Πύλος: Στη Μαλακάσα οι διασωθέντες – Συγκλονίζει το ηχητικό ντοκουμέντο

Στον εισαγγελέα Καλαμάτας οδηγήθηκαν οι εννέα συλληφθέντες από το ναυάγιο στην Πύλο. Οι άνδρες με καταγωγή από την Αίγυπτο θεωρούνται ύποπτοι ως μέλη κυκλώματος διακινητών και έχουν συλληφθεί από το Λιμενικό Σώμα.

Στόχος των αρχών ήταν να επισπεύσουν τη διαδικασία των ανακρίσεων έτσι ώστε να καταφέρουν να εντοπίσουν ποιοι από τους 104 που έχουν διασωθεί είναι πιθανό να εμπλέκονται στο κύκλωμα διακίνησης. Αυτό γιατί θέλουν να έχουν ολοκληρώσει τα προβλεπόμενα, πριν αρχίσει η μεταφορά των μεταναστών στη δομή της Μαλακάσας, όπου και θα φιλοξενηθούν το επόμενο διάστημα.

Την ίδια ώρα, μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στη Μεσόγειο η οποία συνέβη στα ανοικτά της Πύλου, όπου ναυάγησε το αλιευτικό στο οποίο σύμφωνα με μαρτυρίες επέβαιναν περισσότεροι από 700 μετανάστες, συγκλονίζει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και όλο τον πλανήτη. Το τελευταίο 24ωρο δεν έχει βρεθεί κανένας επιζών και οι άνδρες του Λιμενικού ανασύρουν μόνο πτώματα από τη θάλασσα. Ο αριθμός των αγνοούμενων είναι τεράστιος, ενώ συγγενείς ανθρώπων που επέβαιναν στο αλιευτικό σπεύδουν στην Καλαμάτα αναζητώντας τους δικούς τους ανθρώπους.

Το παράνομο κύκλωμα, στο οποίο ενδέχεται να ανήκουν οι συλληφθέντες, πιθανολογείται πως είχε οργανώσει το ταξίδι του μοιραίου αλιευτικού. Το σκάφος φέρεται εν τέλει να ξεκίνησε από την Αίγυπτο, όντας παντελώς άδειο. Στη συνέχεια, σταμάτησε στο Τομπρούκ της Λιβύης όπου και «στοίβαξε» τους ανθρώπους για να ξεκινήσει για την Ιταλία. Στη διαδρομή συνέβη το μοιραίο.

Συγκλονίζει το ηχητικό ντοκουμέντο λίγα λεπτά πριν την τραγωδία στην Πύλο – Το «ταξίδι του θανάτου»

Όπως φάνηκε και από τις φωτογραφίες που ήρθαν στη δημοσιότητα στο πλοίο ήταν εκατοντάδες άνθρωποι στοιβαγμένοι σαν τσουβάλια, χωρίς σωσίβια. Γυναίκες και παιδιά που ήταν κλεισμένοι στα αμπάρια δεν πρόλαβαν καν να καταλάβουν τι συνέβη.

Η έκταση της φρίκης φαίνεται και στο ηχητικό ντοκουμέντο του MEGA από συνομιλία ακτιβίστριας με έναν από τους επιβάτες. Είναι η ακτιβίστρια Ναουάλ Σούφι που προσπαθεί να ηρεμήσει έναν από τους επιβάτες.

Γύρω στις 01.25 – 01.52 τα ξημερώματα της Τετάρτης ο επιβάτης επικοινώνησε με την ακτιβίστρια και της ζήτησε βοήθεια, εκφράζοντας τον φόβο του ότι θα βουλιάξουν.

Ακτιβίστρια: Όλα θα πάνε καλά, μην πηγαίνετε ούτε αριστερά ούτε δεξιά, περιμένετε εκεί μέχρι να έρθει βοήθεια.

Επιβάτης: Δε θέλουμε να τουμπάρει το πλοίο.

Ακτιβίστρια: Θα έρθει το καράβι να σας φέρει νερό, αλλά προσέξτε εάν πάτε όλοι προς ένα μέρος, το καράβι θα τουμπάρει.

Σε άλλη επικοινωνία αναφέρεται:

Πρόσφυγας: Ένας άνθρωπος από το καράβι μου, λέει ότι 6 άτομα έχουν πεθάνει.

Ακτιβίστρια: Οι 6 άνθρωποι είναι ηλικιωμένοι ή βρέφη;

Πρόσφυγας: Δεν ξέρω.

Ακτιβίστρια: Εντάξει. Θεέ μου. Άσε με να μιλήσω με τον κυβερνήτη. Θα πρέπει να ηρεμήσουν, να μην αναπτύσσουν ταχύτητα γιατί το καράβι θα ντελαπάρει. Από εσένα θέλω το εξής, να με ενημερώνετε τι γίνεται. Να μου στέλνεις μήνυμα ή να με παίρνεις τηλέφωνο.

Κατά τη διάρκεια της ίδιας επικοινωνίας, η γυναίκα τούς δίνει οδηγίες.

Ακτιβίστρια: Ένας ή δύο ή τρεις μόνο θα παίρνουν το νερό ή τα σωσίβια και όλοι οι υπόλοιποι θα παραμείνετε στις θέσεις σας. Με κατάλαβες; Είμαι σίγουρη ότι θα σας εντοπίσουν και θα σας σώσουν. Κάντε υπομονή αυτό δε θα γίνει άμεσα, αλλά θα έρθουν.


