Πανελλήνιες 2024: Οδηγός για τη Συμπλήρωση του Μηχανογραφικού και τις Σχολές του Μέλλοντος

Με την αναμονή των βαθμολογιών των υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και τη μετέπειτα συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου, το ενδιαφέρον στρέφεται προς τις περιζήτητες σχολές που εξασφαλίζουν επαγγελματική αποκατάσταση και τα επαγγέλματα του μέλλοντος.


Μέχρι τις 28 Ιουνίου 2024, οι υποψήφιοι των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ πρέπει να αποκτήσουν τον προσωπικό τους κωδικό ασφαλείας από τα λύκειά τους για να υποβάλουν το Μηχανογραφικό τους Δελτίο ηλεκτρονικά.


Είναι κρίσιμο σε αυτό το διάστημα να ερευνήσουν οι υποψήφιοι τα χαρακτηριστικά των σχολών που τους ενδιαφέρουν, πέρα από τις βάσεις εισαγωγής.


Ο ΑΠΕ-ΜΠΕ συνομίλησε με τον καθηγητή Γεώργιο Δουκίδη από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι προπτυχιακές σπουδές δεν καθορίζουν αποκλειστικά τη μετέπειτα επαγγελματική πορεία. Επισήμανε τη σημασία της εξειδίκευσης και της επανειδίκευσης για επιτυχημένη καριέρα.


Παράλληλα, ανέφερε δέκα κριτήρια για την αξιολόγηση των σχολών και έδωσε τρεις συμβουλές για την επιλογή σχολών στο Μηχανογραφικό.


Συμβουλές για την Επιλογή Σχολών

 

 1. Επιλέξτε το γνωστικό αντικείμενο που σας ενδιαφέρει ή στο οποίο έχετε ταλέντο, χωρίς να ανησυχείτε για το επάγγελμα που θα ακολουθήσετε.
 2. Κατά την κατάταξη των τμημάτων στο Μηχανογραφικό, να μην βασίζεστε μόνο στις βάσεις εισαγωγής, αλλά να κάνετε οργανωμένη αξιολόγηση.
 3. Η επιλογή τμήματος στα 18 δεν καθορίζει το μοναδικό επάγγελμα της ζωής σας. Είναι η αρχή για μια πορεία δια βίου μάθησης και επανειδίκευσης.


Πώς να Αξιολογήσετε μία Σχολή

 

 1. Σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών με διεπιστημονική προσέγγιση.
 2. Εκπαιδευτικά εργαστήρια και πολλές πρακτικές εργασίες.
 3. Σύνδεση με την αγορά εργασίας και οργανωμένη πρακτική άσκηση.
 4. Ακαδημαϊκές πρωτοβουλίες φοιτητών.
 5. Διεθνείς συνεργασίες και πρόγραμμα Erasmus.
 6. Ερευνητικά εργαστήρια και διδακτορικά προγράμματα.
 7. Μεταπτυχιακά προγράμματα με καλές προοπτικές απασχόλησης.
 8. Ακαδημαϊκή ποιότητα των καθηγητών με διεθνή αναγνώριση.
 9. Οργάνωση επιστημονικών συνεδρίων και εκδηλώσεων.
 10. Αξιολόγηση από την ΕΘΑΑΕ και διεθνείς οργανισμούς.


Οι Σχολές του Μέλλοντος


Οι πανεπιστημιακές σχολές του μέλλοντος εξοπλίζουν τους φοιτητές με τα απαραίτητα εφόδια για συνεχή ανταγωνιστικότητα στην αγορά εργασίας. Χαρακτηρίζονται από διεπιστημονική προσέγγιση, έμφαση στις ποιοτικές δεξιότητες και αξιοποίηση ψηφιακών τεχνολογιών.


Εξειδίκευση και Επανειδίκευση


Οι προπτυχιακές σπουδές δεν οδηγούν σε έναν επαγγελματικό μονόδρομο. Η δια βίου μάθηση και τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης προσφέρουν εξειδίκευση και επανειδίκευση, δίνοντας τη δυνατότητα σε πτυχιούχους να αποκτήσουν νέες δεξιότητες και να αναζητήσουν διαφορετικές επαγγελματικές ευκαιρίες.

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr
Click to Hide Advanced Floating Content