Που θα χτυπήσει η νέα κακοκαιρία: Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ και για την Δευτέρα

Μέχρι το πρωί της Κυριακής θα διατηρηθούν τα φαινόμενα αυτής της κακοκαιρίας, ενώ από το απόγευμα θα ξεκίνησει το… νέο κύμα: Πού θα «χτυπήσει» Κυριακή και Δευτέρα, οι προγνώσεις της ΕΜΥ και του Μeteo.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για το υπόλοιπο του Σαββάτου 11/11 αναμένονται βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα είναι ισχυρότερες στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά και στο Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο.

Πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει κυρίως στην Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη και στο Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο. Βροχές και ενδεχομένως καταιγίδες θα σημειωθούν και στους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης έως το μεσημέρι.

Μετά το απόγευμα τα φαινόμενα θα περιοριστούν κυρίως στα ανατολικά της Θράκης, στο Ανατολικό Αιγαίο και στις Κυκλάδες, ενώ σποραδικές βροχές θα σημειωθούν και στα ορεινά της Πίνδου, της Δυτικής Στερεάς και της Πελοποννήσου.

Οι νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο και οι δυτικοί άνεμοι στο Ιόνιο θα φτάσουν κατά τόπους τα 7 μποφόρ όμως σταδιακά έως το βράδυ θα γίνουν δυτικοί έως 5-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 20-22 °C στα βόρεια και δυτικά ηπειρωτικά, στο Ιόνιο και στο Βόρειο Αιγαίο και τους 22-24 °C στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και στο υπόλοιπο Αιγαίο. Μόνο στην Κρήτη θα φτάσει κατά τόπους τους 26-28 °C.

Στον σχετικό χάρτη παρουσιάζεται ο αθροιστικός υετός που αναμένεται έως το βράδυ του Σαββάτου 11/11.

ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης για το Σάββατο 11/11, κατατάσσεται στην Κατηγορία 3 (Σημαντική).

Κατά τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου 11/11 προς Κυριακή 12/11 αναμένονται βροχές και καταιγίδες κυρίως στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ενώ σποραδικές βροχές θα σημειωθούν στα ορεινά της Πίνδου και της Δυτικής Στερεάς. Από το μεσημέρι της Κυριακής 12/11 τα φαινόμενα θα εντοπίζονται κυρίως στο Ιόνιο, στην Ήπειρο, στη Δυτική Στερεά και στη Μακεδονία. Οι άνεμοι δεν θα ξεπερνούν τα 5-6 μποφόρ ενώ η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή.

Το νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ: Πού θα χτυπήσει η νέα κακοκαιρία

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 09-11-2023, επικαιροποιήθηκε και πάλι το μεσημέρι του Σαββάτου σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

Α. Σήμερα Σάββατο (11-11-23) ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

α. Μέχρι νωρίς το απόγευμα στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τα δυτικά και τα νότια τμήματα της Πελοποννήσου, τα Κύθηρα, την κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

β. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου (κυρίως περιοχή Λέσβου, Χίου και από το απόγευμα Σάμου).

γ. Στα Δωδεκάνησα από το βράδυ μέχρι τις πρωινές ώρες της Κυριακής (12-11-23).

Β. Άνεμοι νοτίων διευθύνσεων εντάσεως 8 μποφόρ θα πνέουν τοπικά στο Αιγαίο μέχρι τις πρώτες βραδινές ώρες του Σαββάτου (11-11-23).

Γ. Επισημαίνεται πως από το βράδυ της Κυριακής (12-11-23) νέο καιρικό σύστημα από τα βορειοδυτικά με ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσει αρχικά τη δυτική Ελλάδα και βαθμιαία τη Δευτέρα (13-11-23) την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και το ανατολικό Αιγαίο.

Συγκεκριμένα θα επηρεαστούν:

α. Από τις βραδινές ώρες της Κυριακής (12-11-23) μέχρι τις πρωινές ώρες της Δευτέρας (13-11-23) το βόρειο Ιόνιο και η Ήπειρος.

β. Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας (13-11-23) μέχρι το μεσημέρι το νότιο Ιόνιο, η δυτική Στερεά, η δυτική και η νότια Πελοπόννησος, τα Κύθηρα και πιθανώς η δυτική Κρήτη.

γ. Από τις προμεσημβρινές ώρες της Δευτέρας (13-11-23) μέχρι τις πρώτες βραδινές ώρες η Θράκη, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και πιθανώς πρόσκαιρα οι Κυκλάδες και η ανατολική Μακεδονία.

δ. Από το απόγευμα της Δευτέρας (13-11-23) μέχρι αργά τη νύχτα τα Δωδεκάνησα.

Πού έπεσε η περισσότερη βροχή

Σημαντικές βροχές και καταιγίδες σημειώθηκαν από την αρχή του εικοσιτετραώρου έως το πρωί του Σαββάτου 11/11, κατά κύριο λόγο στα βόρεια, δυτικά και νότια ηπειρωτικά και στο Ιόνιο.

Τo μεγαλύτερο ύψος βροχής καταγράφηκε στη Αγία Κυριακή Ιωαννίνων (81 χιλιοστά).

Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί του δικτύου του meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής έως το πρωί του Σαββάτου 11/11.

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr
Click to Hide Advanced Floating Content