Πάνω από 20.000 νεκροί στην Τουρκία-Βιβλική καταστροφή

Το κρίσιμο «παράθυρο» των 72 ωρών – στο οποίο μπορούν να βρεθούν επιζώντες – έχει πλέον παρέλθει, αλλά διασώστες επιμένουν στην παραμικρή ελπίδα, όπως αναφέρεται στο SkyNews.

Ο συνολικός αριθμός νεκρών που έχει καταγραφεί επίσημα είναι τουλάχιστον 20.511, εκ των οποίων 17.134 στην Τουρκία και 3.377 στη Συρία.

Και οι δύο χώρες επλήγησαν από σεισμό μεγέθους 7,8 βαθμών που κατέστρεψε κτίρια σε ερείπια και χώρισε οικογένειες.

Ο David O’Neill, από τη Διεθνή Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε στο Sky News:
«Είμαστε αισιόδοξοι»

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται αντιμέτωπος με αυξανόμενη κριτική από τις οικογένειες των αγνοούμενων καθώς οι ελπίδες τους σταδιακά σβήνουν με το πέρασμα του χρόνου.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην επαρχία Hatay, όπου περισσότεροι από 3.300 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και ολόκληρες γειτονιές έχουν καταστραφεί, ο κ. Ερντογάν δήλωσε:
«Δεν είναι δυνατόν να είμαστε προετοιμασμένοι για τέτοια καταστροφή»

Παρόμοια ζητήματα αναφέρονται στη γειτονική Συρία, με τον πρεσβευτή της χώρας στον ΟΗΕ, Μπασάμ Σαμπάχ, να παραδέχεται ότι η κυβέρνηση έχει έλλειψη εξοπλισμού.

Παρά το γεγονός ότι οι οικογένειες αισθάνονται απογοητευμένες από τον αργό ρυθμό διάσωσης, υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια είναι ζωντανοί και σώζονται.
Η Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης για Καταστροφές απηύθυνε έκκληση για τη συγκέντρωση χρημάτων

Τα χρήματα θα παράσχουν ιατρική περίθαλψη στους τραυματίες, καταφύγιο για όσους έχασαν τα σπίτια τους, καθώς και κουβέρτες, ζεστά ρούχα και θερμάστρες για ασφαλείς χώρους.

Εξασφαλίζουν επίσης ότι οι άνθρωποι έχουν αρκετή τροφή και καθαρό νερό.

Τοπικοί εθελοντές έχουν δημιουργήσει κέντρα βοήθειας, διανέμοντας τρόφιμα, νερό και ζεστά ρούχα στους πληγέντες και μεταφέρουν προμήθειες στα χωριά που έχουν πληγεί περισσότερο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα καλύψει 5 εκατομμύρια λίρες με δωρεές

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ εξέφρασε την “αλληλεγγύη” του προς την Τουρκία, η οποία έστειλε 77 εξειδικευμένες ομάδες έρευνας και διάσωσης.

Ο χρόνος τελειώνει

Πλέον οι ελπίδες λιγοστεύουν για να απεγκλωβιστεί κάποιος άνθρωπος ζωντανός, καθώς ξημέρωσε η τέταρτη ημέρα από τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ.

Ανάμεσα πάντως στα εκατοντάδες πτώματα, υπάρχουν και μικρά «θαύματα», όπου επιζώντες, μεταξύ άλλων μικρά παιδιά, βγαίνουν ζωντανοί μέσα από τα συντρίμμια.

Στην Αντάκια, εκατοντάδες πτώματα στο πάρκινγκ νοσοκομείου

Η Ράνια Ζαμπούμπι είναι ανάμεσα στα πτώματα που κείτονται στην άσφαλτο και μέσα στο σκοτάδι και στο κρύο, ανοίγει, τον έναν μετά τον άλλο, νεκρικούς σάκους καθώς ψάχνει τον θείο της.

Αγνοείται από τη Δευτέρα, όταν ο σεισμός 7,8 βαθμών μετέτρεψε την Αντάκια (Αντιόχεια), στην επαρχία Χατάι της νότιας Τουρκίας, σε μαρτυρική πόλη.

«Βρήκαμε τη θεία μου, αλλά όχι τον θείο μου», εξηγεί με πνιγμένη φωνή.

Η πρόσφυγας από τη Συρία, με μαύρη μαντίλα και σαμπό στα πόδια, έχασε οκτώ μέλη της οικογένειάς της στην τραγωδία η οποία στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 15.000 ανθρώπους στην τουρκική και στη συριακή επικράτεια, κατά τους πιο πρόσφατους προσωρινούς απολογισμούς των θυμάτων.

Στον χώρο στάθμευσης του μεγαλύτερου νοσοκομείου της πόλης, άλλοι επιζήσαντες προσπαθούν κι αυτοί να αναγνωρίσουν συγγενείς τους ανάμεσα στα παραταγμένα πτώματα.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου μέτρησε χθες βράδυ κάπου 200 θύματα, ορισμένα απλά τυλιγμένα με κουβέρτες, όχι μακριά από τις σκηνές όπου δουλεύει το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό που ήρθε από όλη τη χώρα και, σε κάποιες περιπτώσεις, από το εξωτερικό.

Εξαιτίας του μεγέθους της καταστροφής, ο χώρος στο πάρκινγκ δεν αρκεί πλέον, παρότι είναι πελώριο. Επτά πτώματα έχουν αποτεθεί, αναγκαστικά, πλάι σε κάδο ξέχειλο από σκουπίδια.

Τριάντα μέτρα πιο κει, το νοσοκομείο, πελώριος όγκος από μπετόν και γυαλί, στέκεται ακόμα όρθιο, όμως οι ρωγμές που χάσκουν στη μία του πλευρά, διακριτές παρά το ότι έχει πέσει η νύχτα, έπεισαν τις αρχές να διατάξουν να εκκενωθεί.

Το εσωτερικό του επίσης υπέστη ζημιές· είναι αδύνατο να εισαχθεί οποιοσδήποτε, ζωντανός ή νεκρός.

Clickable image
Clickable image
e-sterea-white

Η ενημέρωση στη Στερεά Ελλάδα

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr
Click to Hide Advanced Floating Content