Πανώλη: Κρούσμα σε εκτροφή αιγοπροβάτων στην Καλαμπάκα

Σε εκτροφή αιγοπροβάτων στην Καλαμπάκα εντοπίστηκε ο ιός της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών, με τους κτηνοτρόφους και τις κτηνιατρικές αρχές να βρίσκονται σε συναγερμό.

Αύριο 12 Ιουλίου, στην περιοχή αναμένεται να μεταβεί κλιμάκιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο θα συναντηθεί με εκπροσώπους της Περιφέρειας Θεσσαλίας των Κτηνιατρικών υπηρεσιών της ΠΕ Τρικάλων και τοπικούς φορείς των κτηνοτρόφων, προκειμένου να υπάρξει ο καλύτερος δυνατός συντονισμός και η άμεση εφαρμογή των μέτρων εκρίζωσης του νοσήματος.

Ο ιός της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και δεν έχει καμία σχέση με τη δημόσια υγεία

Σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, από τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ και τις τοπικές κτηνιατρικές αρχές της ΠΕ Τρικάλων έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση του νοσήματος και συγκεκριμένα:

1) Ενεργοποιήθηκε το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων και της Εθνικής Ομάδας Ειδικών για την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς και του Τοπικού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων για την αντιμετώπιση του νοσήματος στην Π.Ε. Τρικάλων όπως προβλέπει το άρθρο 7 του Σχεδίου αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση των ασθενειών και έχουν δοθεί οι σχετικές κατευθύνσεις του Τοπικού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων.

2) Τα απαραίτητα μέτρα που προβλέπει το παραπάνω σχέδιο καθώς και η κείμενη κοινοτική νομοθεσία και συγκεκριμένα:

Μέτρα στην μολυσμένη εκμετάλλευση (θανάτωση και υγειονομική ταφή των ζώων).
Μέτρα στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων.
Οριοθέτηση ζωνών Προστασίας και Επιτήρησης γύρω από την μολυσμένη εκτροφή.
Μέτρα στις ανωτέρω ζώνες.
Διεξαγωγή επιδημιολογικής έρευνας.
Υπενθυμίζεται ότι ο ιός της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και δεν έχει καμία σχέση με τη δημόσια υγεία.

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr
Click to Hide Advanced Floating Content