Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Λιβαδειάς για το πρωτοδικείο Λιβαδειάς

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΛΕΒΑΔΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο Λεβαδέων μετά από διευρυμένη έκτακτη συνεδρίασή του  κατά την οποία παραστάθηκαν οι βουλευτές του νομού μας, ο Αντιπεριφερειάρχης, κ. Ντασιώτης Γιώργος, η θεματική Αντιπεριφερειάρχης, κ. Παπαθωμά Φανή, οι Δήμαρχοι των Δήμων Ορχομενού και Αλιάρτου – Θεσπιών, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Λιβαδειάς και εκπρόσωποι φορέων και θεσμών της πόλης μας, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 2024, αποφάσισε ομόφωνα την έκδοση ψηφίσματος, σχετικά με την αναμόρφωση του Δικαστικού Χάρτη που αφορά στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας.

Σύμφωνα με το Σχέδιο Αναμόρφωσης του Δικαστικού Χάρτη, προτείνεται σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα να παραμείνει ένα Μητροπολιτικό Πρωτοδικείο και τα υπόλοιπα της αυτής Περιφερειακής Ενότητας να μετατραπούν σε Περιφερειακά Πρωτοδικεία. Στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας, όπου λειτουργούν δύο Πρωτοδικεία, Λιβαδειάς και Θήβας, προτείνεται η αναβάθμιση ενός εκ των δύο ως Μητροπολιτικού Πρωτοδικείου και η υποβάθμιση του έτερου ως Περιφερειακού Πρωτοδικείου με περιορισμένες αρμοδιότητες.

Το Δημοτικό Συμβούλιο εκφράζει τις έντονες και εύλογες αμφιβολίες του για την σκοπιμότητα και την αποτελεσματικότητα των προβλέψεων και προτάσεων του υπό διαμόρφωση Δικαστικού Χάρτη, ο οποίος ενοποιεί Δικαστήρια, με σκοπό την ταχύτερη (;) και οικονομικότερη (;) απονομή της Δικαιοσύνης.

Εκφράζει την διαφωνία του με την αναμόρφωση του Δικαστικού Χάρτη στην Περιφερειακή Ενότητα της Βοιωτίας, καθόσον κατ’ εξαίρεση μπορούν να λειτουργήσουν απρόσκοπτα και τα δύο Πρωτοδικεία, Λιβαδειάς και Θήβας, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών και της υπαγωγής τους σε διαφορετικά Εφετεία.

Υποστηρίζει πλήρως την επιχειρηματολογία του Δικηγορικού Συλλόγου Λιβαδειάς και του συλλόγου των Δικαστικών Υπαλλήλων της Περιφέρειας του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς, σχετικά με τους λόγους λειτουργίας του Μητροπολιτικού Πρωτοδικείου στην Λιβαδειά.

Εκφράζει, την πεποίθηση ότι δεν νοείται και είναι πέραν πάσης λογικής (διοικητικής, νομικής, πολιτικής και ηθικής) το μοναδικό Μητροπολιτικό Πρωτοδικείο να βρίσκεται σε άλλη πόλη, εκτός της πρωτεύουσας και έδρας της Περιφερειακής Ενότητας, που είναι και το βασικό κριτήριο, όπως προκύπτει τουλάχιστον από το πόρισμα της Επιτροπής. Στην πόλη της Λιβαδειάς εδρεύουν όλες οι διοικητικές υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας, ενώ στην αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου της, υπάγονται τέσσερις Δήμοι (Λιβαδειάς, Ορχομενού, Αλιάρτου – Θεσπιέων και Διστόμου – Αράχωβας – Αντίκυρας) με πληθυσμό πολύ μεγαλύτερο από αυτόν της περιφερείας του Πρωτοδικείου Θήβας. Επιπροσθέτως στην αρμοδιότητα του υπάγονται όλες οι διαφορές που προκύπτουν από τις ιδιοκτησίες σε ολόκληρο το Κωπαϊδικό Πεδίο.

Τέλος, το Δημοτικό Συμβούλιο, δηλώνει ότι βρίσκεται σε επαγρύπνηση για την με κάθε μέσο διεκδίκηση του δίκαιου αιτήματος της πόλης για παραμονή της έδρας του Μητροπολιτικού Πρωτοδικείου στην πόλη της Λιβαδειάς.

 

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr
Click to Hide Advanced Floating Content
Click to Hide Advanced Floating Content