Παρουσίαση Δικτύου μονοπατιών Αυλίδας στο Κόκκινο Σπίτι στη Χαλκίδα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΜΟΝΟΠΑΤΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΥΛΙΔΑ (PATHS OF AVLIDA-SIDERITIS) – ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ  ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Σάββατο 1 Ιουλίου, 21.00, αυλή Κόκκινου Σπιτιού, Χαλκίδα

Ο Σύλλογος ΣΙΔΕΡΙΤΗΣ παρουσιάζει το παραπάνω θέμα μέσα από οπτικοακουστικό υλικό. Θα ακολουθήσει συζήτηση και ζωντανή μουσική με ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια. Αποτελεί προ-φεστιβαλική εκδήλωση του 7ου BioMechanical Festival.

Το δίκτυο μονοπατιών δημιουργήθηκε το 2022 από το Σύλλογο ΣΙΔΕΡΙΤΗΣ, περιλαμβάνει πια 8 διαδρομές με συνολικό μήκος πάνω από 15 χιλιόμετρα και καλύπτει πολιτιστικές – περιβαλλοντικές θέσεις της Αυλίδας και ειδικά προσεγγίζει τις αρχαιότητες  στο Μεγάλο και Μικρό Βουνό Αυλίδας. Συμπεριλαμβάνει το μονοπάτι ΣΩΚΡΑΤΗΣ, μέρος του οποίου αποτελεί το αρχαίο ή παλαιό μονοπάτι με το αναλημματικό τείχος. Το Δίκτυο αυτό επεκτείνεται προοδευτικά και σε άλλες ιστορικές θέσεις της Αυλίδας, όπως η Κοιλάδα της Σχινέζας, ο βράχος της Σχινέζας, η θέση Σπηλιά,  Μυκηναϊκή θέση, η περιοχή Αγίου Νικολάου, ο Λόφος Βεσσαλάς. 

Σκοπός είναι να αναδείξουμε τις αρχαιότητες (αρχαίο μονοπάτι, αρχαίο Διατείχισμα και οχυρώσεις στο Μεγάλο και το Μικρό Βουνό, πιθανές αρχαιολογικές θέσεις στην κοιλάδα της Σχινέζας κ.α.) καθώς και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής. Επίσης, να γνωρίσουμε στο ευρύ κοινό το Δίκτυο μονοπατιών της Αυλίδας (Paths of Avlida – SIDERITIS) με κάποια από τα μονοπάτια να βρίσκονται μια ανάσα από την  πόλη και  με καταπληκτική θέα προς αυτήν, τον Ευβοϊκό και την Εύβοια γενικότερα.  Το αρχαίο ή παλαιό μονοπάτι έχει  ιστορική σημασία γιατί κατά πάσα πιθανότητα συνέδεε το Ιερό της Αυλιδείας Αρτέμιδος με τη αρχαίο Διατείχισμα Ανηφορίτη (τείχος-δρόμος 12 χλμ) και το αρχαίο φρούριο στην κορυφή του Μεγάλου Βουνού. Μετά τη δημιουργία του Δικτύου μονοπατιών από το 2022 και ειδικά του μονοπατιού ΣΩΚΡΑΤΗΣ, το οποίο «βλέπει» συνεχώς την πόλη,  έχει αυξηθεί κατά πολύ η επισκεψιμότητα στην περιοχή. Επισκέπτονται διαρκώς το Δίκτυο και ειδικά το μονοπάτι ΣΩΚΡΑΤΗΣ  σχολεία της περιοχής, σύλλογοι, πεζοπόροι, φυσιολάτρες, επιστήμονες και αρχαιόφιλοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Με την ανάπτυξη του Δικτύου μονοπατιών και την αύξηση επισκεψιμότητας στην περιοχή ενισχύεται η ανάδειξη της περιοχής πολιτιστικά και περιβαλλοντικά καθώς και η προστασία της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς. 

Επίσης, ορατά γίνονται και τα περιβαλλοντικά ζητήματα του τόπου, για τα οποία θα γίνει λόγος στην εκδήλωση.


Ελεύθερη είσοδος
Συντελεστές: Σύλλογος ΣΙΔΕΡΙΤΗΣ, Bio-Mechanical Festival, Θέατρο Χαλκίδας.
Έρευνα – παρουσίαση: Ηλίας Καραμπάς, εκπαιδευτικός, πρόεδρος του Συλλόγου ΣΙΔΕΡΙΤΗΣ
Τεχνική υποστήριξη: Σπύρος Τσιβίκας, μέλος Δ.Σ. Σιδερίτη
Μουσική: Χρήστος Μαρμαρινός, Σπύρος Γεωργιάδης

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr