεια εισοδήματος λόγω της ακαρπίας ελιάς, αποζημιώσεις και μέτρα στο πρόβλημα της ασθένειας  της ευλογιάς.
 • Μέτρα ανακούφισης στους  βιοτέχνες, μαγαζάτορες, ελεύθερους επαγγελματίες, με αφορολόγητο τα 12.000 ευρώ και κατάργηση του νέου φορολογικού νόμου. Να σταματήσει η  έξω από κάθε λογική επιδίωξη κλεισίματος των καταστημάτων  στην Παραλία Θεολόγου στην Μαλεσίνα.

 

Παράλληλα με τα δίκαια αιτήματα του κάθε κλάδου, ο λαός της Λοκριδας, της Στερεάς και μεγάλα τμήματα εργαζομένων στην  χώρα μας, «έχει στραμμένα τα μάτια του»  στις εξελίξεις που διαδραματίζονται στην ΛΑΡΚΟ.

Ο αγώνας για ΛΑΡΚΟ ΑΝΟΙΧΤΗ είναι υπόθεση όλων μας.

Το μεγαλειώδες, συγκλονιστικό συλλαλητήριο στο υπουργείο οικονομικών στις 28/3/24,  που απέσπασε παράταση των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ μέχρι τις 12 Μαΐου 2024, «τσαλάκωσε» τα ψεύτικα επιχειρήματα που χρησιμοποιούνται από  την Κυβέρνηση για να κλείσει την ΛΑΡΚΟ και να πετάξει στα προγράμματα ανεργίας τους εργαζόμενους ερημώνοντας τις περιοχές μας.

Το σαρανταήμερο  η Κυβέρνηση θα προσπαθήσει να πάρει την αποδοχή των εργαζομένων, των περιοχών γύρω από την ΛΑΡΚΟ και όσων εκφράζουν την αλληλεγγύη στον τετράχρονο ηρωικό αγώνα. Την γραμμή της σε αυτή την βάση την χαράζει  την  επόμενη κιόλας ημέρα  του συλλαλητηρίου (29/3/2024) το υπουργείο οικονομικών, το οποίο  εξέδωσε δελτίο τύπου  στο οποίο  μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Σε δέσμη μέτρων που πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι την μεταβίβαση της ΛΑΡΚΟ, σταματά και τυπικά η λειτουργία της  και οι εργαζόμενοι που λάμβαναν μισθοδοσία χωρίς να εργάζονται, μεταφέρονται σε προγράμματα ανεργίας  γιατί αποτελούν αιμορραγία στον κρατικό προϋπολογισμό».

Η ενιαία απάντηση μας στο δελτίου τύπου του υπουργείο οικονομικών, είναι:

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΝΙΚΗ!

ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΚΑΠΝΙΣΕΙ ΠΑΛΙ Η ΤΖΙΜΙΝΙΕΡΑ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ!

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΑΓΩΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ!

ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΕΡΗΜΩΣΟΥΝ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΜΑΣ!

 ΕΧΟΥΜΕ 40 ΗΜΕΡΕΣ ΝΑ ΦΕΡΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ. 

«ΣΗΚΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΝΟ ΚΑΙ ΞΕΚΙΝΑΜΕ»! 

Το σχέδιο της Κυβέρνησης  για την ΛΑΡΚΟ απέτυχε. Σπαταλήθηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που ήταν αρκετά για να την εκσυγχρονίσουν, να την αναπτύξουν, να διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας, τον μόχθο των εργαζομένων, τον αυτοαπασχολούμενων μικροεργολάβων και αντί αυτού τη απαξίωσαν κλέβοντας παράλληλα όλους αυτούς που την κράτησαν ανοιχτή τόσα χρόνια.

Τα μοναδικά μεταλλεύματα νικελίου και κοβαλτίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και  το  μοναδικό εργοστάσιο που τα αξιοποιεί, συνολικής αξίας πάνω από 20 δισεκατομμύρια ευρώ, τα έδωσαν 6 εκατομμύρια, έναντι «πινακίου φακής», στην ΤΕΡΝΑ, σε τάχα «επενδύτη»,  η οποία  ως  παλιατζής «θέλει να  την κάνει σκραπ», λενε.

Τα υπουργεία μας έχουν ταράξει στα ψέματα και στην «λάσπη».

Όμως δεν πιάνουν.

Καλούμε τον πρωθυπουργό να τοποθετηθεί στα εξής:

 1. Το άρθρο 21 του ν.4664/2020,  που προβλέπει  την «λειτουργία της ΛΑΡΚΟ με όλους τους εργαζόμενους μέσα στην εργασία μέχρι την μεταβίβαση της στον νέο ιδιοκτήτη» (όπως έγινε και στον Σκαραμαγκά), δεν το εισηγήθηκαν, ούτε το ψήφισαν οι εργαζόμενοι. Η εφαρμογή του είναι στα πλαίσια της πραγματικής «δέσμης μέτρων» που έχει πάρει η Κυβέρνηση. Οι νόμοι δεν αλλάζουν με δελτία τύπου,   αλλάζουν με νόμους.
 2. Η κυβέρνηση χρέωσε τον κρατικό προϋπολογισμό 110 εκατομμύρια ευρώ για να  δώσει την ΛΑΡΚΟ 6 εκατομμύρια. Ο νέος ιδιοκτήτης θα γίνει δισεκατομμυριούχος και «το αντίτιμο  για την εθνική οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες» όπως ήταν το αφήγημα,  είναι να εξαφανιστούν 1600 άμεσες και 15.000 έμμεσες θέσεις εργασίας που κάλυπταν το κύκλο εργασιών της ΛΑΡΚΟ.
 3. Από  τον Μάρτιο του 2020 που μπήκε ειδικός διαχειριστής, μέχρι τον Αύγουστο του 2022 που η κυβέρνηση σταμάτησε την παραγωγή, η ΛΑΡΚΟ είχε εισπράξει από την πώληση της παραγωγής 350 εκατομμύρια, ενώ η μισθοδοσία των εργαζομένων για αυτό το χρονικό διάστημα αντιστοιχεί σε 50 εκατομμύρια. Είναι μέγα ψέμα ότι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ που με την εργασία τους έφεραν 350 εκατομμύρια έσοδα, τα 50 εκατομμύρια που αντιστοιχούν στην μισθοδοσία τους, δεν είναι από τα έσοδα και είναι από τον κρατικό προϋπολογισμό.
 4. Από τον Αύγουστο του 2022 που με Κυβερνητική απόφαση σταμάτησε η παραγωγή, μέχρι και σήμερα η μισθοδοσία των εργαζομένων αντιστοιχεί σε 20 εκατομμύρια, ενώ η ΛΑΡΚΟ έχει εισπράξει από πώληση προϊόντων και ρύπων 40 εκατομμύρια. Είναι μέγα ψέμα ότι η μισθοδοσία των εργαζομένων καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Από την πώληση των προϊόντων που έχουν παράξει πληρώνονται.
 5. Η  «οικονομική αιμορραγία στον κρατικό προϋπολογισμό» δεν είναι οι εργαζόμενοι, είναι το σχέδιο της κυβέρνησης. Το σχέδιο της Κυβέρνησης εκτίναξε το κόστος παραγωγής και χρειάστηκαν 110 εκατομμύρια ευρώ. Το σχέδιο της κυβέρνησης έσβησε τα καμίνια της ΛΑΡΚΟ με αποτέλεσμα  την διετία 2021 – 2022 που οι τιμές του νικελίου είχαν σταθεροποιηθεί στα ύψη,  η ΛΑΡΚΟ και κατεπέκταση ο κρατικός προϋπολογισμός να χάσει πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Τα προγράμματα ανεργίας που θέλει να μας πετάξει η Κυβέρνηση με Κοινή Υπουργική Απόφαση,   επιβαρύνουν με  56 εκατομμύρια ευρώ τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν να πληρώνονται από το ταμείο που έχει η ΛΑΡΚΟ και μέχρι την μεταβίβαση στον νέο ιδιοκτήτη,  με το ίδιο ταμείο, να γίνει  συντήρηση και επαναλειτουργία.

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ  διεκδικούν:

 • Να συντηρηθεί και  να επαναλειτουργήσει η ΛΑΡΚΟ με τα χρήματα που έχει στα ταμεία της.
 • Να μην υπάρξουν απολύσεις και να καταβληθεί ο κλεμμένος μόχθος.
 • Να σταματήσει η σπατάλη από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τα προγράμματα μπορούν να καλύψουν ανέργους. Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ έχουν δουλειά.
 • Τα παιδιά των παιδιών των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ να έχουν καθαρό μυαλό στην πιο κρίσιμη, περίοδο για αυτά (εξετάσεις).
 • Να μην μπουν σε περιπέτειες δεκάδες εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ που αντιμετωπίζουν σοβαρές ασθένειες και είναι σε προγραμματισμένη θεραπεία έχοντας βασιστεί στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

 Καλούμε τα αδέλφια, τους φίλους, τους συγγενείς, τους συμμαθητές τους συνταξιούχους, όλους αυτούς που μεγάλωσαν στα χωριά γύρω από την τσιμινιέρα της ΛΑΡΚΟ, που μεγάλωσαν μέσα στις εκρήξεις, την κάπνα την φωτιά και το σίδερο,  όπου και να βρίσκονται σήμερα, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, με πολύμορφες δράσεις, γράμματα μηνύματα κτλπ, στους χώρους δουλειάς τους, στον κοινωνικό τους κύκλο, με επισκέψεις στην ΛΑΡΚΟ, να εκφράσουν με όλους τους τρόπους την αλληλεγγύη τους.

Αυτοί μπορούν να καταλάβουν καλύτερα από όλους το δίκαιο και τίμιο αγώνα που διεξάγουμε 4 χρόνια τώρα και την αποφασιστικότητα μας να τον φτάσουμε, με οποιαδήποτε μορφή αγώνα και να χρειαστεί,  μέχρι την νίκη.  

Το έγκλημα αυτό δεν θα περάσει.

Την Τετάρτη 17/4/24, απεργούμε από τις δουλειές μας, φεύγουμε από το χωράφι, κλείνουμε τα μαγαζιά μας, τα σχολεία και συμμετέχουμε στην απεργιακή συγκέντρωση στην Λάρυμνα.

Για να καπνίσει πάλι η τσιμινιέρα της ΛΑΡΚΟ.

Καλή αντάμωση

Τα Διοικητικά Συμβούλια

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr
Click to Hide Advanced Floating Content