9 ύποπτοι συνελήφθησαν για την εκατόμβη νεκρών

Η εκατόμβη νεκρών στη Μεσόγειο συγκλονίζει. Όσο περνούν οι ώρες, οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων λιγοστεύουν. Οι σοροί των άτυχων μεταναστών μεταφέρθηκαν από το λιμάνι της Καλαμάτας στο νεκροτομείο της Αθήνας για να ακολουθήσει η επώδυνη διαδικασία αναγνώρισης των θυμάτων.

Αντίστοιχα και στο λιμάνι της Καλαμάτας συνεχίζεται η αγωνιώδης προσπάθεια συγγενών και φίλων να βρουν σημάδια ζωής των δικών τους ανθρώπων.

Στο μεταξύ, έγινε η προανάκριση στο λιμεναρχείο της Καλαμάτας, ενώ μέχρι στιγμής 9 άτομα έχουν περάσει από τη διαδικασία ως ύποπτοι και συνελήφθησαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για Αιγύπτιους που φέρονται ως ύποπτοι για διακίνηση. Πριν από λίγη ώρα ο επικεφαλής της Frontex, Χανς Λάιτενς βρέθηκε στο Λιμεναρχείο της Καλαμάτας προκειμένου να ενημερωθεί για τις έρευνες.

«Είμαι εδώ για να κατανοήσω καλύτερα τι συνέβη και τον ρόλο της Frontex. Είμαι εδώ επίσης για να εκφράσω την αλληλεγγύη μου και τη βοήθειά μου στους Έλληνες συναδέλφους που έκαναν ό,τι περισσότερο μπορούσαν για να σώσουν ζωές» είπε ο κ. Λάιτενς. Όπως είπε η καρδιά του είναι με τα θύματα και τις οικογένειές του ενώ τόνισε ότι μόλις έμαθε για το δυστύχημα άλλαξε το πρόγραμμα του για να έρθει στην Καλαμάτα. «Είναι ένα φρικτό γεγονός», σημείωσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου μεταξύ των 104 διασωθέντων από το ναυάγιο της Πύλου υπάρχουν και 6-8 ασυνόδευτοι ανήλικοι οι οποίοι θα μεταφερθούν μαζί με τους υπόλοιπους διασωθέντες στη δομή της Μαλακάσας.

Εκεί θα παραμείνουν για μια ή δύο νύχτες και στη συνέχεια θα μεταφερθούν σε άλλες δομές για ανηλίκους. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες πρόκειται για ανήλικους άνω των 16 ετών.


Καταρρέουν οι συγγενείς επιβαινόντων στο «σαπιοκάραβο του τρόμου»

Συνεχώς καταφθάνουν συγγενείς επιβαινόντων στο Λιμάνι της Καλαμάτας ψάχνοντας εναγωνίως τους δικούς τους ανθρώπους που βρίσκονταν στο αλιευτικό πλοίο που ναυάγησε στα ανοιχτά της Πύλου.

Άνθρωποι από Ιταλία, Αίγυπτο και άλλες χώρες βρίσκονται στο λιμάνι της Καλαμάτας, ψάχνοντας πληροφορίες που θα τους βοηθήσουν να εντοπίσουν τους συγγενείς τους, μεταξύ των διασωθέντων.

Ο Κασίμ Αμπουζίντ έφτασε από τη Γερμανία και μαζί με έναν φίλο του σήμερα το μεσημέρι βρέθηκε στο λιμάνι της Καλαμάτας αναζητώντας τη γυναίκα του κι άλλους 6 συγγενείς του που επέβαιναν στο πλοίο. Διασχίζοντας τον δρόμο προς το χώρο όπου διαμένουν οι διασωθέντες μετανάστες πλησίαζε στις χαραμάδες μήπως και καταφέρει να βρει κάποιον από τους αγνοούμενους οικείους του, ενώ έδειχνε και φωτογραφία της γυναίκας του μήπως και την έχει δει κάποιος. Συνομιλώντας με στελέχη του Λιμενικού Σώματος του επετράπη η είσοδος στον χώρο, ώστε να ψάξει μέσα μήπως τυχόν έβρισκε τη σύζυγό του. Όπως ανέφερε η γυναίκα του πήγαινε στην Ιταλία, ενώ σε επικοινωνία που είχε μαζί της του είχε πει ότι στο αλιευτικό πλοίο βρίσκονταν άλλες 20 γυναίκες, οι περισσότερες από τις οποίες ήταν στα αμπάρια.

Ο Άφταμπ ζει στην Αγγλία και είναι από το Πακιστάν και όπως λέει βρήκαν έναν συγγενή τους, αλλά αναζητούν ακόμη άλλα 4 άτομα. «Θέλουμε να μάθουμε που είναι ο υπόλοιπος κόσμος», ανέφερε.

Τις τελευταίες ώρες αυξάνεται ο αριθμός των συγγενών και μαζί και η αγωνία για την τύχη των οικείων τους. Άλλοι συνοδεύονται από φίλους τους και άλλοι μόνοι τους, ακολουθώντας όμως την ίδια διαδικασία. Στέκονται στα κιγκλιδώματα που έχουν τοποθετηθεί, συνομιλούν με τις αρμόδιες αρχές, οι οποίοι σημειώνουν τα στοιχεία τους αφήνοντας κάποιους να περάσουν μήπως και αναγνωρίσουν το άτομο που αναζητούν.

© 2023 – E-Sterea.gr

Click to Hide Advanced Floating Content
Click to Hide Advanced Floating Content
e-sterea.gr