Σεισμός: Χουλιάρας – «Είναι νωρίς να μιλάμε για κύριους σεισμούς»

Σεισμός στο Λεωνίδιο: Χουλιάρας στο Newsbomb.gr – «Είναι νωρίς να μιλάμε για κύριους σεισμούς»

Ο σεισμός των 4,8 Ρίχτερ στο Λεωνίδιο προκάλεσε ανησυχία στους κατοίκους της Αττικής και της Πελοποννήσου καθώς έγινε ιδιαίτερα αισθητός.

Ο σεισμός αυτός ήρθε μετά από μια σειρά μικρότερων σεισμών στον Αργολικό κόλπο. Για την ακολουθία αυτή αλλά και για το αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό μίλησε στο Newsbomb.gr o διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας.

«Ο σεισμός ήταν μεγέθους 4,8 Ρίχτερ 16 χιλιόμετρα του Λεωνιδίου σε απόσταση 101 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των Αθηνών σε θαλάσσιο χώρο» ανέφερε αρχικά ο κ. Χουλιάρας για το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης.

Σχετικά με τις προηγούμενες σεισμικές δονήσεις που έγιναν στον Αργολικό Κόλπο ο σεισμολόγος ανέφερε: «Υπάρχουν σεισμικές δονήσεις τις τελευταίες ημέρες στην ευρύτερη περιοχή και παρακολουθούμε το φαινόμενο. Είναι νωρίς να μιλάμε για κύριους σεισμούς. Παρακολουθούμε την ακολουθία των σεισμών που είναι σε εξέλιξη».
Σεισμός 4,8 Ρίχτερ στο Λεωνίδιο – Σεισμικές δονήσεις νωρίτερα στον Αργολικό Κόλπο

Σύμφωνα με την Αυτόματη Λύση από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών ο σεισμός ήταν μεγέθους 4,8 Ρίχτερ με επίκεντρο 16 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Λεωνιδίου στην Αργολίδα.

Μετά τα 4,8 Ρίχτερ ακολούθησαν τρεις ακόμα σεισμικές δονήσεις με τον Αργολικό Κόλπο να βρίσκεται στον «χορό» των Ρίχτερ. Οι σεισμοί ήταν μικρότεροι και μεγέθους 3.2, 2.5 και 2.7 Ρίχτερ.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας αλλά και νωρίς το πρωί της Τρίτης 16 Ιανουαρίου αισθητές σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν στη θαλάσσια περιοχή του Αργολικού Κόλπου κοντά σε Κρανίδι και Λεωνίδιο. Οι σεισμοί ήταν μεγέθους από 2.6 έως 3.3 Ρίχτερ.

Λέκκας: Πολύ νωρίς να ξέρουμε αν ο σεισμός στο Κρανίδι ήταν ο κύριος

Τη σεισμική ακολουθία που προηγήθηκε μέχρι τον σεισμό των 4,8 Ρίχτερ με επίκεντρο το Κρανίδι περιέγραψε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής, Ευθύμιος Λέκκας.

«Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν αυτός ο σεισμός ήταν ο κύριος», είπε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας, τονίζοντας ότι παρακολουθείται η σεισμική ακολουθία που επικρατεί στην περιοχή.

Γκανάς:«Η συγκεκριμένη περιοχή, ο Αργολικός Κόλπος, έχει μεγάλα ρήγματα»

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο σεισμολόγος Αθανάσιος Γκανάς τόνισε ότι το συγκεκριμένο ρήγμα είναι μεγάλο και μπορεί να δώσει μεγάλους σεισμούς, αλλά δεν υπάρχει ιστορικό για τη δραστηριότητα του συγκεκριμένου ρήγματος.

«Δεν είμαστε ακόμα σίγουροι ότι είναι ο κύριος σεισμός, πρέπει να περιμένουμε», πρόσθεσε ο κ. Γκανάς.

«Η συγκεκριμένη περιοχή, ο Αργολικός Κόλπος, έχει μεγάλα ρήγματα αλλά έχει αραιή σεισμικότητα. Επομένως θέλουμε λίγο χρόνο για να δούμε πώς θα εξελιχθεί» σημείωσε.

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr
Click to Hide Advanced Floating Content
Click to Hide Advanced Floating Content