Σκουλήκι βρέθηκε στον εγκέφαλο ασθενούς

Ένα πρωτοφανές περιστατικό αντίκρισαν γιατροί στην Αυστραλία. Πιο συγκεκριμένα ανακάλυψαν ένα σκουλήκι οκτώ εκατοστών στον εγκέφαλο μίας ασθενούς από τη Νέα Νότια Ουαλία

Η 64χρονη εισήχθη για πρώτη φορά σε τοπικό νοσοκομείο κατά τα τέλη του Ιανουαρίου 2021. Είχε κοιλιακό άλγος και διάρροια για 3 εβδομάδες καθώς και συνεχή ξηρό βήχα, πυρετό και εφιδρώσεις. Το 2022 η ασθενής εμφάνισε συμπτώματα απώλειας μνήμης και κατάθλιψης με αποτέλεσμα να εισαχθεί σε νοσοκομείο της αυστραλιανής πρωτεύουσας της Καμπέρα, όπου κρίθηκε πως έπρεπε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.

Ο γιατρός μολυσματικών νοσημάτων Δρ Sanjaya Senanayake ανακάλυψε το σκουλήκι στον εγκέφαλο της ασθενούς και ζήτησε τη βοήθεια συναδέλφων του νευροχειρουργών για να αντιμετωπίσει την πρόκληση που έβρισκε μπροστά του. Σύμφωνα με δηλώσεις του ιδίου δεν υπήρξε αποτέλεσμα από τις αναζητήσεις που έκαναν ο Senanayake και οι συνάδελφοι του και έτσι απευθύνθηκαν σε εξωτερικούς ειδικούς οι οποίοι διεπίστωσαν πως το σκουλήκι ανήκει στο είδος Ophidascaris robertsi.

Πρόκειται για ένα στρογγυλό σκουλήκι που διαβιεί πολύ συχνά μέσα στους πύθωνες. Οι γιατροί εκτιμούν πως εισήλθε στον εγκέφαλο της ασθενούς όταν αυτή άγγιξε ή έφαγε κάποιο χόρτο. Σε κάθε περίπτωση η εν λόγω γυναίκα αποτελεί την πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση ανθρώπου ασθενούς εντός του οποίου εισβάλλει ένα Ophidascaris robertsi.

Clickable image
Clickable image
e-sterea-white

Η ενημέρωση στη Στερεά Ελλάδα

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr