Καμπανάκι για επικίνδυνο αλεύρι
Πρόκειται για το Βιολογικό αλεύρι teff (Organic teff flour) της εταιρείας BauckHof GmbH από την περιοχή του Uelzen το οποίο εξάγεται και στην Ελλάδα.
Στις 22 ανέρχονται οι χώρες που ενημερώθηκαν μέσω της Ευρωπαϊκής πύλης έγκαιρης ειδοποίησης RASFF για επικίνδυνο αλεύρι που παράγεται στην Γερμανία, με πρώτη ύλη από την Ολλανδία, και περιέχει υψηλή ποσότητα σε αλκαλοειδή τροπανίου. Το αλεύρι εξάγεται σε 22 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Η Πύλη ενημέρωσης RASFF χαρακτηρίζει τον κίνδυνο για τους καταναλωτές σοβαρό.
Τα αλκαλοειδή τροπανίου είναι μια κατηγορία αλκαλοειδών, δηλαδή οργανικών ενώσεων αζώτου που απαντώνται κυρίως στα φυτά και μπορούν να είναι δηλητηριώδη. Μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα όπως θολή όραση, διεσταλμένες κόρες, ξηροστομία, αίσθημα παλμών, ναυτία, πονοκεφάλους, υπνηλία και κόπωση.
Στο προϊόν εντοπίστηκε μεγάλη ποσότητα αλκαλοειδών τροπανίου: ατροπίνη 190,4 μg/kg με ανώτατο επιτρεπτό όριο 5,0 μg/kg και Σκοπολαμίνη 60,2 μg/kg με όριο 5,0 mg/kg ‘
Πρόκειται για το Βιολογικό αλεύρι teff (Organic teff flour) της εταιρείας BauckHof GmbH από την περιοχή του Uelzen. Το Teff, γνωστό και ως νάνο κεχρί, είναι ο μικρότερος κόκκος δημητριακών στον κόσμο. Θεωρείται εναλλακτική λύση δημητριακών χωρίς γλουτένη, είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και δεν ανεβάζει τον γλυκαιμικό δείκτη. Το αλεύρι teff είναι σχετικά ακριβό.
Πολλές χώρες εξέδωσαν ειδοποιήσεις προς τους καταναλωτές να μην το αγοράζουν ή να το επιστρέψουν στα καταστήματα. Στην χώρα μας πωλείται από πολλά καταστήματα βιολογικών προϊόντων καθώς και διαδικτυακά.
Το επικίνδυνο αλεύρι εξάγεται από τη Γερμανία σε Ελλάδα, Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Βοσνία, Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Δανία, Ουγγαρία Λιθουανία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία και Ελβετία.
Υπενθυμίζεται ότι και τον Ιούλιο του 22 οι αρχές ασφάλειας τροφίμων της Γαλλίας, του Βελγίου και του Λουξεμβούργου ανακοίνωσαν αρκετές ανακλήσεις τροφίμων, κυρίως σνακ και πατατάκια, λόγω παρουσίας αλκαλοειδών τροπανίου.
Στο συγκεκριμένο προϊόν ανιχνεύτηκαν αλκαλοειδή του τροπανίου σε επίπεδα πολύ υψηλότερα (190.4μg/kg ατροπίνη και 60.2μg/kg σκοπολαμίνη) από τα ανώτατα επιτρεπόμενα νομοθετικά όρια*. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης σοβαρών συμπτωμάτων στους καταναλωτές όπως ναυτία, υπνηλία και γενικότερη κατάπτωση. Άλλα προϊόντα που έχουν εντοπιστεί με τους εν λόγω επιμολυντές είναι διάφορα σνακ δημητριακών, πατατάκια, κοκ.
Τα εργαστήρια της TÜV AUSTRIA LABS είναι τα πρώτα διαπιστευμένα στην Ελλάδα για τον προσδιορισμό του συνόλου των αλκαλοειδών της πυρρολιζιδίνης και εκτελούν αναλύσεις για όλες τις κατηγορίες (αλκαλοειδή του τροπανίου, ερυσιβώδους όλυρας, αλκαλοειδή του οπίου, γλυκοαλκαολοειδή, κυανυούχα).
*Για τα ανώτατα όρια της νομοθεσίας μπορείτε να ανατρέξετε στους παρακάτω ευρωπαϊκούς κανονισμούς:
Ε.Κ. 2020/2040 για τα αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης (pyrrolizidine alkaloids)
E.K. 2021/1408 για τα αλκαλοειδή του τροπανίου (atropine/scopolamine)
Ε.Κ. 2021/1399 για τα αλκαλοειδή ερυσιβώδους όλυρας (ergot/sclerotia)
Ε.Κ. 2022/1364 για τα κυανογόνα γλυκοσίδια (hydrocyanic acid) και τις συστάσεις της Ε.Ε. 2022/561 για τα γλυκοσίδια (solanine/chaconine)
Πηγή: RASFF