Σαν σήμερα: Όταν στην Ελλάδα καθιερώθηκε η 35ετία και η σύνταξη στα 58

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης. Μετά από την πτώση της χούντας των συνταγματαρχών, ήρθε στην χώρα ως ελευθερωτής, κάνοντας το δημοψήφισμα που θα έκρινε αν το πολίτευμα της χώρας θα ήταν Βασιλευομένη ή Αβασίλευτη Δημοκρατία. Κέρδισε τις δυο πρώτες εκλογικές αναμετρήσεις, διατελώντας πρωθυπουργός από το 1974 μέχρι το 1980, φτάνοντας σχεδόν στα 14 χρόνια πρωθυπουργίας, μαζί με την περίοδο 1955-1963.

Το μεταπολιτευτικό του έργο ήταν βαρύ. Κατάφερε όμως να φέρει μια ομαλότητα, ρίχνοντας γέφυρες στην σχέση με την αριστερά, νομιμοποιώντας μάλιστα και το ΚΚΕ, μια κίνηση που αργότερα θεωρήθηκε πανέξυπνη από τους πολιτικούς αναλυτές. Επίσης υπέγραψε την συμφωνία ένταξης της Ελλάδας στην ΕΕ, κάτι που συζητείται ακόμα και σήμερα. Όταν κατάφερε να σταθεροποιήσει το αμιγώς πολιτικό τοπίο, στράφηκε στην κοινωνική πολιτική.

Μια από τις πιο σημαντικές μεταρρυθμιστικές του αποφάσεις, ήταν η καθιέρωση της 35ετιας στον εργασιακό τομέα, που έδινε σε όλους τους εργαζόμενους πλήρη σύνταξη στα 58 έτη. Ένας εργαζόμενος που πλήρωνε τις ασφαλιστικές του εισφορές για 35 χρόνια, μπορούσε να βγει στην σύνταξη στα 58, παίρνοντας όλο το ποσό που του αναλογούσε. Αν πάλι, έβγαινε νωρίτερα, θα έπαιρνε μεν μειωμένη σύνταξη, αλλά η μείωση αυτή θα ήταν αρκετά μικρή.

Η μεταρρύθμιση χαρακτηριστικέ «ανθρώπινη», με τους μεταγενέστερους να συγχέουν τον συγκεκριμένο νόμο, με την καθιέρωση των «ανθρώπινων συνθηκών εργασίας» στην Ελλάδα. Ο νόμος αυτός έμελλε να κρατήσει για περίπου 37 χρόνια…

Τον Οκτώβριο του 2015, ύστερα από 6 (γεμάτα) χρόνια κρίσης και τις πιέσεις των δανειστών, τα όρια ηλικίας αλλάζουν. Η πλήρης σύνταξη καθιερώνεται στα 62 έτη, που σταδιακά θα αυξάνεται μέχρι 2022, όπου θα φτάσει στα 67 έτη. Επιπρόσθετα, η σύνταξη στα 62 είναι πλήρης ύστερα από 40 έτη ασφάλισης, ενώ στα 67 θεμελιώθηκε η μειωμένη ή πλήρης σύνταξη για εργαζόμενους με 15 ή περισσότερα χρόνια ασφάλισης.

Σύμφωνα με το νέο ασφαλιστικό της τωρινής κυβέρνησης, μέχρι το 2024, το όριο ηλικίας θα ανέβει στα 68 έτη, ενώ για σύνταξη στα 62 ίσως δεν αρκούν πλέον ούτε τα 40 χρόνια εργασίας. Επιπλέον, σύμφωνα με την αναλογιστική μελέτη του νομοσχεδίου, το όριο ηλικίας θα ανεβαίνει σταδιακά και θα φτάσει τα 72 έτη τις επόμενες δεκαετίες.

Ο εργασιακός νόμος του Κωνσταντίνου Καραμανλή, διατηρήθηκε σχεδόν για 4 δεκαετίες, ακόμα και με τις εναλλαγές των κυβερνήσεων, αφού από την πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας θεωρήθηκε δίκαιος. Ωστόσο, πλέον δεν ισχύει και το ερώτημα που προκύπτει είναι αν και κατα πόσο τα νέα όρια είναι κι αυτά δίκαια για τους εργαζόμενους.

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr
Click to Hide Advanced Floating Content