Πώς οι πλαστικές σακούλες ρυπαίνουν το περιβάλλον και την υγεία μας;

Οι βιοδιασπώμενες σακούλες https://alfaplast.gr/viodiaspomenes-sakoules/ θεωρούνται φιλικές προς το περιβάλλον επειδή κατασκευάζονται από φυσικά υλικά που βιοδιασπώνται εύκολα και είναι βιώσιμα όπως το άμυλο καλαμποκιού, το φυτικό έλαιο ή το άμυλο πατάτας. Αυτά τα υλικά είναι σχεδιασμένα να διασπώνται γρήγορα και με ασφάλεια χωρίς να αφήνουν επιβλαβή κατάλοιπα. Οι βιοδιασπώμενες σακούλες είναι επίσης κομποστοποιήσιμες, που σημαίνει ότι μπορούν να προστεθούν σε κάδους κομποστοποίησης μαζί με οργανικά απόβλητα, όπου θα αποσυντεθούν και θα μετατραπούν σε οργανική ύλη πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Αυτή η διαδικασία είναι ωφέλιμη για το περιβάλλον από την αργή αποσύνθεση των πλαστικών σακουλών, η οποία μπορεί να διαρκέσει εκατοντάδες χρόνια και να απελευθερώσει επικίνδυνες τοξικές χημικές ουσίες στο έδαφος και το νερό. 

Οι πλαστικές σακούλες https://alfaplast.gr/sakoules-katastimatwn/ έχουν σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Κατασκευάζονται από ανανεώσιμες πρώτες ύλες όπως το πετρέλαιο και η παραγωγή τους συμβάλλει στις αύξηση των ρύπων στην ατμόσφαιρα. Συχνά καταλήγουν σε χωματερές ή στην θάλασσα μέσα από τους υπονόμους ή τα σκουπίδια από τα καράβια. Θα περάσουν εκατοντάδες χρόνια για να αποσυντεθούν. Καθώς διασπώνται, απελευθερώνουν επιβλαβείς χημικές ουσίες και πλαστικά σωματίδια που εισχωρούν στο περιβάλλον. Αυτά με την σειρά τους μπορούν να βλάψουν την άγρια ​​ζωή και τα διάφορα οικοσυστήματα. Οι πλαστικές σακούλες ευθύνονται για εκατοντάδες θανάτους θαλάσσιων θηλαστικών ετησίως. Αποτελούν απειλή για τη θαλάσσια ζωή και την ανθρωπότητα.

Παρακάτω παραθέτουμε μερικές από τις επιπτώσεις των πλαστικών στο υδάτινο και θαλάσσιο περιβάλλον:

  • Περισσότερα από 1 εκατομμύριο θαλασσοπούλια και 100.000 θαλάσσια ζώα πεθαίνουν από την  ρύπανση των πλαστικών σακούλων κάθε χρόνο.
  • Ένα μεγάλο ποσοστό θαλάσσιων χελωνών έχουν βρεθεί με πλαστικά στο στομάχι τους.
  • Υπάρχουν τώρα 5,25 τρισεκατομμύρια κομμάτια πλαστικού στον ωκεανό μας και  46.000 κομμάτια  σε κάθε τετραγωνικό μίλι του ωκεανού, βάρους έως και 269.000 τόνων.
  • Κάθε μέρα περίπου 8 εκατομμύρια κομμάτια πλαστικού μπαίνουν στους ωκεανούς μας.
  • Η μεγαλύτερη έκταση συγκέντρωσης πλαστικών στην θάλασσα (Great Pacific Garbage Patch) έχει μία επιφάνεια περίπου 1,6 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, είναι δηλαδή μεγαλύτερη και από το Τέξας της Αμερικής  
  • Ο κόσμος παράγει 381 εκατομμύρια τόνους πλαστικών απορριμμάτων ετησίως.
  • Από το 50% του πλαστικού μιας χρήσης, μόνο το 9% έχει ανακυκλωθεί.
  • Το 88% της επιφάνειας της θάλασσας είναι μολυσμένο από πλαστικά απόβλητα.
  • Πάνω από 1 εκατομμύριο πλαστικές σακούλες καταλήγουν στα σκουπίδια κάθε λεπτό.
  • Ο κόσμος χρησιμοποιεί πάνω από 500 δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες το χρόνο – δηλαδή 150 για κάθε άτομο στη Γη.
  • 8,3 δισεκατομμύρια πλαστικά καλαμάκια μολύνουν τις παραλίες του κόσμου, αλλά μόνο το 1% των καλαμιών καταλήγει ως απόβλητο στον ωκεανό.
  • 1 στα 3 ψάρια που αλιεύονται περιέχουν πλαστικό.

Ένα μέλλον χωρίς πλαστικές σακούλες είναι σίγουρα μια εξαιρετική εκδοχή καθώς θα είχαμε σημαντική μείωση της ρύπανσης και της ζημιάς στο περιβάλλον. Πολλές χώρες και πόλεις έχουν ήδη εφαρμόσει μέτρα για τη μείωση ή την απαγόρευση χρήσης πλαστικών. Στο μέλλον είναι πιθανό οι βιοδιασπώμενες σακούλες ή άλλες βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις να είναι  περισσότερο διαθέσιμες και προσιτές. Υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές προτάσεις για τις πλαστικές σακούλες, συμπεριλαμβανομένων των επαναχρησιμοποιούμενων σακουλών από ύφασμα και άλλα υλικά όπως καμβάς, βαμβάκι ή ανακυκλωμένο πλαστικό. Αυτές οι τσάντες έχουν σχεδιαστεί για να είναι ανθεκτικές και μακράς διαρκείας για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά και ξανά. Πολλά καταστήματα και σούπερ μάρκετ προσφέρουν πλέον επαναχρησιμοποιήσιμες τσάντες προς πώληση, ενώ ορισμένα προσφέρουν εκπτώσεις σε πελάτες που κάνουν χρήση της δικής τους τσάντας. Άλλες εναλλακτικές λύσεις για τις πλαστικές σακούλες είναι και οι χάρτινες σακούλες, οι οποίες μπορούν να ανακυκλωθούν.

Προκειμένου να μειωθεί πραγματικά ο αρνητικός αντίκτυπος των πλαστικών σακουλών και άλλων πλαστικών μιας χρήσης, είναι απαραίτητο να υιοθετηθεί μια πιο ολιστική προσέγγιση για τη μείωση και τη διαχείριση των απορριμμάτων. Αυτό περιλαμβάνει τη μείωση της συνολικής ποσότητας απορριμμάτων που παράγονται, την αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης και την επένδυση σε βιώσιμες μεθόδους και υλικά παραγωγής. Επίσης εδώ πρέπει να επισημάνουμε και την αλλαγή της συμπεριφοράς των καταναλωτών με την εγκαθίδρυση μιας κουλτούρας επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της εκπαίδευσης της ευαισθητοποίησης και των κινήτρων για μία πιο φιλική προς το περιβάλλον συμπεριφορά.

© 2023 – E-Sterea.gr

Click to Hide Advanced Floating Content
Click to Hide Advanced Floating Content
e-sterea.gr