Ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Βοιωτίας

Το παρόν κείμενο αποτελεί ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Βοιωτίας, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 13 Φλεβάρη στο Γ.Ν. Θήβας.

Εδώ και μήνες έχει διαμορφωθεί οξύτατο πρόβλημα στην στελέχωση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), το οποίο είναι ανεξάρτητο και αυτόνομο τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Θήβας. Το Τμήμα λειτουργεί με καλυμμένες τις δύο οργανικές θέσεις (εκ των οποίων ο ένας γιατρός έχει μετακινηθεί), επιπλέον ένα γιατρό χωρίς καν να έχει οργανική θέση στο ΤΕΠ και άλλη μία γιατρό η οποία καλύπτει ορισμένες εφημερίες με μπλοκ παροχής υπηρεσιών. Παρά το ότι εδώ και σχεδόν ένα έτος είναι κενές άλλες δύο θέσεις ιατρών στο ΤΕΠ, μόλις πρόσφατα προκηρύχθηκε μόνο η μία (!!!). Η υπάρχουσα κατάσταση σημαίνει ότι αρκετές ημέρες κατά το πρωινό ωράριο δεν υπάρχει ιατρός ειδικός να καλύπτει τη λειτουργία του ΤΕΠ, ενώ είναι πιθανό αυτό να ξεκινήσει να σημαίνει και αδυναμία κάλυψης των εφημεριών του Τμήματος.

Παράλληλα, οξύ πρόβλημα αντιμετωπίζει και η στελέχωση της Παθολογικής Κλινικής, δηλαδή της κλινικής με τους περισσότερους (κατά πολύ) νοσηλευόμενους ασθενείς, που έχει επιπλέον στην ευθύνη της και δεύτερο τμήμα, δηλαδή το τμήμα covid. Λειτουργεί με τέσσερις γιατρούς (εκ των οποίων οι τρεις μόνιμοι), καθώς άλλοι δύο γιατροί απουσιάζουν, κάτι που οδηγεί σε συνεχείς υπερεφημερεύσεις των γιατρών επί μήνες, αλλά και τεράστιο φόρτο εργασίας εν μέσω έξαρσης των ιογενών λοιμώξεων (γρίπη, covid, κ.α.). Ωστόσο, αντίστοιχο πρόβλημα έχει διαμορφωθεί και στη Χειρουργική Κλινική, η οποία λειτουργεί με 3 γιατρούς, με αποτέλεσμα (παρά τις υπεράριθμες εφημερίες των υπαρχόντων γιατρών) να μην εφημερεύει χειρουργός ορισμένες ημέρες του μήνα.

Διαμαρτυρόμαστε, διότι πάρα τις επανειλημμένες ενημερώσεις, για όλα τα παραπάνω, της Διοίκησης του Νοσοκομείου και της ΥΠΕ, δεν έχει παρθεί μέχρι στιγμής το παραμικρό ουσιαστικό μέτρο για να επιλυθούν αυτά τα σοβαρά προβλήματα, συνεχίζοντας μια κατάσταση

που υποβαθμίζει τη συνολική λειτουργία του Νοσοκομείου. Δηλαδή δεν υπάρχει προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων, αλλά μόνο με το σταγονόμετρο και με μεγάλες καθυστερήσεις.

Αντίθετα, κατά τα κενά πρωινά ωράρια εκλήθησαν οι ειδικευόμενοι της Παθολογικής Κλινικής να καλύπτουν τη λειτουργία του ΤΕΠ, ακόμα κι αν αυτό αφορά γιατρούς που μόλις αποφοίτησαν από τη σχολή και έχουν κάνει δύο μήνες ειδικότητα! Κάτι που μετακυλίει αντικειμενικά την εξέταση των ασθενών του ΤΕΠ καταρχήν στους ειδικούς παθολόγους αλλά και σε γιατρούς άλλων ειδικοτήτων. Για παράδειγμα, θα πρέπει ο χειρουργός να διακόψει το χειρουργείο για να δει το τροχαίο στο ΤΕΠ ή ο παθολόγος να διακόψει την επίσκεψη στην κλινική για να δει την πνευμονία στο ΤΕΠ. Προφανώς και η πρόσφατη μετακίνηση ειδικευόμενων της Παθολογικής Κλινικής για τη δήθεν κάλυψη των αναγκών του Τ.Ε.Π., απλά «ψευτομπαλώνει» μια τρύπα και συγχρόνως αφήνει σημαντικό κενό στην κλινική από όπου μετακινούνται, εν προκειμένω από την Παθολογική.

Θεωρούμε απαράδεκτο και προσβλητικό αυτό το καθεστώς για την προσπάθεια και τον κόπο που οι γιατροί του νοσοκομείου καταβάλλουμε για να παρέχουμε όσο καλύτερη ιατρική περίθαλψη μπορούμε στους ασθενείς μας. Θεωρούμε επικίνδυνη αυτή την κατάσταση, μιας και προφανώς οποιοσδήποτε γιατρός καλείται συγχρόνως να ασχολείται με δύο ή και τρία τμήματα, φλερτάρει ανά πάσα στιγμή με το ιατρικό λάθος. Δηλώνουμε την πλήρη αντίθεσή μας στη λειτουργία ολοένα και περισσότερων τμημάτων του Νοσοκομείου με επισφαλείς και επικίνδυνους για τους ασθενείς όρους.

Δεν είμαστε διατεθειμένοι να παρακολουθούμε αδιαμαρτύρητα την πορεία διαρκούς υποστελέχωσης και υποβάθμισης του Νοσοκομείου, ώστε σαν ώριμο φρούτο (μιας και ξεκίνησε ο σχεδιασμός συγχωνεύσεων υπηρεσιών στην πόλη) να έρθει το αίτημα “αφού δεν λειτουργεί, ας κλείσει”. Διεκδικούμε την πλήρη στελέχωσή του με μόνιμο ιατρικό (αλλά και νοσηλευτικό και λοιπό) προσωπικό και την ταυτόχρονη προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων, χωρίς γραφειοκρατικές καθυστερήσεις. Διεκδικούμε τη συνολική ενίσχυσή του, ώστε να προσφέρει δημόσιες, δωρεάν και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, που να καλύπτουν τις ανάγκες του πληθυσμού της περιοχής μας.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ

ΠΕΜΠΤΗ 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr
Click to Hide Advanced Floating Content