Περιβαλλοντικές δράσεις στο εργαστήρι ευεξίας, αγωγής & πολιτισμού ‘’Θήβη’’ στην πόλη της Θήβας 

Περιβαλλοντικές δράσεις στο εργαστήρι ευεξίας, αγωγής & πολιτισμού ‘’Θήβη’’ στην πόλη της Θήβας                                                     

O Περιφερειακός Φο.Δ.Σ.Α Στερεάς Ελλάδας AE, επισκέφθηκε την Τρίτη 4 Ιουλίου 2023, το εργαστήρι ευεξίας, αγωγής & πολιτισμού ‘’Θήβη’’ που λειτουργεί στην πόλη της Θήβας, ενισχύοντας τις υπέροχες διαδραστικές δραστηριότητες που αυτό διοργανώνει στο πλαίσιο του Summer Camp 2023. Όλα τα παιδιά συμμετείχαν με ιδιαίτερη χαρά στις περιβαλλοντικές δράσεις (προβολή βίντεο & παρουσίασης, παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού, bowling & μπάσκετ με ανακυκλώσιμα υλικά κ.ά.) που πραγματοποιήθηκαν στον Κοινωνικό Συνεταιρισμό ‘’Θήβη’’ από στελέχη του Περιφερειακού Φο.Δ.Σ.Α Στερεάς Ελλάδας AE με στόχο την ενημέρωση-ευαισθητοποίηση των παιδιών και την προώθηση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. 

Συγκεκριμένα, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια οργανωμένη παρουσίαση και βίντεο σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος μέσω της ορθής διαχείρισης των απορριμμάτων, της ανακύκλωσης, της κομποστοποίησης, της επαναχρησιμοποίησης, της διαλογής στην πηγή και άλλων πρακτικών φιλικών προς το περιβάλλον. Παράλληλα, ήρθαν σε επαφή με δύσκολες έννοιες όπως είναι οι Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ), οι Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ), οι Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) κ.ά. 

Στη συνέχεια, τα παιδιά συμμετείχαν με ιδιαίτερο ενθουσιασμό στο παιχνίδι του ‘’κρυμμένου θησαυρού των σκουπιδιών’’, ανακαλύπτοντας πως τα ίδια τα ‘’σκουπίδια’’ είναι ένας ‘’κρυμμένος θησαυρός’’ καθώς με τη σωστή διαχείρισή τους μπορούν να ωφελήσουν τόσο το περιβάλλον όσο και τον ίδιο τον άνθρωπο (υγεία, οικονομία κ.ά.). 

Επιπλέον, οι μικροί μας φίλοι έπαιξαν bowling & μπάσκετ με ανακυκλώσιμα υλικά κατανοώντας στην πράξη τη συμβολή της επαναχρησιμοποίησης στην προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, όπως είναι η φαντασία, η δημιουργικότητα κ.ά..

Τα παιδιά μέσα από τις παραπάνω δράσεις και μέσω του βιωματικού τρόπου που προσφέρει το παιχνίδι, είχαν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με διάφορα περιβαλλοντικά προβλήματα που απειλούν τον πλανήτη και με πρακτικές προστασίας του περιβάλλοντος και ορθολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων, συνειδητοποιώντας την ατομική τους ευθύνη και προτείνοντας εναλλακτικές λύσεις που θα ωφελούσαν το περιβάλλον. 

Ο Φο.Δ.Σ.Α Στερεάς Ελλάδας ΑΕ επιβράβευσε την προσπάθεια των παιδιών δωρίζοντάς τους μία συμβολική ποσότητα εκτυπώσιμου χαρτιού Α4 ενώ παράλληλα διένειμε ενημερωτικό υλικό με πρακτικές συμβουλές για την ανακύκλωση ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος από τους «μελλοντικούς πολίτες» που είναι τα παιδιά. Βασικός στόχος είναι η συνάντηση αυτή να αποτελέσει το έναυσμα ώστε οι μικροί μας φίλοι να συνειδητοποιήσουν την περιβαλλοντική τους ευθύνη προχωρώντας σε καθημερινές δράσεις και πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον και να μεταδώσουν στους οικείους τους τα οφέλη της ανακύκλωσης (συσκευασιών, τροφίμων, λαμπτήρων, ηλεκτρικών συσκευών, ρούχων κ.ά.) εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτόν την εξοικονόμηση μη ανανεώσιμων πρώτων υλών, φυσικών πόρων και ενέργειας. 

Ο Φο.Δ.Σ.Α Στερεάς Ελλάδας ΑΕ θα συνεχίσει να ενισχύει τις πρωτοβουλίες για περιβαλλοντικές δράσεις με στόχο την ενημέρωση – ευαισθητοποίηση των  πολιτών, και ιδιαίτερα των νέων, σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων, παραμένοντας διαθέσιμος για συνεργασίες με συλλόγους και φορείς οι οποίοι στοχεύουν στην προώθηση αξιών που αναβαθμίζουν το περιβάλλον, την παιδεία και τον πολιτισμό μας.

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr
Click to Hide Advanced Floating Content