Παράνομες περισυλλογές ζώων στην Λιβαδειά

Η ΠΦΠΟ, έστειλε επιστολή στο Δήμο Λιβαδέων, μετά από ενημέρωσή της την περασμένη Τετάρτη 15/2, για την περισυλλογή του Νώε ενός φιλήσυχου στειρωμένου σκύλου, που ζει σε μια γειτονιά της Λιβαδειάς τα τελευταία 6 χρόνια.  Η ενημέρωση προς όλους τους κατοίκους της γειτονιάς που φροντίζουν τον Νώε μαζί με άλλα αδέσποτα, ήταν ότι υπήρχε εισαγγελική εντολή για να περισυλλεχθούν τα πέντε αδέσποτα ζώα της περιοχής.

Ας σημειωθεί ότι τα τέσσερα από τα πέντε είναι στειρωμένα με την μέριμνα των περιοίκων ενώ το πέμπτο (αρσενικό) είχε έρθει σχετικά πρόσφατα στην περιοχή.

Τα περί ύπαρξης εισαγγελικής εντολής κατόπιν καταγγελιών, διαβεβαίωσε και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος – που συμπωματικά μένει στην ίδια γειτονιά- σε πολίτη που προσφέρθηκε να γίνει ανάδοχος για τον Νώε καθώς και στην πρόεδρο του τοπικού φιλοζωικού συλλόγου που εκπροσωπείται με δύο μέλη στην αρμόδια 5μελή επιτροπή του Δήμου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα έπρεπε να κριθούν εάν είναι επιθετικά ή όχι, από την 5μελη επιτροπή.

Την Πέμπτη 16/2, η δικηγόρος μας Έλενα Αρβανίτη επικοινώνησε με τον εισαγγελέα και ενημερώθηκε ότι δεν υπήρχε εισαγγελική εντολή για περισυλλογή ζώων.

Μετά από αυτή την ενημέρωση η δικηγόρος μας επικοινώνησε διαδοχικά με τον περισυλλογέα και τον αντιδήμαρχο, προκειμένου να ενημερωθεί γιατί περισυλλέγονται ζώα που όπως και οι ίδιοι παραδέχονται είναι φιλικά, στειρωμένα και φροντίζονται από όλη τη γειτονιά.

Τον ισχυρισμό περί ύπαρξης πληθώρας καταγγελιών και δικογραφίας στην Αστυνομία, προέβαλλε ο αντιδήμαρχος και στο Δημοτικό Συμβούλιο την Παρασκευή 17/2, όταν επισταμένως ρωτήθηκε από δύο δημοτικούς συμβούλους, αν υπάρχει εισαγγελική εντολή.

Ισχυρίστηκε, όπως και σε όλους όσους είχαν επικοινωνήσει μαζί του, ότι όλα τα σκυλιά θα περισυλλεγούν και θα περάσουν από επιτροπή. Μέχρι τότε είχαν περισυλλεχθεί τρία σκυλιά.

Την Τρίτη 21/2, η δικηγόρος της ΠΦΠΟ επικοινώνησε με την Αστυνομία όπου ενημερώθηκε ότι δεν έχει σχηματισθεί ποινική δικογραφία καθώς δεν έχει υποβληθεί καμία απολύτως επώνυμη ή ανώνυμη καταγγελία που να αφορά περιστατικό επίθεσης των ζώων κατά πολιτών και ούτε φυσικά έχει κατατεθεί κάποια ιατροδικαστική έκθεση περί δαγκώματος ή άλλου είδους τραυματισμού από επίθεση ζώου”.

Τέλος επισημαίνουμε ότι η περισυλλογή δεν έγινε με την τήρηση των όρων του άρθρου 10 παράγραφος 9 εδάφιο β που αφορά τις αρμοδιότητες της πενταμελούς επιτροπής σχετικά με την αντιμετώπιση προβλημάτων που προκύπτουν από τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων.

Κατόπιν αυτών, είναι σαφές, ότι η περισυλλογή των ζώων είναι μη σύννομη. Επιπλέον σε μια πόλη γεμάτη με αστείρωτα θηλυκά, δεκάδες εγκαταλειμμένα κυνηγόσκυλα και τσοπανόσκυλα, είναι απαράδεκτο να δαπανώνται πόροι για να περισυλλέγονται στειρωμένα υγιή σκυλιά που φροντίζονται  σε γειτονιές.

Είναι εξάλλου γνωστό ότι οι μαζικές και αδιάκριτες περισυλλογές είναι ξεπερασμένες και αναποτελεσματικές. Μόνο οι διαρκείς στειρώσεις και η ενημέρωση του κόσμου μπορούν να έχουν αποτελέσματα στην μείωση των αδέσποτων.

Είμαστε σε επαφή και συνεχή επικοινωνία με τον τοπικό φιλοζωικό σύλλογο, που μάλιστα έχει αναρτήσει και πρόσφατο βίντεο με τα ζώα της γειτονιάς που παίζουν με άγνωστους ανθρώπους.

Ζητάμε την άμεση επιστροφή των ζώων στο οικείο περιβάλλον τους, την εντατικοποίηση των στειρώσεων και την καλύτερη συνεργασία με την τοπική φιλοζωική κοινότητα ώστε να γίνεται κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο η διαχείριση των ζώων.

Επισυνάπτουμε φωτογραφικό υλικό μαζί με τα βίντεο  που είναι ενδεικτικά για τη σχέση των εν λόγω ζώων με άγνωστους ανθρώπους και παιδιά.

Βίντεο, φωτογραφίες και ενημέρωση από τον σύλλογο – που έχει δύο μέλη στην 5μελή:

Τα ερωτήματα από τον σύλλογο με πρόσφατο βίντεο των ζώων: https://fb.watch/iQR2pM4Et_/

Απάντησηhttps://www.facebook.com/ethelontesfilozooilivadeias/posts/1700653230351847

Το βίντεο από το Δημοτικό Συμβούλιο. https://youtube.com/live/g4fD6sU84BY?feature=share

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr
Click to Hide Advanced Floating Content